Genom åren har jag fått en hel del frågor om Dermapen & IPL. Då hade fröken inte hunnit testa men nu ni…nu har jag gjort research och testat behandlingarna under 6 månader tillsammans med New Clinic!

IPL och Dermapen

Det finns så många salonger som är bra (detsamma åt andra hållet) så när det var dags att boka tid gick jag främst på rekommendationer runt omkring mig. Fick då tips om Anna på New Clinic som skulle vara riktigt duktig. Det var hon!

Läs också: Guide: Så hittar du rätt nyans på din foundation!


Lite spruckna blodkärl runt näsa och pigmenteringar under öga/kind. Vem har inte det?

Dermapen eller IPL??

Jag har inte jättemycket problem med min hud men jag är väldigt fuktfattig och har en hel del spruckna blodkärl och pigmenteringar som jag varit nyfiken på om man kunde dämpa. Anna rekommenderade att jag kunde testa en kombination av Dermapen och IPL för att få ett bättre resultat. Så det var precis det jag gjorde! Längre ner beskriver jag de olika behandlingarna så du kan se vad som skiljer dem åt.

Läs också: BÄST I TEST | Vilken är den bästa primern för ansiktet?

Jag var ganska så nervös när jag gick dit första gången då jag inte riktigt visste hur det skulle kännas. Anna och hennes kollega Helen håller till på Engelbrektsgatan 19 mitt inne i centrala Stockholm och kliniken såg riktigt hemtrevlig ut.

Vad innebär behandlingarna & för vad rekommenderas det?

Innan jag berättar för er om hur jag upplevde resultatet tänkte jag bara reda ut vad jag egentligen har testat och hur det gick till.


Så här ser Dermapens senaste “penna” ut. 

Vad är Dermapen? 
Dermapen (micro needling) är en hudvårdsbehandling där man gör små mikroskopiska nålstick i huden för att trigga igång hudens kollagentillväxt. Med hjälp av en “vibrerande penna” med 16 sterila engångsnålar skapas upp till 1920 microkanaler i huden per sekund. Nålarna går olika djupt beroende vad du vill uppnå. I samband med pennan används läggs ett serum på som innehåller Hyaluronsyra, B5-vitamin och anti-inflammatoriska ingredienser.

Dermapen rekommenderas för:

  • Huduppstramning och -föryngring
  • Fina linjer och rynkor
  • Stora porer eller Milier, keratosis pilares
  • Oren hud och acne
  • Pigmenteringar och Ärr (inkl. acne ärr, kirurgiska ärr och brännskador)
  • Hudbristningar Alopecia

(Behandlingen kan göras året om på alla hudtyper- och färger.)

Hur ofta ska man göra Dermapen?
Det är individuellt men oftast behövs det en behandlingskur på 3-6 behandlingar som bör upprepas med 2-8 veckors mellanrum för bästa resultat. Behandlingstiden är ca 30-60 minuter per gång.

Hur gick det till? Gör det ont?
Då jag kan vara lite känslig började Anna väldigt lugnt och körde på den lägsta nivån. Vi började i pannan och när jag fått känna hur det kändes ökade hon successivt nivån och fortsatte ner över kinder, haka osv. Det var verkligen inte så farligt som jag tänkt mig. Man körde tom på ögonlock och läppar för att öka fukten! Det sticker absolut till och det känns garanterat men jag tyckte helt seriöst att det var lite skönt. Här beror det ju också på vilken nivå man kör på. När vi var klara fick jag ligga och vila med en svalkande sheet mask som även den innehöll serumet vi använt.

Vad ska man tänka på efter behandlingen?
Efter behandlingen så är man lite extra känslig så var noggrann med att använda Solskydd och lugnande produkter (absolut inga syror). Undvik även att använda smink på 48 h efter att behandlingen är gjord. Man kan bli ganska så röd i samband med behandlingen så det kan vara smart att planera att man inte har några viktiga möten dagen efter;) Då vi tog det ganska lugnt vid min första behandling blev huden inte så farligt röd alls. Gången därefter ökade vi något och då syntes det lite mer. Under de första dagarna efter så kan man bli lite torr och känna sig något stram…då passade jag på att ösa på med fuktprodukter!

Vad kostar det?
2500 kr för ansikte


IPL behandling in full action

Vad är IPL behandling?

IPL (intensivt pulserande ljus) är ett bredspektrat ljus med flera våglängder som används vid behandling av tex. vidgade kärl eller pigmenteringar. Man kan däremot använda olika ljus för olika ändamål (oftast gult & rött) och på så sätt påverka både hårväxt, hudens struktur eller färg. Ljuset dras tex till pigment i åldersfläckar och synliga blodkärl som kan upphettas och brytas ner inom några tusendels sekunder.

IPL rekommenderas för:

  • Huduppstramning och -föryngring  (Skin rejuvenation)
  • Hårborttagning
  • Kärl/Rodnad/Rosacea
  • Pigmentfläckar

Hur ofta ska man göra IPL?
Det är individuellt men oftast krävs det en kur på minst 3-4 behandlingar många upplever därefter att pigmenteringar, kärl och fina linjer försvinner helt. Efter det rekommenderas 1-2 årliga behandlingar bara för att underhålla resultatet då kärl oftast är återkommande. Behandlingen tar ca 30 min.

Vad ska man tänka på innan behandlingen?
Huden får absolut inte vara solbränd. Undvik därför all form av solning samt brun-utan-sol produkter helst 4 veckor innan behandling.

Hur gick det till? Gör det ont?
Anna började med pannan där hon la en tjock geléformad kräm som var precis iskall (tänk dig känslan av att man lägger glass från frysen direkt på huden). Detta ska sedan kyla ner huden medan man “skjuter” ljuset mot området. Så gör det ont? Nja, det är som att bli nypt tätt följt av en liten brännande känsla som sedan övergår till en svidande känsla i någon mikrosekund. Det som däremot överaskar en är att ljuset är så starkt (man har på sig skydd över ögonen) så man hoppar till av ren överraskning varje gång man skjuter.

Vad kan man märka direkt efter behandlingen?
Man kan kännas sig något prickigare/smutsig pga att pigmenten blir lite mörkare och kommer fram innan de sakta försvinner. Jag blev lite små röd direkt efter behandlingen men det lugnade sig fort.

Vad kostar det?
2500 kr


Tittar man på bilden så kan man stor skillnad på huden överlag. Den är stramare, slätare och lite mer utjämnad i tonen. Kolla runt ögonlocken tex!

Resultatet?

Vad tyckte jag om Dermapen?
Till att börja med så har jag alltid varit rädd för nålar men det är jag nog långt ifrån ensam om. Det här var inga problem alls! Självklart beror det på hur djupt du väljer att gå med nålarna. Det finns ju dem som går jätte djupt och då känns det såklart! I mitt fall så var det helt ok och jag var stolt över att ha testat det när jag gick därifrån. Det jag märkte efter 2 ggr var att huden kändes mycket stramare och jag fick en fin lyster i huden (måste underhållas). Utöver det kände jag inte så stor skillnad i början. Jag tror däremot att jag har för “oproblematisk hy” för att man ska kunna se stora resultat. Jag kan tänka mig att det gör underverk direkt på en hud med något större porer och som kanske tom har mycket akne ärr. På mig blev det däremot skillnad när jag kombinerade den med IPL:en.

Läs också: 6 lyxiga basprodukter i sminkväskan


På översta bilden hade jag redan hunnit göra 2 omgångar Dermapen. På nedersta bilden har jag även gjort 2 IPL behandlingar. Nu skiljer bilderna i ljus då det gått ca 2 månader emellan men visst ser man stor skillnad?!

Vad tyckte jag om IPL?
Då jag har en tendens att dra på mig pigmenteringar så gjorde IPL behandlingarna ett ganska stort intryck på mig. Shit, vad snyggt det blev! Genast efter ett par dagar märker jag att huden ser mycket “renare” ut och jag har en fin glans i huden som jag tror jag fått i en kombination av de båda behandlingarna jag gjort. Mina brustna blodkärl runt näsan drog sig lite smått tillbaka redan efter första besöket men efter andra behandlingen så är det många kärl som jag inte ser skymten av längre! Här har man gått runt och varit röd runt näsan och trott att det behövt vara för alltid. Så imponerad och känner att jag är superglad att jag vågade testa det! Jag kommer fortsätta med IPL när det behövs!

Resultatet av behandlingarna?

6 månaders research är därmed klar! Jag är så glad att Anna rekommenderade mig att testa båda behandlingarna också. Delvis för egen del men också för att jag fick möjlighet att ge ännu mer utförlig info till er i ett inlägg. Ni vet att det krävs så mycket mer än bara “ett samarbete” för att jag ska skriva och rekommendera någonting;) Jag kan genuint säga att jag är jättenöjd!

Har ni några som helst frågor och vill veta mer så kan ni kontakta antingen mig här i kommentarsfältet eller kontakta New clinic direkt! Varma rekommendationer!

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

12 Kommentarer

  1. Roligt att du gjort ett så omfattande test på de här behandlingarna.
    Micro needeling är ju en fantastiskt behandling om du vill ha resultat!
    Tack Lina 🙂

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Åh, vad glad jag blev över att se dig här Henric! Tack själv för att du läste. Det har varit så intressant och spännande!! Riktigt coolt resultat! Stor kram

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Vad roligt att höra!! Tack snälla för att du läste <3

  2. Hej, om jag förstår det rätt så rekommenderar du en kombination av Dermapen och IPL eller skulle du säga att man enbart ska satsa på IPL? Är ute efter hudföryngring men även att få jämnare hudfärg.

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Hej Helena! Det allra bästa är att diskutera ett upplägg med hudterapeuften som du ska gå hos. Då har hon din hud framför sig och ser exakt vad som behövs. Oftast kan de behövas en kombination om man vill ha bättre effekt men det låter som att du ska testa Dermapen först baserat på vad du är ute efter 🙂 Spännande! Hör av dig om/när du testar och berätta hur du upplevde det! Kram Lina

  3. Hej, gjorde du dessa 2 behandlingar parallellt eller först den ena och sedan den andra behandlingen. Superfint resultat.

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Hej Tina! Tack så mycket! <3 Jag gjorde först två Dermapen-behandlingar och sedan fortsatte jag med två IPL-behandlingar 🙂 /Lina

  4. Hej!

    Undrar samma som frågan över, men uppfattade inget svar? Gjorde du båda behandlingar samtidigt och efter varann eller var det olika dagar för det olika behandlingarna? Sugen på samma upplägg då resultatet blev så bra ?

    Med vänlig hälsning,
    Anna

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Hej Anna! Jag gjorde först två Dermapen-behandlingar med 6 veckors mellanrum och sedan fortsatte jag med två IPL-behandlingar 🙂 Detta gjorde jag också med ett par veckors mellanrum /Lina

  5. Hej!

    Jag vill verkligen varna för IPL, då jag fått ansiktet förstört permanent. Gjorde behandlingen på ett privat sjukhus med erfaren personal men detta är tyvärr ingen garanti för hur din hud kan reagera. Var rädd om er hud, dessa behandlingar kan orsaka oerhört stor skada och det är verkligen inte värt risken!

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Hej Jenny! Vad otroligt tråkigt att höra om din erfarenhet av IPL. Det är ju som du skriver … man vet aldrig hur ens hud reagerar så man ska vara försiktig. Hoppas du får bukt på huden med tiden <3

Skriv en kommentar