INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, APOHEM, MANTLE & SEPHORA

Sommarsäsongen är på ingång och med den strömmar det ut tips på olika solskyddsalternativ, vilket kan vara förvirrande när du ska välja rätt SPF inför sommaren. Här har du en snabbguide med det allra viktigaste du behöver veta om olika typer av solskydd och vad som skiljer formulan åt.

Bäst i test vilket är det bästa solskyddet?Bäst i test vilket är det bästa solskyddet 2023? Mina favoriter i olika formulas hittar du nedan.

Innan du väljer rätt typ av SPF finns det ett par viktiga delar du behöver lära dig om solskydd. Du behöver veta skillnaden mellan olika typer av strålning och du behöver veta att det finns olika typer av filter som används i solskydd.

1. SKILLNADEN MELLAN OLIKA TYPER AV STRÅLNING

Vad är skillnaden mellan UVA och UVB?

  • UVA-strålarna: tränger djupare ner i huden och är den främsta orsaken till för tidigt åldrande i huden, rynkor och pigmentförändringar. Strålarna är konstanta under hela dagen och kan passera genom moln och fönsterglas.
  • UVB-strålarna: är mer intensiv än UVA och är den huvudsakliga orsaken till solbränna. Den påverkar de övre lagren av huden och är starkast mellan kl. 10:00 och 16:00 när solen står som högst. Därför är det väldigt viktigt att ett bredspektrumsskydd – ett solskydd som har ett skydd mot båda delarna.

2. SKILLNADEN PÅ OLIKA SOLSKYDDSFILTER I SPF

Vad är skillnaden mellan Fysikaliska filter och Kemiska filter?

  • Fysikaliska/mineraliska filter: tex zinkoxid och titandioxid reflekterar och studsar bort solens strålar från huden. Dessa filter är milda, mindre irriterande för huden och är särskilt lämpliga för känslig hud. Dessa kan bland lämna en vit eller gråaktig hinna på huden.
  • Kemiska filter: tex avobenzone, oxybenzone och octinoxate absorberar solens strålar och omvandlar dem till värmeenergi som sedan släpps ut från huden. Dessa filter har en lättare konsistens och absorberas snabbt av huden utan att lämna någon synlig hinna.
  • Kombinerade filter: Många solskyddsprodukter innehåller idag en kombination av fysikaliska och kemiska filter för att ge ett bredare och effektivare skydd mot både UVA- och UVB-strålning.


Vilket solskyddsfilter ska du välja?

Vilket filter du väljer beror på dina personliga preferenser och hudtyp. Om du har känslig hud eller vill undvika kemiska ingredienser kan fysikaliska filter vara ett bra val. Om du föredrar en lättare konsistens och osynlig applicering kan kemiska filter vara mer passande. Kom ihåg att det viktigaste är att använda ett solskydd i huvudtaget med tillräckligt hög SPF och ett bredspektrumsskydd!

Vilket typ av solskydd ska du väljaVilken formula på solskydd passar dig bästa?

VILKEN TYP AV SOLSKYDD SKA DU VÄLJA?

Det finns många olika typer av formulas på dagens solskydd och vilken som passar din hud bäst kan variera eftersom vi alla reagerar så individuellt. Men generellt kan du tänka på tre saker som kan leda dig till rätt typ av spf.

  • Vad har du för hudtyp?
  • Hur vill du att solskyddet ska kännas?
  • Vilken finish vill du ha på produkten?

Nedan har du mina favoriter i respektive formula 2023.

Bästa solskydd ansikte kräm 2023

Kräm-formula :

Krämer är nog den mest traditionella formen av solskydd. De kan ge lite extra vård till ansiktet samtidigt som de skyddar då de tenderar att vara något rikare. Detta är idealiskt för en torr/normal hud. Har du har en fet eller aknebenägen hy? Leta då upp en spf-kräm som är specifikt framtagen för din hudtyp för att undvika en tung eller oljig känsla, se tex nr 2.

Mina favoriter i kräm:

1. The Inkey list, Polyglutamic Acid Dewy Suncscreen SPF30 | 127 kr 50 ml kombinerat filter (länk Sephora)  
2. Avène, Cleanance Suncare SPF50+ | 219 kr 50 ml kemiskt filter (länk apohem) 
2. La Roche-Posay, Anthelios Uvmune Ultra Cream SPF50+ | 225 kr 50 ml kemiskt filter (länk Lyko) 
3. Lernberger Stafsing, Sun Defence Face Cream SPF50 | 475 kr 75 ml kemiskt filter (länk Lyko) 
4. Mantle, The Spf | 500 kr 50 ml kemiskt filter (länk Mantle)

Bästa solskydd i fluid lotion

Lotion/Fluid-formula:

Lotions eller fluider är ganska lik krämerna men de har en ännu lättare och mer rinnig konsistens. De absorberas snabbt i huden och passar bäst för torr till kombinerad hud. Denna typ av formula är idealisk för vardagsbruk och fungerar väldigt bra under makeup.

Mina favoriter i fluid:

1. La roche-posay, Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ | 189 kr 50 ml kemiskt filter (länk Lyko) 
2. VICHY, Capital Soleil UV-Age Daily Tinted SPF50+ | 265 kr 40 ml kemiskt filter (länk Lyko) 
3. Dr. Ceuracle, 5A Control No-Sebum Sun Lotion SPF50+ Pa++++ | 399 50 g Fysikaliskt filter (länk Lyko) 
4. Exuviance, Skin Caring BB Fluid SPF 50 |  499 kr 50 ml fysikaliskt filter (länk Lyko) 

bästa solskydd i gel
Gel-formula:

Geler har en lätt och geléliknande textur som känns svalkande och uppfriskande på huden. De är särskilt lämpliga för en kombinerad till fet eller aknebenägen hud, eftersom de vanligtvis är oljefria och har en matt effekt. Geler absorberas snabbt utan att lämna en fet känsla och fungerar väldigt bra som en bas under makeup.

Mina favoriter i gel:

1. La Roche-Posay, Anthelios UVmune 400 Oil Control SPF50+ | 215 kr 50 ml kemiskt filter (länk Lyko) 
2. HELIOCARE, 360º Gel Oil Free SPF50 |  379 kr 50 ml fysikaliskt filter (länk Lyko)
3. Dr. Ceuracle, Hyal Reyouth Moist Sun | 349 kr 50 ml kemiskt filter(länk Lyko)

Mousse-formula:

Mousse är en lättviktig och luftig formula som snabbt smälter  in i huden. Den passar bra för alla hudtyper och ger en behaglig känsla utan att tynga ner huden. Mousse är särskilt populärt för personer med känslig hud, eftersom de ofta har en mild och skonsam formula.

Min favorit i mousse:

1. EVY, Daily UV Face Mousse SPF 30| 169 kr 75 ml  kemiskt filter (länk Lyko) 

bästa solskyddet i mist

Mist-formula:

Ett solskydd i mistformat sprayas direkt på huden och behövs inte smörjas in till skillnad mot de andra solskydden. Denna form av solskydd är lätt och bekväm att applicera, absorberas snabbt av huden och lämnar ingen kladdig känsla. De kan dessutom användas över smink, vilket gör den praktisk för daglig användning och återapplicering.

Mina favoriter i mist:

  1.  Garnier, Ambre Solaire Over Makeup Super UV SPF50 | 129 kr 75 ml kemiskt filter (länk lyko)
  2. La roche-posay, Anti Shine Mist SPF50+ | 209 kr 75 ml fysikaliskt filter (länk lyko)
  3. Mesoestetic, Anti aging Facial Sun Mist SPF50+ | 695 kr 60 ml kombinerat filter (länk lyko)

Bästa spf stick ansikte 2023

stick / fast-formula:

Ett solskydd i stickformat kommer i en fast formula likt ett balm och appliceras enklast genom att svepas/duttas på huden. Det är otroligt smidigt att bära med sig och enkelt att använda på lite mer känsliga områden som tex näsa och läppar. Perfekt att komplettera med eller när du behöver en touch-up.

Mina favoriter i stick:

1. Avène, Sun Stick SPF50+ | 159 kr 8 g kemiskt filter (länk apohem)
2. Sun Bum, Original SPF 30 Sunscreen Face Stick | 199 kr 13 g kemiskt filter (länk lyko)
3. Super goop, Glow Stick Sunscreen SPF50 |  329 kr 20 g fysikaliskt filter (länk sephora)
3. Shiseido, Clear Suncare Stick Spf50+ | 505 kr kemiskt filter 20 g (länk lyko)

 

Kom ihåg! Oavsett vilken typ av solskydd du väljer är det viktigt att du använder det ofta och regelbundet samt att du använder det i tillräckliga mängder så att det skydda ditt ansikte mot skadliga UV-strålar. Det är hela poängen, så se gärna till att du inför solskyddet i din dagliga hudvårdsrutin.

Lycka till! / Lina

Author

Lina Ekh 38 år – Makeup Artist sedan 19 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Write A Comment