ARTIKELN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR TILL SEPHORA, LYKO, SKINCITY & KICKS

Är du en av dem som lätt får oljig hy under dagen? Att skina på rätt ställen i ansiktet är inte alltid så enkelt. För det är en viss skillnad mellan snygg lyster och att vara glansig i pannan. Här får du ett par tips för att motverka blankheten du inte vill ha i sminket.

Den glossiga bastrenden som du ser ovan handlar om glow på rätt ställen, inte om oljig glans som gärna lägger sig lite överallt.

Varför blir vi oljiga och blanka?
Det allra vanligaste är att man kanske har en hudtyp som lutar åt antingen kombinerad eller fet, vilket innebär att man kan ha en överproduktion av talg som lätt tar sig ut där man har lite grövre porer i ansiktet. Andra orsaker kan vara att man tex använder för rika ansiktsprodukter eller sminkprodukter som inte riktigt passar din hudtyp och därmed bildar en hinna på huden. Använder du tvärtom, kraftfulla och uttorkande produkter som inte är anpassade efter din hud, kan ytan på huden bli torr vilket gör att huden då försöker kompensera detta genom att producera ännu mer talg vilket i sin tur får huden att bli fetare än vad den är.

Så motverkar du en fet och oljig hy

Har du problem med att ditt smink blir glansigt under dagen så kommer här flera lösningar på hur du snabbt får bukt på problemet. Kom däremot ihåg att det allra viktigaste är att först gå till grunden till varför du blir blank i huden.

1# Återfukta huden 

Se alltid till att boosta huden med mycket fukt eftersom en torr hud oftast leder till en ökad talgproduktion. Se också till att den kräm du använder är anpassad för just din hudtyp. Är du fetare i huden från början bör du tex satsa på en fettfri ansiktskräm, gärna i gelform, som återfuktar, mattar ner och absorberar överflödigt fett.

Produkttips:

1. La Roche-Posay, Effaclar Mat  | 169 kr (Lyko)
2. Filorga, Hydra Filler Mat moisturizer gel cream | 579 kr (Skincity)
3. Clinique, Smart SPF 15 Custom-Repair Moisturizer – Skin Type 3 (fet/komb.) | 685 kr (Lyko)

2# Grunda med en primer 

För att skapa en matt och glansfri yta som sitter om du blir svettig och oljig ska du satsa på att grunda med en bra primer. Den ser även till att din makeup håller bättre. Lägg primern efter din fuktkräm och applicera den gärna med fingrarna så att du får ut den jämnt och tunt.

Produkttips:

1. Nyx professional makeup, Studio Perfect Primer Clear | 149 kr (Lyko)
2. Smashbox, Photo Finish Oil & Shine Control Primer | 160 kr (Kicks)
3. Peter Thomas Roth, Skin To Die For | 338 kr (Lyko)


3# Välj rätt bas

Blir du lätt oljig i huden ska du helst välja en mjuk foundation som ger en matt och glansfri finish. Allra bäst är om den är oljefri eller innehåller oljeabsorberande ingredienser som hjälper din hud på traven! Mineralpuder/foundation brukar vara ett riktigt bra val om du vill ha den så ren som möjligt.

Produkttips:

1. Lumene, Matte Oil-Control Foundation | 143 kr (Lyko)
2. Bareminerals, Matte Foundation SPF 15 | 395 kr (Lyko)
3. Fenty beauty, Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation | 439 kr (Sephora)


4# Fixera din bas 

En av de absolut vanligaste anledningarna till varför sminket blir glansigt och inte håller är för att vi glömt att fixera vårt kladdiga underlag. Detta gör vi med ett matt fixeringsspray eller med ett vanligt puder. Idag finns superfina varianter av puder, lösa som kompakta, som varken täpper till eller får basen att se kakig ut. Dessutom finns det specialgjorda varianter för att specifikt ta hand om glansiga områden om du vill bättra på under dagen!

Produkttips:

1. MAC Cosmetics, Prep + Prime Fix + Mattifying Mist | 210 kr (Lyko)
2. LH cosmetics, Blotting Powder | 379 kr (Lyko)
3. Palina, Prowder | 449 kr (Lyko)


5# Se till att absorbera oljan

Är puder något du helst vill undvika så finns det också smarta askar med blotting paper! Dessa kan du ta med dig smidigt i väskan och använda för att fräscha upp huden under dagen. De små pappersservetterna tar bort glans direkt med hjälp av oljeabsorberande ingredienser. Så smart!

Produkttips:

1. KICKS Beauty, Blotting Paper Black Charcoal | 69 kr (Kicks)
2. Makethemake, Oil Absorbing sheets | 99 kr (Skincity)
3. Shiseido, Generic Skincare Oil-Control Blotting Paper | 285 kr (Lyko)

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar