Vårens och Sommarens makeuptrender börjar äntligen visa sig! Så vad är det som gäller för säsongen? Nedan listar jag de hetaste sminktrenderna för SS19 – Spring Summer 2019. Låt dig inspireras!

Vårens 10 hetaste Sminktrender 2019
I vår satsar vi på glowigt & solkysst i kombination med en powerfärg på läpparna!

Varifrån kommer idéerna och trenderna?

Hur en trend skapas beror såklart på flera faktorer men oftast föds och sprids trenderna i samband med Fashion week. Här florerar de stora modehusen tillsammans med trendsättare och stylister som rest över hela jorden för att hämta ny inspiration. Härifrån anpassar vi trenderna till vardagslivet och delar sen våra looks i sociala medier. Modehusen håller därför stor koll på våra plattformar då trenderna utvecklas och förändras snabbare än ögat.
Psst! Kom ihåg att man kan sminka sig precis som man vill och känner för! 🙂

Beauty quote
Vad driver skönhetsbranschen framåt 2019?

Efter ett starkt år som stod för jämställdhet och kvinnlig styrka känns det som att 2019 blir en säsong av celebration! SS19 genomsyrar kvinnlig stolthet efter flera framsteg där vi tydligt visar att vi duger som vi är och att vi inte är rädda för att visa det i vår sminkrutin!

[ Naturligt ]

Ett medvetet tänk har lett till att vi efterfrågar fler naturliga produkter som låter huden andas. Detta ställer högre krav på ingredienser vilket leder till att fler företag börjat uppdatera sitt sortiment och berikar sina produkter med fler naturliga ingredienser.

 [ Hållbart ]

Naturliga produkter med miljönyttiga ingredienser har satt hård press på hela skönhetsindustrin då det inte räcker att claima naturligt innehåll. Köparen kräver hållbara lösningar och vill se ett ansvar i användandet av naturens resurser.

[ Inkluderande ]

I år kommer resultatet av många års slit för att inkludera alla i skönhetsvärlden. Allt fler sminkmärken lanserar fler nyanser vilket gör sortimenten bredare än någonsin! Fenty Beauty är en utav dem som ligger i framkant (50 foundation nyanser) vilket ställt press på andra varumärken att följa efter.

[ High-Tech ]

Under 2018 såg vi en dramatisk ökning av plattformar, verktyg och applikationer baserade på artificiell intelligens. Det var bara början! Märken som L’Oréal och Foreo ligger i framkant och under 2019 kommer vi med all säkerhet få se ännu fler innovativa uppfinningar!

makeuptrender 2019

Vilka är vårens och sommarens största sminktrender 2019?

Baserat på nya lanseringar, sociala medier och bilder från Fashion Week har jag fokuserat på 10 skönhetstrender för SS19! (Samtliga runway-bilder nedan är tagna av Imaxtree, Getty, Shutterstock hittade via medier som Harperz Bazaar, Allure, Vogue & Elle )

MAKEUP TRENDER SS 2019

naturlig makeupbas
Fr.Vänster: Giambattista Valli, Roland, Balmain & Tory Burch

#1. Naturlig makeup bas | 

“Clean beauty” och “No-makeup makeup” trenden håller i sig då varumärken har sett en tydlig förändringen på marknaden under 2018 då konsumtionen av foundation har minskat kraftigt. På SS19 visningarna satsade Pat McGrath, Val Garland och Lisa Eldridge på foundationfria baser och använde sig istället av concealer och blurrande primers. Active Beauty/sweat proof – trenden är också något som följer med från Höstens trender (Aw18).

Tips på bra baser:

glowig solkysst
Fr.Vänster: Cushnie et Ochs, Michael Kors, Noon by Noor & Alberta Ferretti

#2. Glowigt och Solkysst | 

Jakten på den perfekta basen med lyster och glow fortsätter även i år men SS19 adderar vi även en bronzer! Huden ska se naturligt glansig ut och vara sådär lagom solkysst vilket ett solpuder och en lystergivande primer kan fixa på nolltid. Jag tror att solpuder marknaden kommer att explodera och att de flytande glowdropsen kommer att fortsätta sälja som smör i solsken!

Tips på bra Glow :


feminint smink i rosa
Fr.Vänster: Giorgio Armani, Brandon Maxwell, Genny & Badgley Mischka

#3. Feminint i rosa  | 


Bland prinsessliknande klänningar, tyll och tiaror på FW såg man puderrosa toner i gränsen till aprikost på både ögonlock, kindben och läppar. Rougen har fortf ett uppsving men den androgyna “Boyish blush” känslan från i höstas har blivit mer feminin! De blossande kinderna hintar om att vi inte behöver vara rädda för att använda mer rouge i vardagen!

Tips på fina favoriter i rosa:


taupe ögonskugga
Fr.Vänster: Msgm, Oscar de la Renta, Nicole Miller & Tom Ford

#4. Delikat sotat i Taupe  | 

En utav vårens hetaste ögonskuggstrender? Bär Taupe! Mjukt sotade ögon tillsammans med en utsuddad kajal skapar en “halv färdig” sotning i en varm blyertsgrå nyans. Jag har hittat en perfekt produkt som jag använt till just detta! Visst anar man en touch av 70-tal? Använd gärna en inliner till också…SÅ snyggt!

Tips på produkter i Taupe:

 


sminktrend 2019
Fr.Vänster: Savage X Fenty, Christian Siriano, Area & Alice + Olivia


#5. Neon + Chrome eller Urtvättat  | 

De klassiska trendfärgerna: blått, grönt, gult och orange poppar även upp i år men den här gången i lite olika skepnader. Det är neon, chrome eller urtvättat som gäller! Holografiska produkter kommer med andra ord hålla i sig och hajpas även i år!

Tips på produkter som lyser & glimrar


arty eyeliner trend
Fr.Vänster: Marni, Dior, Rochas & Dries van Noten

#6. Arty Eyeliner  | 

Är du ett stort fan av eyeliner och svart ögonskugga? Det är dagsatt plocka fram konstnären i dig. Förra året var linjerna  rebelliska, i år känns dem mer konstnärliga och grafiska. Linjerna är tjockare, spetsigare och en aning lekfulla. Varianterna är oändliga!

Tips på bra Eyeliner:

Läs mitt tidigare inlägg: Mina Bästa Eyeliner favoriter [Länk]


60 tals fransar
Fr.Vänster: Ulla Johnson, Etro, Ulla Johnson & Prada

#7. 60-tal + Lash lift + Färgad mascara |

Ultra feminina fransar a la 60-tal blir hett i vår. Fransarna får gärna sitta ihop, spreta och se lite glamoröst klumpiga ut. Dessutom har Lash extensions fått lite konkurrens av Lash lift som går ut på att man (istället för att applicerar permanenta fransar) skonsamt permanentar/lyfter sina egna fransar. Fler och fler företag väljer därför att marknadsföra sina mascaror genom att utlova en Lash Lift effekt.

rihanna frans trend
Rihanna på rödamattan – Coachella 2018

Utöver det fortsätter de färgade mascarorna att ta plats för andra året i rad tack vare att Rihanna. Flera stora varumärken har valt att lansera mascaror i färg under det kommande året, vilket vi älskar!

Tips på färgade mascaror:


groomade bryn
Fr.Vänster: Isabel Marant, Miu Miu, Proenza Schouler & Christoffer Kane

#8. Groomade bryn i färg | 

Nu har vi guidats av Brooke Shields-looken ett par år vilket har fått oss att spara ut brynen och kamma fram håren. Bryngelér och Pomader kommer få sällskap av flera varianter av bryn tint som sitter ett par dagar…marknaden kommer krylla av dem! De färgade mascarorna i trenden ovan kommer också att synas på ögonbrynen kan jag lova!;)

Tips på brynprodukter:


avbitna läppar trend
Fr.Vänster: Michael kors, Jonathan Simkhai, Monse & Jonathan Simkhai


#9. Avbitna läppar |

Om du gillade den brandbilsröda läpplooken från förra året och glosset som gjorde comeback så kommer du inte att bli besviken i vår. Trenderna kvarstår MEN det finns en ny trend som sticker ut: Den avbitna läppen! Läpparna är touchade med en naturlig dos färg i mitten som bleknar ut mot kanterna. Som nykyssta! En asiatisk trend som nu letat sig in hos oss SS19!

Tips på passande läppfärg:


glitter trend ss19

Fr.Vänster: Tadashi Shoji, Kate Spade, Halpern & Jeremy Scott

#10. Glitter look med foliekänsla| 

Glitter-trenden vägrar att dö och tur är väl det för det är så snyggt! Tack vare sociala medier och festivalfolkets användande av bling bling har det blivit allt vanligare med glitterkinder och glitterbryn. Glittret har även börjat gå över till flakes med foliekänsla! Strazzen håller också i sig och syns mer och mer som en täckande ögonskugga! Vi har blivit modigare!

Tips på glitter:

Läs mitt tidigare inlägg:  Hur man fäster strazz & glitter [Länk]


Makeup trend sverige ss19
Foto: Saga Wenndotter för Elle – Valerie Aflalo & Sanne Alexandra 

Vilka Makeup-trender anammar vi i Sverige? 

Vi avslutar med en utav vimmelbilderna från #Ellegalan förra veckan. Fotot visar exakt allt som jag tror kommer slå i Sverige. Den röda läppen är trendigare än någonsin, vi klär oss i metallic och använder gärna guld eller silver på ögonen. Vi fegar inte ur när det kommer till paljetter och glam och vi bronzar och glowar mer än någonsin! Så rätt!

  • Guld vs Silver
  • Glitter/paljetter
  • Brandbilsröd powerläpp
  • Glow/bronze looken

Hoppas du gillar inlägget och känner att du fått lite ny inspiration inför säsongen! Jag är så peppad!

Psst. Vill du ha mer info om vad som gäller mer generellt i skönhetsvärlden så kan du även läsa detta: Inspiration och trender i skönhetsvärlden (4 maj 2019)

Höstens 12 hetaste sminktrender 2019 ( 8 Aug 2019)

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar