Löwengrip Care & Color
I tisdags var jag på en liten Kemiskola tillsammans med Löwengrip Care & Color (drivs av Isabella Löwengrip) på Hotel Kungsträdgården för en liten mini Kemiskola. De hade bla bjudit dit Pär Svahnström, kemidoktor på Toxintelligence, för att diskutera vanliga missförstånd när det kommer till olika påståenden inom skönhetskategorin. Jag väljer att lyfta parabenfrågan trots att det är urgammalt och det i själva verket är cykliska silikoner som är på tapetern just nu…

Den där parabenfrågan | KEMISKOLA MED LÖWENGRIP

En urgammal missuppfattning gäller parabener! De flesta i skönhetsbranschen suckar och skrattar lätt när detta kommer på tal. Det värsta med oss svenskar är att vi väldigt ofta redan har en uppfattning om vissa ting utan att ha läst på fakta och när vi väl har den så är det väldigt svårt att rubba den.
LÖWENGRIP

Vad är parabener? 
Det är ett konserveringsmedel som under lång tid har använts i kosmetiska produkter. De förekommer även i livsmedel (methyl- och ethylparaben är godkända livsmedelstillsatser) och i läkemedel.

Varför behövs de?
Någon form av konservering är nödvändig i de flesta kosmetiska produkter för att undvika att tillväxt av bakterier, jäst och mögel sker i produkterna. En sådan tillväxt kan orsaka hälsorisker för användarna.

*Fakta hämtad från läkemedelsverket

Min summering

“Vanliga” kunder avskyr parabener – skönhetsindustrin älskar dom och vet att de behövs men ändå tar många företag bort dom (INTE för att de är dåliga) för att man måste rätta sig efter kunderna för att kunna fortsätta sälja.

Under mina år då jag jobbade i butik mötte jag många kunder som ville ha parabenfriaprodukter. När jag ödmjukt frågade varför var det väldigt få som visste va det skulle svara. Vad vill de ha istället för parabener? Något annat som inte alls är lika beprövat? Det är intressant för det bryr vi oss inte riktigt om..vad de ersätts med.

Den vanligaste reaktionen vi får utav produkter är kontaktallergi – inte från parabener utan utav parfym. Är man väldigt känslig så är det det man ska undvika. Välj parfymfria produkter i så fall det är mitt tips!

Så för att sammanfatta vad jag tycker…kosmetikalagarna vi har i EU är bra och pålitliga. Jag gillar parabener och kommer fortsätta använda produkter som innehåller detta.

Så många år sedan jag träffade Isabella, 8 år sedan närmare bestämt! Så stolt över henne. Lyssnade på en podcast hon medverkade i för ett tag sedan och log med hela ansiktet. Älskar när det går bra för drivna unga entreprenörer! Nu ska jag testa hennes produkter som jag fått med mig som pressprover! Ser fram emot det!

Tack Isabella och Co för intressanta tisdagsdiskussioner!

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar