I senaste numret av Femina hittar ni ett reportage om hur man får till den så kallade “No makeup makeup” looken. I en intervju svarade jag på frågor om bakgrunden till den populära och naturliga sminkningen!

femina intervju

Vad är en “No Makeup makeup look”?
En “No makeup makeup” look är en sminkning som ger illusionen av att du genom en så enkel ansträngning som möjligt framhävt din naturliga skönhet och ansiktsdrag.

Looken är en pågående trend sedan ett par år tillbaka men är fortfarande hetare än någonsin! Troligtvis för att looken känns enkel att få till samtidigt som den ska ta fram den “bättre” och mer hälsosammare version av dig själv.

proffstipset no makeup makeup
I senaste numret av Femina (nr 8) intervjuar Jessica Blockström mig om bakgrunden till looken.

Vart kommer den “naturliga trenden” ifrån?

Den specifika “No makeup makeup” trenden är egentligen ett ganska så gammalt begrepp. Man pratar om att looken egentligen etablerades redan 2007 då den första “makeup tutorial filmen” laddades upp av Michelle Phan på youtube (Se videon här ). Sedan dess har den utvecklats i massa olika former.

2016 var däremot året Alicia Keys satte igång en nomakeup rörelse/trend både genom att släppa singeln “Girl Can’t Be Herself”, börja framträda i media utan smink samt genom att blåsa liv i hashtaggen #nomakeup (som började öka runt 2014). Detta var något helt annat än den pågående bakingtrenden och de kraftfulla makeup som cirkulerade i socialamedier så det blev lite av en revolution.

2017 fortsatte däremot ganska som vanligt och om du frågar mig så kändes det som att “nomakeup” revolutionen inte anammades i huvudtaget av den vanliga konsumenten men i slutet av 2017 blev #NoMakeup begreppet en supertrend på Fashion week då looken anammades av så många designers på catwalken.

2018 blev därför året där hela skönhetsindustrin inspirerades till att byta fokus vilket resulterade att fler och fler varumärken började marknadsföra mer naturliga looker och produkter. Trenden späddes även på ytterligare i samband med att Meghan Markle bar en bröllopsmakeup som tillät hennes fräknar att synas! Sedan dess har trenden utvecklats i så många led!

no makeup makeup look

Läs också min senaste intervju i Aftonbladet: Steg för steg | Så fixar du rätt glow

Tips på hur du lättast fixar No Makeup Makeupen:

För att få till looken handlar det i grund och botten om att fokusera på hur du applicerar produkterna. Det handlar alltså inte om att du behöver använda så lite smink som möjligt, det är tvärtom, oftast inkluderar den här typen av sminkning ganska många produkter.

I No makeup maken handlar det alltså om att jobba i fina tunna lager så att huden framhävs (inte döljs) och att du lägger mer fokus på att blanda ut produkterna ordentligt.

 

tips på naturlig bas

3 nycklar om du vill få till looken: 
1. Din Hudvårdsrutin

Se till att du är noggrann med hudvården då det är ett steg som blir en naturlig del av looken då ditt hudtillstånd påverkar resten av lookens steg. En fräsch hud med mycket fukt och lyster kan göra stor skillnad i makeupen!

2. Basen
Tänk på hur du lägger din foundation. Tricket är att hitta rätt nyanser och använda rätt mängd så att du ser fräsch och hälsosam ut. Lägg bara foundation där du behöver den, du vill tex inte täcka naturlig rodnad på kinderna för att sedan lägga på rouge igen. Använd den fina rodnad du har!
3. Ögonlocken
Använd ditt naturliga djup. Har du lite mörkt runt ögonen som får dig att känna dig trött? Istället för att dölja hela ögonpartiet med concealer för att sedan lägga en brun ögonskugga, spara lite av det mörka på ögonlocken och lägg concealer runt om. Applicera lite kajalpenna längs med franskanten och vips så får du ett magiskt djup i form av en mjukare sotning.

makeupbylina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar