Ett nytt skönhetsår har startat, vilket innebär att det är hög tid för att städa ur sminkväskan! Men vad ska man tänka på när man rensar bland smink? Jag blev nyligen intervjuad av Tidningen Topp Hälsa. Här kommer en guide med mina bästa tips på hur du enklast gör en utrensning i necessären!

rensa ur din sminkväska
I nr #2/2020 av Topp Hälsa finns en intervju med mig om vad man ska tänka på när man rensar!

Sminkväskan är överfull och badrumskåpet är i en salig röra! Det är sannerligen lätt att samla på sig alldeles för många skönhetsprodukter men visst är det desto svårare att ta sig tid till att städa upp bland produkterna? Min frilansväska rensar jag dock alltid kontinuerligt då jag jobbar med produkterna dagligen men min privata sminkväska…tjena!

sortera makeup

Varför bör man rensa bland sina skönhetsprodukter?
Mycket av det man har i sminkväskan hinner faktiskt bli gammalt på ett år. Dessutom kan det vara smart att rensa ut lite efter årstid då man kanske inte använder alla skönhetsprodukter i sminkväskan året runt. Huden förändras ju och har olika behov under olika säsonger.

Varför ska man inte använda gammalt smink/krämer?
Att använda gamla hud- och sminkprodukter kan delvis leda till sämre hud, då smuts och utgående ingredienser kan orsaka orenhud och finnar.

ettikett smink
Vilka produkter ska man spara och vilka ska man slänga?
Öppnade förpackningar brukar ha en hållbarhetstid på 12 månader medan torra produkter kan ha en hållbarhetstid på ca 2 år. Titta gärna på produktens etikett och leta efter hållbarhetsloggan då det kan vara olika från produkt till produkt. Men generellt…så länge produkten känns som vanligt, inte doftar konstigt och pigmenten fortfarande känns bra och inte smular så skulle jag använda dem.

sminkförvaring
Så här förvarar jag mitt privata smink. Det är INTE så ofta det är så här städat kan jag lova!:)

Hur förvarar man sina produkter bäst så att de håller längre?
Vi är många som sminkar oss i badrummet men kom ihåg att det är i just fuktiga miljöer som bakterier och svampar växer som bäst vilket kan påverka dina kosmetikprodukter. Om de lämnas tillräckligt länge under varma och fuktiga förhållanden kan de försämras snabbt och det är just därför man inte rekommenderar att förvara makeup i just badrummet.

Deodoranter, parfym och nagellack är generellt mer motståndskraftiga än naturliga produkter på grund av att de innehåller alkohol så dessa är vanligtvis okej att förvara där.

Har du ditt smink förvarat i boxar i ditt rum är det tex viktigt att de inte utsätts för värme eller sol från ett närliggande fönster utan förvara dem helst på en sval och torr plats.

Läs också: Smart sminkförvaring | Så organiserar du din makeup

tvätta penslar

Hur ofta ska man rengöra sina sminkborstar och hur gör man det på bästa sätt?
Egentligen ska man rengöra sina borstar efter varje användning, speciellt de borstar som använts till kladdiga produkter. Men det är väldigt få som har den tiden (disciplinen) så jag skulle i alla fall säga minst 1 ggr i veckan. Att använd smutsiga redskap är oftast en stor bidragande faktor till att man får olika hudreaktioner och sämre hy. Glöm inte heller att rengöra din sminkväska minst en gång i månaden!

Läs också:  Pensel Guide: Så rengör du dina sminkborstar bäst

 

städa sminkväskan

Steg för steg | Så här rensar du din sminkväska / badrumsskåpet!

1. Plocka ur och töm din sminkväska
Töm din sminkväska på produkter och tvätta ur den med en fuktig trasa, gärna med lite diskmedel eller annan rengöring. Gör likadant med badrumshyllan, töm den och städa rent!

2. Kolla utgångsdatum
Gå sedan igenom, en produkt i taget och fundera på hur gammal produkten kan vara. Utgå ifrån hur länge produkterna varit öppnade och kolla sedan på etiketten efter utgångsdatum eller hållbarhetssymbolen.

Tips! Skriv alltid upp datumet när du öppnade produkten, förslagsvis på botten av förpackningen! Då har du stenkoll och utrensningen går så mycket smidigare!

3. Använd dina sinnen
Dofta sedan på produkterna och kika efter förändringar i konsistens eller färg. Har detta förändrats? Ja, då kanske det är dags att göra sig av med produkten. Är det ingen förändring skulle jag använda produkten ett tag till. Använd ditt sunda förnuft!

4. Vad behöver du i sminkväskan?
Efter det kan du fundera över vilka behov du har. Behöver du verkligen alla ögonskuggor? Använder du flera läppstift eller räcker det med ett? Har du dubbelt av någon produktkategori? I så fall kanske du kan förvara den på ett annat ställe tills du behöver den?

5. Rengör dina produkter
Dags att fräscha till dina skönhetsprodukter från kladd och annat innan du lägger tillbaka dem i sminkväskan. Här kanske du ska passa på att rengöra dina sminkverktyg och sminkpenslar också?

6. Strukturer upp
Dags att lägga tillbaka produkterna i väskan och ställa tillbaka skönhetsprodukterna i skåpet. Ställ produkterna du använder flitigt längst fram på hyllan så att de blir lätt tillgängliga och ställ penslarna snyggt i ett ställ.

Färdigt!
Nu är det bara att fundera över eventuella nya inköp som fattas efter att du rensat i sminkväskan!
Inspireras av några av mina tidigare inlägg:

Sminkset för dig som är nybörjare inom makeup
6 lyxiga basprodukter i sminkväskan
5 hållbara sminkprodukter under sommaren

LYCKA TILL!

 

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

3 Kommentarer

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Tack! Nope, tror den kommer från Sminkspegel.se (superlänge sen jag skaffade den) / Kram Lina

  1. Oki ,tack, ska kika där då vi är på jakt efter en åt dottern.

Skriv en kommentar