INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, SEPHORA & YEPPO SOONSOO

Söker du mascaratips för känsliga och rinniga ögon? Då har du hamnat rätt! Idag ger jag mina bästa tips för dig som har problem att hålla sminket kvar runt ögonen och dessutom får du mina bästa på skonsamma mascaror som ger fin volym och längd utan irritation.

Bästa mascaran för känsliga ögon

Om du har känsliga ögon, känner du säkert igen problemet med att hitta en bra mascara som inte irriterar ögonen. Det är inte ovanligt att vara känslig runt ögonen. Ögonpartiet är så mycket tunnare än vår övriga hud i ansiktet (3 gånger så tunn) vilket gör att ögonpartiet är så pass mycket känsligare. Därför kan användningen av smink runt ögonen vara en utmaning för dig som dessutom upplever torra, rinnande ögon eller är extra känslig runt ögonen. Speciellt nu när pollensäsongen sätter fart. Då är det kanske inte så lätt och veta vad du ska använda för att undvika eller lindra besvären men då ska du använda produkter som är skonsamma och dämpar just den typen av symptom.

Lyckligtvis, även om du är känslig och har rinnande ögon, betyder det inte att du måste avstå helt från att få långa och fylliga fransar. Här kommer ett par tips och råd på vägen för att hjälpa dig välja bättre sminktekniker och produkter så att dina symptom runt ögonen inte förvärras och på så sätt får sminket att sitta bättre.

Varför har jag känsliga ögon?
Orsakerna till känsliga ögon kan variera från person till person, men vanliga faktorer inkluderar allergier, torra ögon, överkänslighet mot ljus eller luftföroreningar och användning av vissa sminkprodukter. Att undvika triggerfaktorer och använda skonsamma ögonprodukter kan hjälpa till att minska besvären. Har du extrema besvär så ska du alltid uppsöka läkare först innan du laborerar med olika sminkprodukter!

Varför rinner mina ögon av smink?
Ögonen kan rinna när de är irriterade av smink som innehåller allergiframkallande ämnen eller starka kemikalier eller pigment. Att använda skonsamma och hypoallergena sminkprodukter kan minska risken för irritation och ögonrinning.

Hur får man ögonen att sluta rinna?
För att få ögonen att sluta rinna kan det vara fördelaktigt att använda skonsamma och allergivänliga sminkprodukter. Att undvika starka dofter och kemikalier samt att hålla ögonen välåterfuktade kan också bidra till att minska ögonrinningen. Det är också viktigt att vara försiktig med hur man applicerar och tar bort smink runt ögonen för att undvika att nöta den känsliga huden. Att använda skonsamma sminkborttagningsprodukter och att undvika att gnugga kan bidra till att minimera risken för irritation och att det svider i ögonen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en mascara för känsliga ögon?
När du väljer en mascara för känsliga ögon, leta gärna efter skonsamma mascaror som innehåller ord som parfymfri, allergivänlig, hypoallergen och dermatologiskt testad. Ibland står det även oftalmologiskt testad, vilket innebär att mascaran testats av ögonläkare. Man har alltså säkerställt att mascaran funkar för de flesta ögon. Men kom ihåg allt ovan är ingen garanti för att du inte kommer reagera på en produkt eftersom känsligheten är så individuell. Du behöver alltså testa dig fram för att komma fram till en produkt som passar just dig!

Ska du välja en vattenfast eller icke vattenfast mascara om du är känslig?
Om du har ögon som lätt tåras, är det en bra idé att välja en vattenfast mascara. Dessa är också fördelaktiga för dig med något hängande ögonlock (hooded eyes) eller oljig hy, där mascaran kan smeta av sig. Då är det däremot viktigt att använda en bra rengöring för att ta bort vattenfast mascara, så att du inte behöver gnugga allt för mycket runt ögonen för att få bort den, eftersom det lätt kan irritera känsliga ögon.

Finns det ett alternativ om jag inte vill använda en vattenfast mascara?
Idag finns olika typer av vattenfast mascara. Det finns tex 38 graders mascaror, som är vattenfasta tills de kommer i kontakt med vatten som är 38 grader. Då lossnar mascaran och du behöver ingen rengöring! Ett annat tips om du har ögon som lätt börjar rinna är att använda vattenfast mascara endast på dina underfransar.

 

Så Vilken är den bästa mascaran för känsliga ögon?

Nedan har du mina absoluta favoriter för känsliga ögon men kom ihåg. Känsligheten runt ögonen är så individuell. Du behöver alltså testa dig fram för att komma fram till en produkt som passar just dig!


Fler tips till dig med känsliga ögon:

– Byt ut din mascara var tredje månad för att undvika bakteriebildning.
– Använd ögondroppar för att återfukta ögonen innan du applicerar smink
– Testa att undvika nagellack en period, ibland kan det trigga känsligheten kring ögonen när du sminkar dig.
– Undvik att applicera mascara allt för nära fransraden. Applicera istället från mitten av fransen och ut.
– Rengör ögonen med en bra och skonsam sminkborttagning. Gnugga aldrig!

1. Bbia, Never die mascara | 179 kr 7 g (reklamlänk Yeppo soonsoo )
Här har du ett relativt nytt märke i Sverige, som har en av de trendigaste vattenfasta och kladdfri fibermascaror som separerar varje frans och sitter som berget. Mascarans tunna borste och fiberrika formula ger en otroligt fin längd och volym till varje frans vilket gör att den sticker ut bland övriga vattenfasta mascaror på marknaden.

Info känslig hud: Cruelty free, parfymfri och veganvänlig.
Vattenfast: Ja, tvättas bort med vattenfast rengöring
Färg: Svart och brun
Bra att veta: Ger otrolig längd och sitter otroligt bra så det krävs en väldigt bra vattenfast rengöring.

 

1. IDUN Minerals, Mascara Vatn Volume 38°C | 183 kr 9 ml (reklamlänk lyko)
Är du känslig generellt för makeup rekommenderar jag ofta Idun, eftersom de värnar otroligt mycket om den känsliga kunden. Detta är en mascara som definierar, separerar och ger fransarna längd och volym som enkelt går att bygga upp OCH tvätta bort med ljummet vatten.Info känslig hud: Oftalmologiskt testad, parfymfri och passar även personer med känsliga ögon och kontaktlinsbärare.
Vattenfast: Ja, upp till 38 grader.
Färg: Svart och kornblå
Bra att veta: Tål du inte denna, rekommenderas att testa andra mascaror från Idun eftersom de har fler mascaror för känsliga ögon som alla innehåller olika typer av innehåll.
2.
Isadora, Hypo-Allergenic Mascara NEW Black | 189 kr 10 ml (reklamlänk lyko)
Den här mascaran skapar definition och sitter där den ska, utan att smeta ut eller smula vilket är särskillt bra för dig med rinnande ögon! Borsten är bra och har extra korta fibrer som låter dig komma extra nära fransroten vilket ger ett par separerade fransar och en naturlig look.Info känslig hud: Framtagen enligt Astma- och Allergiförbundets kvalitetsstandard och utan parabener, silikoner och phenoxyethanol. Cruelty free, oftalmologiskt testad, parfymfri och veganvänlig.
Vattenfast: Nej, tvättas enkelt bort med ljummet vatten.
Färg: Svart och brun
Bra att veta: Detta är en enkel vardagsmascara som ger en naturlig look. Inte så mycket volym och lyft.4. Ilia, Limtless Lash – Mascara | 319 kr 8 ml (reklamlänk sephora)
Söker du efter en mascara för känsliga ögon med ett så rent innehåll som möjligt så är Ilias prisbelönta mascara en av de mest populära med 99% naturligt innehåll. Den känns viktlös, har gott om pigment och ger fransarna en fuktgivande boost med hjälp av aloe vera och rosenvatten. Borsten förlänger och ger fin definition.

Info känslig hud: Mascaran är inte kliniskt testad för att kallas hypoallergen men är oftalmologiskt testad. Oljefri. Carbon black fri och använder istället pigment från kol. Cruelty-free men inte vegansk.
Vattenfast:
Nej, vattenresistens. Smular ej, kladdar ej och tvättas av enkelt av med ljummet vatten eller med ditt val av rengöring.
Färg:
Svart
Bra att veta:
Om du av någon anledning inte tycker om tub-mascara (mascara som släpper i sin helhet, likt en tub, när man tvättar av med ljummet vatten) testa den här. Den har en lite annan typ av formula så den känns snarlik men är mycket lättare att tvätta bort.

5. Clinique, High Impact Mascara | 330 kr (reklamlänk lyko)
Även Clinique har ett bra rykte när det kommer till att tillverka milda, irritations-fria makeupprodukter och den här mascaran är lätt att applicera och ta bort och håller hela dagen. Dessutom är den riktigt bra, ger definition med första svepet och drama med det andra.

Info känslig hud:
Mascaran är oftalmologiskt- och allergitestad, fri från mineralolja och parfym och säker för användare av kontaktlinser.
Vattenfast: Nej.
Färg: Svart och brun
Bra att veta: High impact finns även i en vattenfast version, även den finns i två olika färger. Tips, låt mascaran torka mellan appliceringarna om du vill ha mer effekt, så klumpar den sig inte.


6. Bareminerals, Strength & Length Serum Infused Mascara  | 345 kr 8 ml (reklamlänk lyko)
En ren och vegansk mascara med stärkande växtbaserat serum (inspirerat av fransserum) som bevisligen ger synligt längre, fullare fransar över tiden. Innehåller röda klöverblommor och effektiva peptider för att stärka fransarna och minska fransfall.

Info känslig hud: Oftalmologiskt testad och och säker för bärare av kontaktlinser. Vegansk, Glutenfri, Sulfatfri, Talkfri, Silikonfri, Oljefri, Doftfri, Kemikaliefri, Alkoholfri och Cruelty Free.
Vattenfast: Ja.
Färg: Svart
Bra att veta: Har en unik paddelliknande borste som är inspirerad av tekniken för hårborstar vilket ger ett helt nytt sätt att applicera mascara – borsten förlänger, lyfter och definierar verkligen så bra när du väl lärt dig använda den.

 

Hoppas du hittar en ny favorit mascara som funkar på dina känsliga ögon! Hittade du en? Kommentera gärna vilken som passade dig nedan. 🙂 Lycka till! Kram Lina

Fler tips för känslig hud hittar du under taggen: #Tips för känslig hud.

Tips! Läs mitt tidigare inlägg: Bästa tipset för dig med eksem runt ögonen

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar