Tiden går så fort här nere då vi har så mycket kulturella aktiviteter på plats i Bodrum så jag hinner knappt sitta ner och blogga, haha. Mitt i allt under Dag 2 stannade typ mitt hjärta en aning när vi fick reda på att vi skulle få möjligheten att dyka!! Ni vet ju om min skräck för att vara för länge under vatten! Det krävs ett helt eget inlägg om det så jag hoppar direkt till Dag 3 i stället…

bodrum sea
…då besökte vi bla The Angalar Shipyard där vi fick en presentation om hur de tillverkar lyx yachts i Bodrum!

angalar shipyard
Den blå båten uppe i högra hörnet har bla används i en James Bond Film.

Ganska så kul att få se hur båtarna ser ut från början! Från några miljoner i tillverkningskostnad blir de sedan värda mellan 60-80 miljoner kronor. Sinnes ju!

gulet bodrum
En sådan här båt skulle man kunna tänka sig eller vad säger ni? Jag får spara ihop till en sån helt enkelt;)restaurang bodrum
Efter det blev det fin lunch vid sidan av…
Bodrum city
…deras vackra slott från 1400-talet. Det är så mäktigt med gamla byggnader och det hade varit så roligt att besöka det men…
Bodrum castle
…tyvärr fanns inte möjligheten då det precis stängt för två års renovering. 🙁
Bodrum nature
Mätta och belåtna besökte vi sedan Etrim, en liten by mitt ute på landet som främst är känd för sin matt-tillverkning. I Etrim Villiage har man producerat massor av Turkiska mattor knutna för hand som nu pryder hem över hela världen!
Etrim village
Förr i tiden ansågs man inte vara en riktig kvinna i byn om man inte lärt sig att knyta mattor. Kan tyckas lite gammeldags för oss i nuet men i byn har denna konstnärliga förmåga passats vidare i massor av generationer.

Turkiska mattor bodrum
4,440,000 knots per m² är världsrekordet inom matt-tillverkning!

 

Kvalitén på Etrim’s handknutna mattor är hög och för er som är intresserade så knyts ca 100 knutar på en kvadrat centimeter. Världsrekordet i knutar per centimeter²  är dock 1000 knutar och det tog 3 år att göra klart den mattan!!
Turkiska mattor bodrums
Under någon timme fick vi lyssna på alla historia bakom matt-tillverkning, om tillvägagångssätt och vi fick klämma och känna på olika material och kvalitéer.

silke
Jag hade ingen aning om att man utvann silke från silkesmaskens kokong! Hade ni?

 

Något som var extremt fascinerande var när han visade upp en kokong från en Silkesmask som man utvinner silke i från. Ser ni den ovan? Utav en sådan liten kokong kan man utvinna ca 400-900 m silkestråd till en matta!!!!
etrim handcraft
Ett så pittoreskt, enkelt och vackert besök. Familjen i företaget var så välkomnande<3 Tänk så mycket känslor, energi och minnen som sitter i deras mattorna. Varje matta har ju sin unika historia och symboliserar så mycket olika saker. Det är verkligen konst och det var så fint att få besöka denna varma hjärtliga familj!<3

Läs också:
Bodrum Del 1
Bodrum Del 3
Dykning i Bodrum


*Inlägget sker i samarbete med Metro Mode, Turkish Airline och Home of Turkey. Läs mer om min policy.

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

1 Kommentar

Skriv en kommentar