Det är Söndag och jag har precis packat upp väskan från en utav mina mest minnesvärda weekendresor någonsin! Resan gjorde jag tillsammans med min älskade mamma och då ingen av oss varit i Ungern innan, bestämde vi oss för att besöka huvudstaden Budapest! Det blev det 38:e landet jag besökt, vilket känns helt otroligt. Tänk vad man fått se och uppleva egentligen. 38 länder = 15,4 % av världen! Det finns så många fler platser kvar att utforska!:) Idag ska jag dela med mig av hur livet var i Budapest. <3 Trevlig läsning, kram Lina

En Weekendresa till Budapest har legat på min “To do-list” sedan länge då man hört så mycket om både utomhus-spa, god mat och låga priser. Hade jag däremot vetat hur mycket jag skulle älska Budapest hade jag rest hit för länge sen! Vi var här 2,5 dag vilket räckte gott och väl!

budapest karta
Ungern markerat med blått i mitten av kartan.

Några snabba fakta om Budapest:

– Staden är uppdelad i två stadshalvor som ligger på varsin sida om floden Donau: Buda och Pest (uttalas Pecht).
– Budapest har drabbats av flera förstörelser genom åren men har byggts upp på nytt och har idag en befolkning på ca 2 miljoner.
– Buda-sidan är lite lugnare och här hittar man den stora höjden med det kungligaslottet och ett flertal muséum.
– Pest-sidan är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns fullt av boulevarder, shopping, parisiska caféer och teatrar.
– Valuta = Forint 100 svenska kronor = 2590,67 ungerska Forint
– El-uttag som i Sverige

budapest

Resan
Det tar bara 2 h och 20 min att ta sig till Budapest från Arlanda och priserna var inte alls dyra. Är man lite flexibel och åker mitt i veckan, som vi gjorde, blir priserna lägre och det är mindre turister i stan vilket var skönt! Vi mötte ett annat par som hade åkt från Skavsta som hade betalat 700 kr för 2 personer tur och retur! Väl framme på flygplatsen är det vanligaste sättet att ta sig in till stan via en Shuttle bus som går direkt till hotellet. Man köper biljetterna redan inne vid bagagebandet och det kostar ca 350 kr tor för 2 personer! Himla smidigt!

Ungern budapest

Boendet
Vi hittade en superdeal på Mercure Hotel Buda som låg på Buda-sidan precis bredvid en tunnelbanestation. 4-stjärnigt, superproffsig personal och bra frukost! Det verkade vara en ganska stor kedja så trots att vi nu i efterhand vet att vi vill bo på Pest-sidan nästa gång (närmre till allt) var det superenkelt att ta sig över till stan med tunnelbanan (10 min).

 

Fiskarbastionen Halászbástya
Onsdag Dag 1
Då vi var framme runt 14-tiden började vi med lite lättare sightseeing. 10 min promenad från vårt hotell låg ett supermysigt område uppe på slottshöjden med mysiga restauranger och kulturella byggnader. På bilden se ni Fiskarbastionen (Halászbástya) till höger, en utav Budapests mest välkända byggnader. Otroligt vacker med en jätte terrass med utsikt över staden. Här uppe ligger även Budaslotte(1895) och Mattiaskyrkan (Mátyástemplom). Ett fantastiskt första intryck av staden!

Ungerns parlament Országgyűlés
Promenad längs Donau
Efter det vandrade vi ner från höjden för att promenera längs med floden Donau som löper mellan de båda stadsdelarna. På Buda-sidan får man en fantastisk utsikt över Ungerns parlament (Országgyűlés).

Minnesmonumentet Skorna
Promenerar man inte kan man enkelt ta spårvagn 2 som går precis ovanför kajkanten.

Minnesmonumentet “Skorna”
Den mest kändas bron över till Pest-sidan kallas för Kedjebron (Lánchíd) och leder dig nästan direkt till det gripande minnesmonumentet “Skorna”Här finner du mängder av skor, gjutna i brons, uppradade längst med kajkanten. Skorna är en hyllning till de tusentals judar som brutalt avrättades längs Donaus stränder under världskrigets slutskede. Monumentet symboliserar minuterna innan de sköts och föll i floden, då de tvingades ta av sig sina skor på kajen. Så gripande!

Gerlóczy
En liten fransk pärla i Budapest
Efter en lång promenad gick vi vidare upp till stan för att spana in de mest centrala delarna. Här stannade vi för vätskepauser och strosade runt lite på shoppinggatan Váci utca. Utbudet av affärer är lite som övriga Europa, inget jätte exalterande men mysigt liksom. När magen knorrade drog vi oss bort från turiststråket för att sedan hitta en jättemysig restaurang. En liten fransk pärla som hette Gerlóczy Här tog mamma en Ungersk Gulasch och musslor medan jag åt Anka med kokosrisotto i mangosås. Mums!

Metro 1 budapest
Bild lånad av mic-ro.com

Torsdag Dag 2
Dag 2 betade vi av massor av sevärdigheter och vi började med att utforska Budapest tunnelbanesystem. Det var tydligen ett måste enligt alla guider vi läst innan. Vi började med Europas näst äldsta tunnelbanelinje, Metro 1 – gul linje (1896). En biljett kostade runt 10 kr och det var supersmidigt att hitta överallt. Vi åkte ända ut till Széchenyi fürdő där vi gick av för att titta på…

Vaydahunyad
Det magiska Sagoslottet
Vaydahunyad slottet som ligger mitt inne i Budapests stadspark. Slottet är en del av en världsutställning där uppgiften var att kopiera flera kända landmärken från byggnader i olika delar av Ungern. Slottet består av 21 byggnationer och har delar som härstammar från olika tidsperioder och olika arkitekturiska stilar, bland annat romersk, renässans, barock och gotisk. Det var verkligen som att hoppa in i en saga!

Hjältarnas Torg
Hjältarnas Torg
I stadsparken finner man även ett utav Budapest mest kända bad, Termalbadet Széchenyi. Då vi var här under en sån kort tid ville vi inte slösa tid så vi skippade det denna gång. Vi promenerade i stället vidare till “Hjältarnas Torg” (Hősök Tere) mest känt för milleniummonumentet som byggdes för att fira Ungerns tusenårsjubileum. Monumentets centrala del innehåller ryttarstatyer av hövdingarna för de sju magyariska stammar som grundade Ungern under 800-talet. Här ligger också Ungerns nationalmuseumBudapests konsthall och bakom torget ligger även en stor djurpark.

 Szent Gellért station
Den nybyggda delen av tunnelbanesystemet
Efter att ha strosat lite på Boulevarden Andrássy út som gick från Hjätarnas torg in till stan, gick vi återigen ned i tunnelbanan för att besöka de mer nybyggda linjerna. Ett måste var att spana in Metro 4 – grön linje som hade en fantastisk fin station som hette Szent Gellért för att sedan…

Fővám tér

…åka tillbaka till stationen Fővám tér där vi gick av för att äta lunch. Njut av all design och arkitektur i taken säger jag bara!

Den Stora Saluhallen
Den Stora Saluhallen
Målet var att äta traditionell ungersk lunch inne på den stora saluhallen (Központi Vásárcsarnok). Sicken byggnad då! Det var tydligen samma arkitekt som Eiffeltornet och det kunde man nog misstänka lite när man spanade upp i taket. Här fanns 3 våningar med allt från korvar, paprika, ostar, textiler och annat krimskrams som säljs till turister. Vi tog oss upp till våning två där det fanns en hel långsida fylld med gatukök.

Saluhall budapest

Mangalica – Det Ungerska Ullsvinet 

När vi skulle slå oss ner för lunch mötte vi en svensk kvinna tillsammans med hennes man som var från Ungern. De gav oss massor av tips på allt från korvar och paprika (typiskt för ungern) till restauranger och hotell. En delikatess var tydligen korven/skinkan Mangalica som kommer från det Ungerska ullsvinet Mangalica. Det håller just nu på att ta patent på den då det är lite som den ungerska versionen av spaniens Ibericoskinka.

“Hade jag däremot vetat hur mycket jag skulle älska Budapest hade jag rest hit för länge sen!”

makeupbylinatravels

Spontana möten leder oftast till något gott
Det bästa tipset paret kom med var att boka in sig på en vinprovningskurs då de ungerska vinerna måste testas! Mamma och jag tittade på varandra och bokade sedan in det direkt till kvällen då det fanns platser kvar men först mer strosande på olika bakgator! 🙂

ruin bar
Besök en Ruin bar
Så efter lunchbesöket hade vi alltså en vinkurs inplanerad men innan dess hade vi fått tipset från flera håll att besöka en ruin bar. I det judiska kvarteret på gatan Kaxinczy Utca låg flera stycken! Vi startade med Szimpla Kert som är den mest kända!
 Szimpla Kert
Vad är en Ruin bar då?
Det började runt 2001 då man började leta efter billiga ställen att servera öl på. Man började ta över gamla bostadshus med innegårdar som skulle rivas eller som väntade på att en investerare skulle dyka upp för att rusta upp huset. Tills dess att de dyker upp löper den ungerska kreativitet amok och vips så hade man en Ruin Bar.

 Szimpla Kert ruin bar
Ungersk kreativitet i ett nötskal
Här kan man sitta och ta en öl bland förstörda tak, råa väggar, andrahandsmöbler och handplockade saker från loppisar. Det är så coolt här inne och det finns knappt en pryl som det finns två sorter utav!

 Tasting Table
Tasting table – Testa på ungerska viner
Så, spontana som vi är, vandrade vi bort till vinkursen som hölls av Tasting Table. Vi är så glada för att vi gjorde detta! Att smaka runt på lite olika ungerska viner var liksom ett måste sa man. Särskilt eftersom exporten till andra länder inte är så jättestor.

vinprovning budapest

Efter 8 glas vin

Under 2 fantastiska timmar fick vi, tillsammans med 3 amerikanska kvinnor lyssna på en supertrevlig Sommelier som berättade allt om Ungerns viner. Under kursen fick man smaka på 6 glasvin, 2 olika prosecco och till detta fick man två olika charkbrickor tillsammans med pumpaoljor och nybakat bröd. Varma rekommendationer att gå hit alltså! Vi var så nöjda och efter 8 glas vin och massa chark tog vi oss tillbaka till hotellet och skippade middagen då vi var så trötta efter hela dagen!

Gellértberget
Fredag Dag 3
Dagen efter passade vi på att gå upp super tidigt. Vårt flyg hem gick först klockan 15.00 så de rekommenderade att lämna stan redan kl 12 pga trafiken. Vi bestämde oss för att ta en sista sightseeingrunda och då begav vi oss bort till Gellértberget.
ungern
Citadella statyn
Uppe på toppen finner man Budapests frihetsstaty (Citadella) och alla trappor upp ska vi inte prata om, haha. Det var en riktig pers så där “dagen efter vinprovningen” men två envisa smålänningar tog sig hela vägen upp! Ett smart tips är att ta med sig vatten på promenaden upp, hur kunde vi missa det alltså!

Citadella statyn

Nästa gång blir det Gellértbadet
Väl efter att vi kom upp tog vi baksidan ner bland bostadsområdena som sedan mynnade ut vid Budapest andra kända Termalbad, Gellértbadet! Det skulle jag nog hellre besöka än Széchenvi om jag skulle välja att besöka något nästa gång. För det är ju verkligen något man ska testa när man är här…bad och spa. Vattnet kommer nämligen från varma källor, så oftast är temperaturen runt 30-36 grader i vattnet!

new york cafe budapest
New York Café
Ett annat måste är att besöka New York Café som klassas som ett utav världens finaste café. Vi hade inte bokat bord och det var så lång kö så vi bestämde oss för att ta det nästa gång men vi hann få en skymt utav inredningen i alla fall.

budapest by night

Så vad tycker vi om Budapest?

Som alltid efter en resa är jag lyrisk och fylld av ny energi men denna gång inser jag också att jag fått en ny favoritstad i Europa! Jag älskade Budapest och rekommenderar er varmt att åka hit. På väg upp för Gellertberget, så bubblade mängder av tacksamhet upp. Tacksamheten över möjligheten att resa ofta är större än ni någonsin kan tänka er…det är det som är livet för mig och inget jag någonsin kommer ta för givet.


Min älskade mami och jag.

Något som däremot är ännu större är att få resa med Mamma. Som jag uppskattade tiden vi hade tillsammans och alla de fina minnesvärda ögonblick vi fått ha ihop på resan. Jag har skrattat från Stockholm till Ungern och tillbaks igen…jag är så påfylld med kärlek och energi som man kan bli. Tack Mamma, älskar dig massor! <3 Och Tack Budapest för att du visade oss din finaste sida! Lina

 

Gillar du inlägget Följ mig på @makeupbylinatravels för mer restips!

 

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar