Att gå från anställd till egenföretagare 2013 var bland det bästa beslut jag tagit i mitt liv. De 5 år som gått sedan dess har varit otroligt lärorika, fyllda med roliga uppdrag och utmaningar. I höstas började något gnaga i mig vilket har fått mig att vilja förändra. Idag tänkte jag berätta lite om det.

förändra jobblivet

Ett ganska stort uppdrag tidigt i våras följdes av en lång influensa som sedan resulterade i en fullkomlig utmattning. Då bestämde jag mig för att det var nog. Det var liksom något som inte kändes bra och jag kunde verkligen inte sätta fingret på vad. Var det mitt jobb? Mitt liv? Kombinationen av dem? Hur tar man reda på vart det känns fel när gränserna mellan jobb- och privatliv knappt existerar i ens roll som egenföretagare?

Jag bestämde mig för att göra förändring och för att jag ens skulle veta VAD jag skulle förändra så var jag tvungen att ta mig tid till att tänka och känna, något man inte alltid kan göra fullt ut i sitt vardagsliv. Jag och min vän Rebecca som jag känt i över 12 år bestämde oss för att göra något åt saken.

inspirationsresa

1. Gör en inspirations resa

Både Becca [@Bodybybecca.se] och jag driver egna företag där vi jobbar med att sälja tjänster som vi själva utför och konstigt nog hamnade Becca i en liknande svacka ungefär samtidigt. Vi tog oss ner till Marocko för att under 5 dagar hjälpa varandra att utvecklas på en slags inspirationsresa. Det var lika fantastiskt som det var tufft kan jag lova.

Första två dagarna varvade vi ner och anpassade oss till miljön. Vi solade, sov, åt gott och pratade om livet långt in på nätterna. Efter det beslutade vi oss för att gå in lite mer i oss själva. Tredje dagen la vi fullt fokus på Beccas företag och under den fjärde dagen la vi all energi på mitt.

På våra dagar mediterade vi för oss själva, lyssnade på musik som väckte minnen, antecknade och funderade på vad som kändes bra respektive mindre bra med våra arbetsliv och privatliv. Det kunde gå timmar utan att vi sa ett ord till varandra, något som kändes naturligt och härligt.


Tack Becca för en fantastisk resa och för inre upplevelser jag aldrig kommer glömma! 

På kvällarna, vid middagen, berättade vi sedan om våra upplevelse under dagen. Vi bollade problem, lösningar, känslor och tankar. Vi tvingade oss verkligen till att tänka, känna och skriva ner allt som kom upp till ytan.

Det var så otroligt svårt för mig att komma igång på min dag. Jag fylldes med tankar och känslor som jag tryckt undan under en tid men till slut släppte det och jag började se ett mönster som jag ville förändra.

Läs också: Marocko | Inspirationsresa till Agadir Del 1 + Bildregn från Marocko Del 2

drömkalendern

2. Planera din framtid och reflektera ofta

När jag kom hem från resan började jag sammanställa alla mina anteckningar och skrev ner allt jag kände. Jag brukar alltid vara extremt duktig på att sätta mål och visioner i mitt liv men ska jag vara helt ärlig så är jag ingen hejare på delmål. Det är liksom allt eller inget i rekord fart mot det största mål du kan tänka dig (jag är en typisk vädur!).

Jag förlitar mig liksom på att allt löser sig och blir bra till slut. Det kan däremot sätta igång hjärnspöken vid motgångar och när allt inte blir som man vill början man lyssna på dem. Därför införskaffade jag mig Drömkalendern.

planera ditt liv
Nästan varje kväll innan jag lägger mig skriver jag av mig. Det kan vara listor för morgondagen eller så reflekterar jag över tacksamhet, drömmar och mål vilket har varit guld för mig.  Drömkalendern hittade jag på @SporrongForm och boken har varit ett rent magiskt verktyg för detta. Den har inspirerat mig så mycket med sina själsliga budskap och sina smarta övningar. Du hittar den >>här<<!

3. Få arbetslivet att flyta på smidigt

Att skriva ner mina delmål eller att i huvudtaget få ner allt som cirkulerar i mitt huvud varje dag har hjälpt mig att strukturera min vardag. Under en ganska lång tid har jag nog bara låtit allt flyta på men att jobba stenhårt utan att ha några direkta planer kan verkligen dämpa motivationen. Man kanske känner sig produktiv men om man inte har något att se fram emot eller inte har någon riktig struktur för hur man vill att framtiden ska se ut, kan man väldigt enkelt bli riktigt omotiverad.

Det så lätt att låta negativitet sätta stopp för oss själva då dålig tankegångar verkligen kan  förstöra en annars ganska så bra vardag. Med rätt strategi och struktur är allt möjligt, man måste bara påminna sig om att själv tro på att man kan uppnå sina mål och drömmar.

4. Omge dig med rätt energi.

En annan sak som spelar stor roll om du ska lyckas bryta negativitet är att reflektera över energin i din omgivningen. Du ökar både positivitet och motivation i ditt liv genom att hämta positiv kraft från människor runt omkring dig och finns de inte i din närhet…gör en förändring!

Rannsaka vad och vilka som ger dig energi och vad som tar alldeles för mycket tid och ork från dig. Du kommer verkligen bli förvånad när du inser hur mycket du bara låtit ske och stått ut med. Detta har varit en viktig punkt då jag insett hur viktigt det är att omge mig med likasinnade som har liknande värderingar och tror på samma saker som jag gör.

Nu är jag en bra bit på väg men jag är långt ifrån klar i min process. Har du känt på ett liknande sätt innan? Har du något i ditt jobbliv du vill förändra? Kram Lina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar