Att vara andlig & spirituell i skönhetsvärlden har inte alltid varit så lätt. I mitt yrke som Makeup Artist jobbar jag med ytan på människor och i vissa ögon kan det säkert tyckas ytligt. Detsamma gäller egentligen att jobba som bloggare, vilket är en del av mitt jobb. Det klingar inte alltid gott i andras öron och vissa ogillar skarpt när det idag klassas som ett yrke. Däremot kan skönhetsvärlden, i mitt och många andras fall handla om något helt annat än bara ytlighet!

För mig handlar det minst lika mycket om att jobba med personens insida genom att vara lyhörd och på så sätt lyckas lyfta fram det innersta. Jag tror verkligen på mötet med människan och där spelar såklart känslan för detta en stor roll! Det är bland det finaste i mitt jobb. När jag ser att jag lyckats möta en kund på rätt sätt och fått personen att känna sig tryggare, säker och lycklig så mår jag bra. Det kvittar om det är i min roll som makeupartist, utbildare, föreläsare eller bloggare. För att genuint möta en annan människa, på alla plan, behöver man såklart inte vara spirituell eller andlig men detta kan ha en annan typ av inverkan på mötet med andra…

Vad innebär det att vara andlig och spirituell? 

För mig handlar det om att vara själsligt öppen och extra mottaglig för omgivningens intryck och det är något jag verkligen använt som en styrka i mitt jobb men det kan också vara dränerande. Jag snubblade över Maya Nestorv’s blogg där hon beskriver sin spirituella sida. Jag kan inte beskriva det bättre så jag citerar:

“Att vara spirituell betyder att man som individ har en själslig kontakt med sitt inre, dvs. man har en närvarande och medveten kontakt med allt omkring sig själv…att vara känslig kan vara på gott & på ont, då jag kan snappa upp olika nyanser av omvärlden & snabbare se sådant som det tar lite mer tid för andra att uppmärksamma. Jag är också lika direkt i mina uttryck mot andra & jag kan ibland uppfattas som obekväm att vara runt, då det innebär att andra behöver möta sig själva i min närvaro samt att jag är väldigt ärlig. Jag kan till exempel känna av andras intentioner, avsikter & om de vill gott eller ont. När någon mår på ett visst sätt kan jag känna av detta utan att denne uttryckt detta i ord & då kan jag oftast vara ärlig med vad jag känner eller ser för personen.”

Det är precis så det fungerar för mig!

Utmaningen i mitt jobb

Jag har egentligen aldrig blandat min spirituella sida med mitt jobb – i alla fall inte officiellt men som jag skrev i mitt inlägg 4 steg mot förändring i jobblivet så är det något som börjat gnaga i mig de senaste två åren. Efter mycket eftertanke har jag kommit fram till att det till stor del har med sociala medier att göra och allt runt omkring det. Detta fungerar både som marknadsföring för mig men hjälper mig även att stärka mitt varumärke genom alla presskontakter jag lärt känna under åren. Det slår mig att jag från början lät kreativiteten styra och jag postade bilder för min egna skull men i takt med att bilderna spreds och följarna började öka kraftigt förvandlades detta till något helt annat då ens värde började värderas efter antalet likes och följare. Vi har skapat ett enormt virtuellt bekräftelsebehov där tomrummen aldrig kommer kunna fyllas!

Det finns bra sidor med sociala medier också men jag är så trött på hur vi matas av bilder och information där vi alla visar upp en slags fasad, en parallell verklighet som inte finns. Betalda samarbeten avlöser varandra utan någon slags genuinitet och ytligheten har blivit brutal. Jag förstår absolut att det är ett sätt att försörja sig men det känns bara som att det mesta av “kreativiten” numera känns uppriggat i många fall och vi struntar i våra värderingar. Det har framkallat stress, otillräcklighet, press och osäkerhet på om vi ens duger. Det står för allt jag inte tror på! Så det som gnagde så ofantligt är att jag är med och bidrar till detta trots att det absolut inte är min avsikt. Jag far illa av att det första intrycket av mina sociala medier inte speglar den jag är fullt ut till någon som inte känner mig.

Pressevent och lyxiga tillställningar

Dessutom träffar jag så ofantligt mycket folk i branschen på olika pressevent och lyxiga tillställningar…det hör till bloggandet men jag har insett att lika mycket som det ger en fin nätverkning så slukar det energi från mig då jag inte alls lärt mig att skydda mig tillräckligt från alla intryck och energier (bra som dåliga). Det har lett till att jag har blivit otroligt selektiv med vad jag går på och vem jag omger mig med.

Lösningen?

Lösningen på detta är nog att bli mer personlig och dela mer av sitt liv (som många gör) men det har jag inte velat göra då jag vill att kanalen ska förbli yrkesinriktad och bara vara en del av mitt jobb – annars blir gränsen mellan privatliv och jobb utsuddad. Hänger ni med? En annan lösning är ju att helt gå ifrån allt som har med sociala medier och blogg att göra men vet ni…jag vill verkligen inte det för jag har en otroligt stor passion för att skriva, utbilda och lära ut! Allt hör ihop idag. Jag har däremot tagit små små steg mot en liten förändring här på bloggen för att ni ska kunna lära känna mig lite bättre. Att dela ett sånt här inlägg tex har tagit mig otroligt lång tid.

Känner du igen dig? 

Jag lär mig saker varje dag och är långt ifrån där jag vill vara. Det är verkligen en utmaning att hitta en bra balans och sedan behålla den…speciellt i den bransch jag rör mig i. Jag vet att jag inte är ensam om detta…oavsett bransch och om man är extra känslig, andlig/spirituell eller ej så är det tufft ibland. Det finns däremot fina verktyg som jag försöker använda mig av för att kunna hantera alla intryck bättre och på så sätt få behålla mer av min energi. Hoppas det kan hjälpa dig med!

  • Rensa mig – Varje dusch så sätter jag på spamusik och visualiserar att jag tar bort mindre bra energier som fastnat. Det funkar verkligen!
  • Meditation – Flera gånger i veckan lyssnar jag på Michael Sealey’s sömn meditationer. Älskar dem! Utöver det försöker jag meditera så ofta jag kan på morgonen innan dagen börjar.
  • Yoga – Jag är en periodare men yoga har hjälpt mig massor och hör ihop med meditationen.
  • Andas – Att vara medveten om andetaget och andas från magen är så viktigt och vi borde göra det oftare under dagen.
  • Böcker/Kurser – Jag läser otroligt mycket för att bli klokare och tryggare i allt som andligheten för med sig. Jag har också tagit kurser i hur man stänger och öppnar sig men det är något man ständigt får öva på.

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

10 Kommentarer

  1. Jag tycker att dina goda och ärliga avsikter med din instagram och din blogg alltid syrar igenom! I denna ytliga värld är det inte alla som lyckas med det. Jättebra inlägg. Naket och ärligt! Kram

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Matilda! Blir så glad över dina ord så du vet inte. Tusen tack för dessa och att du tog dig tid att läsa inlägget! Kram Lina

  2. Så mycket igenkänningsfaktor i detta inlägget.
    Tack för att du delar med dig! ?

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Åh, vad jag blir glad över att höra det! Tack snälla du för att du tog dig tid att läsa! <3

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Fina Mona! Right back on ya!:) Blir härligt att ses snart allesammans <3 om vi får till det;) Kram

Skriv en kommentar