Känner du dig osäker på vilka färger du passar i? Den nygamla färganalystrenden är tillbaka men nu i en mer modern tappning och den sprids som en löpeld på tiktok. Jag kontaktade färganalytikern Åsa Sannerheim för att lära mig mer!

Färganalys stockholmMed hjälp av färganalys kan man avgöra vilka färger och nyanser som passar bäst på en person.

Vad är en färganalys?

Färganalysen är ett verktyg som kan hjälpa dig att identifiera vilka färger och nyanser som passar dig bäst! Grovt delas man in i fyra årstider: Vår, sommar, höst och vinter. Och utifrån det får man också reda på om man är kall eller varm.

Du kanske förknippar det med 80-talet, då det var en jättetrend? Visst var det kul och inspirerande men oj så fel det kunde bli också. Under min utbildning som makeupartist (2005 ) fick vi till och med lära oss hur vi skulle handskas med alla dessa kunder som, lite smått besatt höll fast i sina, väldigt ofta, fel-kategoriserade färgfjädrar. 🙂

Tack och lov finns det lite mer moderna och upphottade system när man pratar färganalys idag.

Har du kanske gjort en färganalys på 80-talet? Känner du igen böckerna?

De tolv årstiderna

Jag kontaktade Åsa Sannerheim, som är en av de mest eftertraktade färganalytikerna just nu, efter att allt fler kunder som besökt mig på salongen för en individuell sminkkurs tagit med sig sin egna färgfjäder. ALLA hade varit hos Åsa! Efter ett möte beslöt vi oss för att träffas och byta tjänster eftersom vi insåg att vi faktiskt hade samma kunder men lärde ut kunskap som i kombination är otroligt värdefullt för kunden!

På färganalysen hos Åsa får man först sitta ner i hennes mysiga studio, med en varm kopp kaffe, samtidigt som hon berättar om “De 12 årstiderna” – 12 paletter där färgerna är sorterade från varmt till kallt, ljust till mörkt och klart till dämpat. Skillnaden från 80-talets färganalys, som var mer grovt uppdelade i fyra paletter, är att du idag har fler paletter att delas in i vilket innebär att du kan vara en blandning av två årstider, exempelvis en vår med lite vinter i dig. Du får alltså ett mer exakt resultat när du gör en färganalys idag!

Jag blev en mjuk höst – Neutral, varm med kall influens

Så här går färganalysen till

Efter introduktionen av färglära generellt och det “nya” tolvtonssystemet fick jag sitta ner framför en spegel för en grundlig färganalys i ett starkt neutralt ljus, utan smink tillsammans med flera olika färgtyger som visade sig vara bra eller mindre bra på mig. Åsa var så otroligt mjuk, kunnig och pedagogisk och fick mig att känna mig bekväm trots alla brister och skuggor som visade sig i ansiktet när fel färger las medvetet på mig för att visa skillnad. Så fascinerande!

När vi kommit fram till mina rätta färger visade det sig att var en höst med lite sommar i – en så kallad Mjuk höst. Mina färger är inte helt varma utan är lite svalare pga sommarinfluenser. Det förklarar så mycket i hur jag tänkt med mina färger och därför har det också varit svårt vid olika färgval i kläder tex.

Resultatet av besöket

Med mig från besöket fick jag sedan en anpassad färgfjäder med alla mina rekommenderade färger. Den håller jag hårt i för den inspirerar mig och har gett mig ett par helt nya ögon i hur jag ser på färger som passar mig. Revolutionerande för mig privat!

Åsa, under sin sminklektion hos mig förra veckan. Nu med helt rätt produkter i helt rätt färger.

Så är en färganalys bra att göra?

Oh, ja! Detta skulle alla göra. Jag rekommenderar verkligen att gå för att det öppnar upp en helt ny värld av trick som förbättrar både yta och insida. Det är därför den är så bra att göra i kombination med en sminkkurs. För när man väl har färgerna klara för sig, vill man ju applicera dem med hjälp av rätt typ av produkter som passar just dig och din personlighet.

Vart du hittar Åsa?

Åsa har studio i Johanneshov och man går in och bokar henne på hennes hemsida: https://thecolourinsight.com/ 

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar