Nu kommer jag påminna dig om något jobbigt! Att rengöra sina sminkbortar är däremot så viktigt då det både kan påverkar din hud och ditt makeupresultat. Idag ska jag visa hur du rengör dina penslar rätt men också ge dig ett smart förvaringstips om du äger lite fler penslar. Här får du mina bästa tips på hur du behåller dina penslar i toppskick!

Pensel guide

Jag tänkte nämligen bjuda in er till mitt kök där jag gjort en ganska så smart lösning för skitiga sminkborstar och rengjorda penslar som ligger på tork.

tips makeupartist

Den smarta lösningen heter Grundtal diskställ och kommer i från Ikea. Dessvärre tror jag inte att den säljs fortfarande men det finns nog liknande och annars såg jag att det ligger en hel del Grundtal ute på olika köp- och säljsidor som tex blocket.
tips sminkförvaring
Diskstället är verkligen helt fantastiskt om man vill ha lite ordning på verktygen så att de inte ligger huller om buller på sminkbordet. Dessutom ligger penslarna något sluttandes nedåt vid torkning vilket är A och O. Nu förstår jag att alla kanske inte har möjlighet att ha denna lösning i sitt hem men det kan kanske inspirera till en annan lösning i ditt hem.

Spa Express Brush Cleaning Glove
Vad behöver man för att rengöra sina sminkborstar?

Egentligen bara vatten och rengöring men om man vill värna om sin hud om man tvättar penslar ofta så är Sigmas rengöringsverktyg perfekta. Jag kör med deras Spa Express Brush Cleaning Glove [klick] men idag har de gjort en ny variant [klick] som skyddar händerna ännu mer och de har även utvecklat en “rengöringsplatta” [klick] som du kan ha i diskhon!

rengöring penslar

Vilken slags rengöring ska man använda till sina sminkpenslar?

Idag är de flesta borstarna gjorda utav syntet och då går faktisk diskmedel helt utmärkt, speciellt till borstar som du använt till kletig makeup. Enligt mitt tycke så är det bara märket Yes som rengör verktyg ordentligt. Vill man vara ännu mer skonsam och äger penslar med äkta hår funkar Schampo och Balsam utmärkt. Ska du arbeta med penseln direkt efter? Använd en borstrengöring!

Förslag på olika penselrengöringar:


Tips om du vill att dina borstar ska dofta gott!
Använd ett balsam! Jag brukar tex använda Botanicals Lavendel serie (tyvärr utgått) då doften både lugnar och ger en lyxig känsla i ansiktet på mina kunder.

Tips om dina borstar blivit missfärgade!
Märker jag att någon av penslarna blivit missfärgad av något jag använt brukar Yes inte fungera så bra. Däremot är  Dr Bronner’s Peppermint Organic Sugar Soap [klick] ett jätte tips då den har förmågan att ta bort det mesta! Dessutom doftar den fräscht av mint. 

rengöring beauty blender

Hur rengör jag min beauty blender?

Om du använder dig utav en sponge/beauty blender i makeupen så finns det specifika rengöringar att använda. Jag använder Beauty blenders egna rengörings tvål [klick] eller Yes diskmedel då jag ibland föredrar flytande form. Nu finns det dock en flytande rengöring [klick] speciellt framtagen för just Beauty blenders som jag tyvärr inte hunnit testa själv.

rengöra sminkborstar

Steg för steg: Så här rengör du dina sminkborstar rätt

1. Fukta din pensel med ljummet vatten och var noga med att alltid vinkla penseln nedåt. På så sätt undviker du att få ner vatten i penselskaftet. Det kan nämligen lösa upp limmet och på så sätt få borstarna att fälla hår!

2. Beroende på hur skitig penseln är kan du använda de olika mönstren som handsken har (finns fler mönster om man vänder handsken ut och in). Jag lägger alltid en klick rengöring mitt på mitten där det står Wash.

3. För penseln i cirkulära rörelser så att du inte sliter allt för mycket på borsten när du gnuggar in rengöringen.

4. Detta gör även att penseln inte förlorar sin form.

steg för steg rengöra sminkborstar

5. Skölj av penseln/handsken mot toppen av handsken en gång…

6. …och cirkulerapenseln mot handskens nedersta del för att vara säker på att du får ur rengöringen ordentligt.

7. När den är helt ren och det inte kommer ut någon mer rengöring när du tvättar den…

8. …kramar du försiktigt ur allt vatten med handen eller med en handduk. Låt den sedan ligga ner och torka eller så går du vidare till bonus stegen nedan!

OBS! Det är EXTREMT viktigt att penseln inte står upp och torkar (i ett glas tex) då det i så fall rinner ner vatten i skaftet.

Tips spretiga borstar

Hur gör jag om sminkborsten tappat sin form och håren spretar?

Om man vill vara extra skötsam så kan man, när man sköljt ur rengöringen applicera balsam och låta den vila ett par minuter innan man tvättar den igen. Då blir penslarna fantastiskt mjuka och fina. Har man däremot spretiga penslar som tappat formen så kan man göra en annan kur!

9. Man kan nämligen låta penslarna få “sova” med en hårinpackning [klick] under natten! Detta är genialiskt om man vill “forma” tillbaka dem. Lägg på lite extra inpackning och forma dom som du vill ha dom.

10. Låt sedan borstarna vila liggandes över natten och torka i rätt form.

11. Tvätta ur penslarna på morgonen…

12. …och handdukstorka penslarna. Vill du förhindra att de ligger blöta igen kan du blåsa dom torra med hårfönen! De blir så härligt fluffiga och helt som nya i formen!

 tips sminkpenslar

Hur ofta ska jag tvätta mina sminkpenslar?

Jobbar du med penslar på kunder bör du tvätta dem eller använda borstrengöring efter varje kund! Använder du dem på dig själv? Mmm…smaksak men gärna minst en gång i veckan då detta verkligen påverkar ditt sminkresultat.

Må dina penslar bli som nya! Ett stort lycka till  🙂  /Lina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar