INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL MEDS, JOLLYROOM, AMAZON & ÅHLÉNS

6 månader! Vart tar tiden vägen? De här månaderna har gått i raketfart och det är först nu som jag har börjat förstå att den där bebis-fasen snart är över. Tur att tiden fylls med nya fina minnen så att tankarna över det kommer i skymundan. De senaste veckorna har det hänt så mycket och vi har investerat i en hel del smarta grejer. Det här är vad som skett sedan sist …

Utveckling

Det slog mig att det känns lite sorgligt att bebistiden snart är över. Den här tiden kommer liksom aldrig komma tillbaka igen. Han är ju såklart fortfarande pytteliten men i takt med att han blivit så medveten och lär sig mer och mer så glöms den första tiden bort lite grann. De senaste veckorna har det hänt massor. Från att endast ha kunnat vrida sig över på mage från ett håll har han inte bara lärt sig hur han tar sig tillbaka till rygg utan nu har han börjat utforska balansen på alla fyra och ålar runt över hela golvet – mest bakåt i början. Den senaste veckan har han däremot knäckt koden i hur han tar sig framåt och den gungande positionen på alla fyra har börjat bytas ut mot små knähopp framåt. Det är bara en tidsfråga innan den här lilla mannen börjar krypa!

Kommunikationen blir tydligare och tydligare vilket gör honom lättare att förstå sig på. 🙂 Han känns så mycket mer “med” nu än innan och har tom lärt sig vinka (mamman är stolt haha). Det är så kul att se att han börjat ta kontakt och bli lite mer medveten kring andra barn också. Vi är en grupp föräldrar som träffas från öppna förskolan sen start. Så kul att se dom växa tillsammans!

Tänder

I slutet av maj började vi också ana hans första tand! Längst fram i underkäken tittade den upp och kort där efter tittade en andra tand upp. Vi har gjort oss redo för en gnällig period men hittills har vi inte hört ett pip från honom. Det kommer säkert men hittills har vi varit förskonade.

Mat – slutet på amningen

Fram tills nu har vi helammat här hemma men sedan två veckor tillbaka har vi fått pausa amningen av lite olika anledningar. Istället har jag fått pumpa ut bröstmjölk som vi gett på flaska och sedan har vi successivt gått över till ersättning. Frans verkar faktiskt inte bry sig om förändringen särskilt mycket så övergången har gått mycket smidigare än vad jag trodde att den skulle göra. Att pumpa ut bröstmjölk har inte heller varit några problem. Tidigare, när jag pumpat ut mjölk vid enstaka tillfällen, så har jag använt en manuell bröstpump från Mam (länk Meds) men nu när det blivit oftare så skaffade jag mig en smidigare bröstpump från Philips Avent (länk bonti). Den har varit lättare att ta med och ha i väskan eftersom den är lite mindre! Sen har den en bättre utformad pump som nästan masserar ut mjölken vid pumpning. Den känns mer behaglig och har passat mig bättre nu när jag pumpat så mycket.

Flaskorna vi använder är också från Philips Avent. Det har varit  är skönt att använda samma eftersom de är kompatibla med pumpen och Frans började använda den lilla flaskan tidigt och har gillat den. Sen har de specifika flasknappar med olika flöden som är anpassade efter barnets ålder. De har ett jättebra startkit (länk Meds) som vi har använt och det innehåller både stlk 1 och 2. Frans har använt storlek 2 ganska länge men vid 6 månaders ålder rekommenderades storlek 4 för att få ett snabbare flöde. Jag köpt hem den (hoppade över stlk3) i samband med att jag ändå skulle beställde flaskställ (länk Amazon) och doseringsburk (länk Meds) . Det var inte poppis så antar att han fortfarande är för liten för att uppskatta den. Vi fortsätter med 2:an.

I övrigt så har intresset för mat ökat markant! Vi testar oss fram bland olika maträtter och Frans har börjat få större och större smakportioner vid lunch (i kombination med ersättning). Vi försöker vänja hans mage långsamt och hittills har vi klarat oss utan några större magknip. Han äter även gröt morgon och kväll – en mysig rutin som han verkar älska.

Sömn och smarta prylar

I takt med att det blivit lättare att kontrollera hur mycket Frans får i sig så har han också börjat sova bättre! Vi har gått från 3-4 amningar per natt till 1-2 matningar med flaska och nu får han inte heller panik över att han rullar över till mage i sömnen eftersom han numera kan vända sig tillbaka själv. Nu sover han flera timmar i streck vilket känns jättelyxigt så hoppas att det håller i sig. Målet är att snart vänja av honom från att äta på natten men vi känner ingen stress över det.

Frans nappar ungefär 3 gånger på dagen just nu men han vaknar lätt och är inget jättefan av att somna i vagn (!). Det har lett till att vi äntligen investerat i en Sleepytroll (Jollyroom), en så kallad baby rocker som automatiskt gungar vagnen åt dig. Vi har velat fram och tillbaka om vi skulle köpa den eller inte. Delvis för att vi inte riktigt visste om vi skulle ha behov av den men till slut bestämde vi oss för att köpa en och hittade en begagnad på blocket. Nu i efterhand kan jag säga att den varit värd varenda krona eftersom Frans sovit längre nappar tack vare den. I Juni har vi också börjat använda en baby monitor men den vill jag testa lite längre innan jag skriver mer om den. 😉

 

Nu väntar en period fylld med spännande saker. I Juli går tex flyttlasset till en ny lägenhet i Liljeholmen 🙂 Men innan dess ska vi få njuta av Frans första sommar tillsammans. Vi hörs igen vid nästa uppdatering! /Lina

Läs också:
5 Månader med Frans
Smarta formar till Smakportioner
6 produkter varje småbarnsmamma behöver i sin sminkväska
4 Månader med Frans
Ett av de smartaste baby hacksen!
Slutet på bebisbubblan
6 tips inför första tiden med bebis

 

Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar