INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, KICKS, ÅHLENS & SEPHORA

Ett par klassiska röda läppar är bland det snyggaste du kan bära i sminkväg men hur hittar man den perfekta läppstiftsnyansen? Idag listar jag de mest ikoniska läppstiften i rött och guidar dig till att hitta rätt färg för dig!

populära röda läppstift Jag har gjort ett stort test med några av marknadens bästa produkter och gjort en läppstiftsguide för olika hudtoner.

3 skäl till varför du ska bära ett rött läppstift?

 1. Ett rött läppstift är tidlöst och går aldrig ur trend!
  Marilyn Monroe, Gwen Stefani, Angelina Jolie är bara några av dem som bidragit till den klassiska läppstiftslooken.
 2. Ett rött läppstift boostar dig
  Den röda färgen definierar läpparnas form och får dina ögon att poppa. Tro mig du kommer få så mycket komplimanger!
 3. Ett rött läppstift sparar dig tid
  Med en rödfärg på läpparna kan du dra ner på ögonsminket och hålla resten av din look enkel, vilket sparar dig tid i sminkningen.

ikoniska röda läpparEtt klassisk rött läppstift är det mest traditionella av alla sminkprodukter och har burits av så många inflytelserika karaktärer genom historien.

Vem passar i rött läppstift?
Det finns faktiskt ett rött läppstift för alla, det gäller bara att hitta rätt nyans. Fel färg på läppstiftet kan få dig att se äldre ut medan rätt röda nyans ger ett kraftfullt och vackert statement.

Hur hittar man det perfekta röda läppstiftet?
För att hitta ett rött läppstift som passar dig bäst behöver du först veta:

 • Vilken underton du har
  Är du varm, kall eller neutral?
 • Om du vill matcha eller skapa kontrast
  Vill du att läppstiftet ska sticka ut eller vill du ha en mer sofistikerad look?
 • Vilket typ av läppstift du söker
  Vilken formula/finish gillar du? Matt, glossigt, flytande, fast?

Läppstifts guide: Så väljer du rätt röda läppstift

 

Steg 1. Hitta din underton

Dem flesta av oss känner inte till vår underton men det är verkligen en av de viktigaste grunderna inom makeup. Tänk på din hud som två lager – Hudfärg och Hudton.

Hudfärg = Din hudfärg har du nog koll på. Den styrs av nivån melanin i huden och kan vara allt i från ljus, medium, oliv eller mörk. Färgen kan skifta beroende på årstid och se olika ut beroende på ursprung etc.

Hudton = Varje hudfärg har sedan sin egna ton och kan vara kall (blå/rosa inslag), neutral (blågröna inslag) eller varm (peach/gula/gröna inslag). Det är den du ska ha koll på för att hitta rätt läppstiftsfärg!

Så hur vet man vilken underton man har?

Undertonstest 1Smyckesknepet!
Fundera på om du oftast drar dig till guld- (Varm) eller silversmycken (Kall). Kanske känner du att du brukar kunna bära båda (Neutral)?

Undertonstest 2: Titta på venerna/ådrorna på dina underarmar
Detta är det mest säkra men även det svåraste men med ett tränat ögat ser man det snabbt efter en tid.

Du har en Varm/gyllene underton = om ådrorna på din underarm är åt det gröna/gulgröna hållet.
Du har en Neutral underton = om ådrorna på din underarm är både är blå och gröna
Du har en Kall/rosa underton = om ådrorna är blå, blågröna och blålila.

Undertonstest 3: Fundera på vad som händer när du är ute i solen.
Om du solar och inte bränner dig särskilt lätt är det mer troligt att du är en varm i undertonen. Om du lätt bränner dig och blir röd har du troligtvis en kall underton.  Svänger du åt båda hållen kan du vara neutral.

läppstifts guide röda läppar

Steg 2. Match eller kontrast?

När du har hyfsad koll på vilken underton du har så kan vi gå in på läppstiftets underton. Här kan du välja om du vill ha ett läppstift som matchar samma underton som du har i din hud, för en mer subtil look eller så väljer du ett läppstift med motsatta toner för en look med kontrast. Är du ny på läppstift ska du definitivt välja att matcha, alltså gå på samma underton som du själv har i huden!

Matcha läppstift efter djupet i din hudfärg
Dessutom är det också viktigt att matcha färgen efter din hudfärg. Om du väljer för mycket kontrast kommer den röda nyansen att se hård ut och är färgen inte tillräckligt djup kanske den inte syns så bra.

Hur ser ett kallt rött läppstift ut?
Nyansen har då toner som drar mer åt blå/rosa och lila. Tänk vinrött, plommon, rosenröd eller tranbärsröd. Kalla läppstiftsfärger innehåller oftast namn som inkluderar ord som cherry, raspberry, burgundy, cranberry, wine, rose eller crimson.

Tips! En röd läppfärg med blå undertoner är ett smart val om dina tänder är något gula. De blå undertonerna hjälper dina tänder att se vitare ut.

Hur ser ett varmt rött läppstift ut?
Nyansen har då toner som drar mer åt orange, korall, koppar, guld eller brunt. Tänk brandbilsrött, terrakotta, chili och tomatrött. Varma läppstiftsfärger inkluderar oftast ord som orange, golden, sunset, coral eller fiery.

Tips! Om dina tänder inte är så vita, bör du undvika röda läppstift med allt för mycket orange ton i. De har nämligen en tendens att ta fram de gula tonerna i tänderna.

Välj rätt typ/formula av rött läppstift

Steg 3. Välj rätt typ/formula av rött läppstift

När du har valt vilken färg du är ute efter så ska du nu få förslag på några ikoniska röda läppstift som bäst passar din hudfärg och hudton.

 • Matt  – En matt formula utan glans och skimmer ger en intensiv färg med rika pigment som tenderar att sitta lite bättre. Ett matt läppstift ger dock inte så mycket fukt, så du bör undvika det om du har torra, nariga läppar.
 •  Cream – En krämig formula ger en något lättare pigmenterad färg samtidigt som den ger mycket fukt. Formulan känns behaglig och mjuk på vilket gör den något mindre hållbar så du kommer få bättra på läppstiftet några gånger under dagen.
 • Sheer / Satin – En formula i Sheer innebär att du får mindre pigment i läppstiftet men desto mer fukt vilket kan vara en bra idé om du försöker vänja dig vid röda läppar. Satin kan också vara en benämning för den lena texturen på läppstiftet. Vill du ha läppstiftet kraftigare så kan du kombinera det med en läppenna.
 • Liquid – Ett flytande läppstift har en formula som oftast torkar in till en matt finish som sitter hela dagen. Har du lite torrare läppar eller en mun med mycket linjer kommer formulan troligtvis betona dem, så prova i så fall en annan typ av röd läppfärg.
 • Glans – Välj ett glans för en glänsande, återfuktande färg. Formulan ger ett förstorat intryck och är ett bra val om du vill ha en lättare finish och har torra läppar. Glanset försvinner snabbt och måste återappliceras.


Läppstifts guide: Så väljer du rätt röda läppstift

För att få en perfekt match bör du alltid testa läppstiftet på läpparna för att veta att det verkligen passar eftersom en läppstiftsfärg alltid kan ändras när det appliceras beroende på hur mycket pigment vi har. Kom även ihåg, ett rött läppstift har en nyans för varje tillfällen så det kan finnas fler nyanser som passar dig.Rött läppstift Ljus hudfärg + kall underton Ljus hudfärg + kall underton

Om du har en ljus hudfärg med kall underton så håll dig gärna till röda läppstift som är blårosa i undertonen. Nyanser som lutar åt hallon- och tranbärsfärger kompletterar och värma upp dem svala rosa undertonerna som finns i din ljusa hud och ger en klarare och upplyftande effekt på huden. Undvik mörka rödbruna färger då de lätt kan se en aning hårda ut och ge en mer “gotisk” look.

Mörkrött kan dock också vara smickrande, särskilt om du har ljus hy och mörkt hår.

1. IsaDora Velvet Comfort Liquid Lipstick 64 Cranberry Love | 139 kr (Lyko)
2. Glossier Balm Dotcom Cherry | 100 kr (Glossier)
3.MAC Cosmetics, Retro Matte Lipstick Ruby Woo | 200 kr (Lyko)
4. Make up for ever, Rouge Artist Shine On Sculpting Shine Lipstick 432 | 299 kr (Sephora)
5. Laura Mercier Velour Extreme Matte Lipstick Dominate | 320 kr (Kicks) 
6. Kylie By Kylie Jenner Matte Lip Kit 403 Bite Me | 320 kr (Kicks)

rött läppstift Ljus hudfärg + neutral/varm undertonLjus hudfärg + neutral/varm underton

Om din ljusa hudfärg lutar mer mot en neutral eller varm hudton, ska du leta efter orange-röda läppstift som känns lite mer eldiga! Dessa nyanser kanske känns lite läskiga då de “poppar” och sticker ut men det är just dem nyanserna som blir så snygga på! Nyckeln är sen att inte överdriva resten av ditt smink, utan håll det cleant!

1. BeautyAct, No Matter Liquid Lipstick Red Admire | 149 kr (Kicks)
2. IDUN Minerals Läppstift Jordgubb | 195 kr (Lyko)
3. Huda beauty, power bullet matte lipstick el cinco de mayo | 289 kr (Sephora)
4. Lancôme L’Absolu Rouge Rouge Drama Matte 505 Adoration | 355 kr (Lyko)
5. Gucci Beauty, Rouge à Lèvres Satin i Goldie Red | 420 kr (Åhléns)

Medium, tan & olive hudfärg + kall underton

Har du en mediumfärgad hy överlag kan du skatta dig lycklig då du kommer undan med både mörkare och ljusare färger av rött. Röda läppstift klär dig bra och tar sällan över i ansiktet vilket innebär att du inte behöver vara så försiktig i övriga sminket heller. För dig enbart kall underton borde du definitivt hålla dig till dem blåbaserade röda läppstifts nyanserna.

1. BeautyAct, No Matter Liquid Lipstick Rebel red | 149 kr (Kicks)
2. LH cosmetics, Fantastick Multi-use Lipstick SPF15 Bullseye | 199 kr (Lyko)
3. Clinique Even Better Pop Lip Colour Blush Red-Y To Wear 6 | 235 kr (Lyko)
4. Givenchy, Le Rouge graine Deep Velvet 37 | 379 kr (Sephora)
5. Giorgio Armani Beauty Rouge D’Armani Matte 400 | 390 kr (Lyko)
6. Chanel, Rouge Allure 99 Pirate | 440 kr (Chanel)
rött läppstift Medium, tan & olive hudfärg + neutral/varm underton
Medium, tan & olive hudfärg + neutral/varm underton

Har du en mediumfärgad hy med en något varmare underton så har du dragit en riktig vinstlott!
Detta för att du i princip kommer undan med vad som helst! En klassisk skarp röd nyans ger en sexig kvällslook, en lite mer vinröd/burgundy ton passar för en lite mer sofistikerad look och en klar orangeröd nyans kommer få din look att poppa!

1. BeautyAct, It’s A Red For Me | 179 kr (Kicks)
2. Face Stockholm Veil Lipstick Cranberry | 259 kr (Lyko)
3. Shiseido Visionairy Gel Lipstick 222 Ginza red | 360 kr (Lyko)
4. YSL Beauty Rouge Pur Couture in No. 1 Le Rouge | 385 kr (Lyko)
5. Hourglass, Confession Ultra Slim High Intensity Refillable Lipstick Red0 | 499 kr (Skincity)snygga röda läppstift mörk hudMörkare hudfärg + kall/neutral/varm underton

Att välja en röd läppstiftsfärg för dig som är lite mörkare till mörk i hyn kan tyckas vara lite knepigt eftersom röda läppstift inte nödvändigtvis upplevs röda när man väl applicerar färgen på själva läppen. Det betyder däremot inte att ett traditionellt rött läppstift inte funkar, men här måste du testa dig fram. En ljusröd nyans kan tex uppleveas lite piggare och somrig ut, medan en mjukare röd blir en sofistikerad, läppförstärkande färg. Läppstift som kommer ge dig den där riktiga röda effekten brukar vara lite mörkare och se lite kallare ut i själva förpackningen.

1. Sephora Collection, Cream Lip Stain Liquid Lipstick | 149 kr (Sephora) 
2. Nars, Velvet Matte Lip Pencil in Dragon girl | 290 kr (Lyko)
3. Fenty Beauty, Stunna Lip Paint in Uncensored | 299 kr (Sephora) 
4. Dior, Rouge Dior Satin Lipstick, 999 Satin | 430 kr (Åhléns)
5. Pat Mc Grath, MatteTrance™Lipstick Elson | 459 kr (Sephora)

 

Så nu återstår bara frågan – Vilket röda läppstift passar dig bäst?

Jag hoppas att den här läppstiftsguiden har lärt dig lite mer om hur du väljer rätt färg. 🙂 Lämna gärna en kommentar nedanför om vad du tyckte om inlägget!

Kram Lina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

11 Kommentarer

 1. Vad härligt att läsa om röda läppstift. Jag älskar det och finns så många fina nyanser. Så detta sparade jag. Trevlig helg. Kram. 💄

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Vad kul! Jag håller helt med, det är så fint och finns alldeles för många snygga nyanser att välj mellan 🙂 /Kram Lina

 2. Susanne Samuelsson Reply

  Tack snälla du för denna utförliga guide, röda läppstift 😊Vilket jättejobb du gör för oss som inte
  vet vad som kan passa oss ! 💗

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Vad roligt att höra att du uppskattar guiden! Gör mig SÅ glad 🙂 Stor kram

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Tack Mia! Extra kul att få höra det av dig <3

 3. Maria (spettkaka) Reply

  Tack Lina! Detta var den bästa guiden jag läst på ämnet. Jag har fastnat för Estee Lauders Envious, den är lagom röd och funkar bra till min hy (drar åt kallare). Försökte med Diors 999, men den är alldeles för röd/intensiv på någotvis. Funkade inte alls, blev bara “fel”. Gav den till en kompis istället 🙂
  Älskar röda läppstift på fest! Så enkelt och man slipper lägga tid på ögonmakeup.

  God Jul o tack ännu en gång för tipsen! Ska testa Bite me från Kylie.

  Julkram <3

 4. Tack för en jättebra guide. Vilket otroligt arbete du lagt ner. Tack 💄

 5. Susanne Brage Reply

  Tack för en superbra guide💋Jag älskar röda läppstift men aldrig lyckats hittat det perfekta. Nu känns det mycket lättare , jag ska ge mig ut i morgon med din guide & botanisera.😊😊

 6. Hej!
  Letar efter ett rött läppstift och hittade din guide. Vilket jobb. Jag fattar fortfarande inte vad jag ska passa i men ska visa denna för en komis som är lite mer kunnig.
  Men efter år av sökande så är din guide klart bästa jag hittat 😍😍.
  Så tack för pedagogiska förklaringar för nybörjare som jag själv!

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Wow, vilket roligt mail att läsa. Det gör mig så otroligt glad 🙂 Ett stort tack för att du återkopplade med feedback. Nu blir jag jättenyfiken på vad du valde?:) Stor kram Lina

Skriv en kommentar