INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, ÅHLÉNS, KICKS, SKINCITY, SEPHORA

Vad behöver egentligen finnas i en sminkväska från början? Måste man köpa allt på en gång eller finns det några produkter som är mer användbara när man är nybörjare? Idag går vi igenom vilka produkter som bör finnas i första smink-kitet!

sminkväska nybörjare        Idag tipsar jag om exakt vad du behöver starta med i en sminkväska. 

Ska man köpa smink för första gången eller ge bort ett “nybörjarkit” till någon som precis börjat sminka sig är det inte lätt att välja bland alla oerhörda mängder makeup i butikens hyllor. Att köpa smink är dyrt och kan vara en rejäl investering, både i tid och pengar, så innan du börjar fylla din varukorg, låt oss ta en titt på det väsentliga som du behöver för en bra start.

Läs också: Tips på Månadens favoritprodukter

smink första gången
I ditt första makeup-kit behöver du välja smink som du kan använda både dag- och kvällstid men som fortfarande är enkelt och roligt att använda!

Makeup för nybörjare – Vilka produkter bör finnas i sminkväskan?

Självklart kan innehållet i en sminkväska se ut på många olika sätt beroende på vilket intresse och vilka behov man har men ska du få en bra start är det följande produkter du behöver för att komma igång:

Ditt första sminkkit kan tex innehålla:

1. Foundation
2. Concealer
3. Puder
4. Bronzer
5. Rouge
6. Highlighter
7. Eyeliner
8. Mascara
9. Ögonskuggspalette
10. Brynprodukt
11. Läppstift

Med dessa produkter kan du göra din makeup på några minuter och få en look som passar både din ålder och din stil.

smink set nybörjare

Vilka sminkprodukter ska du satsa på –
Lyx vs Budget?

Nästa fråga är om du vill starta med produkter som ligger i en budgetklass eller som håller lite mer kvalité? Till vänster ser du ett makeupkit som har en totalsumma på runt 1000 kr och till höger en som går en aning högre pågrund av att jag prioriterat kvalité. Såklart behöver inte hela sminkväskan vara antingen budget eller lyx – man kan såklart mixa! Det finns däremot vissa produkter som jag skulle prioritera efter kvalité då de ligger på lite större eller känsligare partier, medan jag prioriterar ett lågt pris på andra:

Ex:
Kvalité – Foundation, concealer, puder, mascara, kajalpenna, läpprodukter
Budget – Highlighter, solpuder, rouge, brynprodukter, ögonskuggor

budget lyx foundation

1. Foundation

Precis som namnet antyder är foundation grunden (efter hudvårdsrutinen såklart) till att få en lite jämnare yta. Det är ingeting du behöver smeta i hela ansiktet – bara över partier där du vill jämna ut hudtonen eller dölja ojämnheter. Upplever du att det inte finns så mycket som behöver täckas så kan du använda en färgad fuktkräm eller en BB-cream istället.

Budget: Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 | Lumene 189 kr
Lyx: Luminous Silk Foundation | Giorgio Armani Beauty 540 kr

Tips!
Om du aldrig haft en foundation innan kan det vara bra att testa ut den på käklinjen först så att du får rätt färg mot din hudton.

Läs också:
Foundationguide Lumene | Hitta rätt färg och textur
Guide: Så hittar du rätt nyans på din foundation!

budget lyx concealer

2. Concealer

Concealer kan vara bland de viktigaste produkterna i din väska. Denna applicerar du efter din foundation för att täcka mörka ringar under ögonen, fläckar eller rodnader som inte täcks i det första steget. Om du vill ha en enklare sminkning till vardags kan du tex hoppa över foundation och bara använda din concealer för att punkt-dölja vissa partier.

Budget: FIT Me Concealer (15 Fair) | Maybelline New York 99 kr
Lyx: Radiant Creamy Concealer | NARS 320 kr

Tips! Välj en concealer som är max 2 nyanser ljusare än din egen ton för att få en så fin effekt som möjligt.

Läs också: Lyx vs Budget | Flytande concealer

budget lyx puder

3. Puder

Ett tunt puder som delvis kan fixera din makeup men som också kan kontrollera glans i ansiktet blir en räddande makeupprodukt att använda under dagen. Väljer man ett transparent mineralpuder (kan vara lite ton i den) kan man använda det året om utan att behöva oroa sig över att färgen inte matchar!

Budget: Mineral Finishing Powder | Nyx professional makeup 89 kr
Lyx: Mineral Veil, original |
bareMinerals 356 kr [Ord.pris 445 kr]

Tips! Tycker du det känns krångligt att ta med dig ett löst puder? Ta en puderpuff och gno in lite produkt i den och ta endast med dig puffen!

budget lyx solpuder

4. Bronzer

Efter att ha jämnat ut ojämnheter i ansiktet är det lätt att se en aning blek ut. En bronzer fungerar därför som ett “solsken i pulverform” och är det första steget till att “lägga tillbaka lite färg och värme på rätt ställe” i ansiktet. Solpudret läggs på ställen där solen vanligtvis träffar ditt ansikte och används i lagom dos!

Budget: ColorIcon Bronzer (Sunset Striptease) | Wet N Wild 89 kr
Lyx: Chocolate Soleil bronzer |
Too Faced 405 kr

Tips! Den “rätta” bronzerfärgen för din hudton bör se ut som en naturligt solbränd version av dig, inte för orange och inte för mörk.

Läs också: Bäst i Test | Vilket är det bästa solpudret?

budget lyx rouge

5. Rouge

Ett snabbt knep för att se pigg och fräsch ut är att använda en rouge på kinderna. Välj en mjuk färg som känns naturlig mot din hudfärg och jobba i lätta cirkulära rörelser för att blanda ut färgen på kinderna. Är du nybörjare så rekommenderar jag att använda en rouge i puderform då det blir lite lättare att få till en bra finish.

Budget: Floral Blush Duo Cheek Color (Caribbean Coral) | BH Cosmetics 59 kr
Lyx: Blush Orgasm |
Nars 320 kr

Ett generellt färgtips!
Korall, ljusrosa eller persikatoner – fungerar bra på en ljus- till medelhudton
Plommon, rosa och djupare nyanser – fungerar bra på medel till mörkarehudton.

budget lyx highlighter

6. Highlighter

Highlighta eller skapa glow och lyster – kalla det vad som men denna fantastiska produkt är ett steg vi helst inte skippar i dagens makeuprutin. En highlighter läggs för att framhäva vår benstruktur och kan komma i flera former (löspuder, kaka, flytande osv). Lägg tex highlightern på de högsta punkterna i ansiktet: toppen av kindbenen, näsryggen, ögonbrynsbenet och längs amorbågen.

Budget: Baked Highlighter (moonlight pearl) | e.l.f 75 kr
Lyx: Shimmering Skin Perfector Pressed Highlighter
(Moonstone) | BECCA Cosmetics 348,75 kr [Ord.pris 465 kr]

Tips! Använd en Fanbrush för att få highlightern extra naturlig på kindbenen!

budget lyx kajalpenna

7. Eyeliner

En eyeliner/kajal förbättrar formen och färgen på dina ögon och det finns flera tekniker som du kan använda. För en nybörjare bör man hålla appliceringen enkel så börja med att använda en kajalpenna (innan du tex går vidare med flytande liner). Lägg kajalen längs med franslinjen för att skapa definition och för att göra så att ögonfransarna ser fylligare ut.

Budget: Perfect Contour Kajal 60 Black | IsaDora 95 kr
Lyx: Crayon Kôhl Terrybly (1 black print) | By Terry 220 kr

Tips! Man kan också lägga en “eyeliner” genom att använda en fuktig pensel och doppa den i en mörkare ögonskugga.

budget lyx mascara

8. Mascara

Vill man framhäva sina ögon finns det inget bättre sätt än att använda en bra mascara. Det är oftast den produkt som de allra flesta började med en gång i tiden och som en magisk trollstav kan man omedelbart förstärka fransarna med volym och längd. Tänk på att det oftast är borstens form (men såklart innehåll också) som gör den faktiska skillnaden i början så välj gärna en lite mindre borste så att du enklare kommer åt dina fransar.

Budget: Paradise Extatic Mascara Black | L’Oréal Paris 119:20 kr [Ord.pris 149 kr]
Lyx: Lash Queen Feline Blacks Mascara Black 01 |
Helena Rubinstein 360 kr

Tips! “Standard färgen” på mascaran är oftast svart men vill man ha en lite mildare effekt (tex om du har lite ljusare hår och fransar) kan man välja en mörkbrun. Vill man däremot ha ännu mer effekt kan man se till att böja fransarna innan man applicerar mascaran med hjälp av en fransböjare.

budget lyx ögonskuggspalette

8. Ögonskuggspalette

Ögonskuggor används på ögonlocket för att tex skapa djup eller ge en illusion av att ögonen blir större eller mindre. Som nybörjare räcker det egentligen med att applicera en enda skugga över ögonlocket men här kan det vara roligt att satsa på en palette med några olika färger så att du successivt kan komma fram till vilka toner som du gillar och inte gillar.

Budget: Redemption Palette Iconic 2 | Makeup Revolution 125 kr
Lyx: Naked 2 Palette | Urban Decay 540 kr

Tips! För att undvika att din ögonskugga hamnar i vecken på ögonlocket under dagen kan du grunda locket med en ögonskuggsprimer. Detta tar även fram pigmenten i skuggan!

budget lyx ögonbrynsskugga

 

9. Brynprodukt

Ögonbrynen ramar in hela ansiktet så trots att det kanske känns lite skrämmande att fylla i brynens form och färg så är det värt det! Som nybörjare tipsar jag om att testa på en brynskugga i stället för penna då puder tenderar att vara lite mer förlåtande. Använd samma nyans som dina bryn eller ett till två steg mörkare för att komplettera dina naturliga färger så mycket som möjligt.

Budget: Eyebrow stylist set 02 1 | Essence 32 kr
Lyx: Brow Powder Duo
(Medium Brown) | Anastasia Beverly Hills 225,25 kr [Ord.pris 265 kr]

Tips! Har du redan ett par lite kraftigare bryn både i färg och längd? Då rekommenderar jag att satsa på en bryngelé för att få brynen i styr.

budget lyx läppstift

10. Läppstift

När det kommer till läpprodukter så är varianterna oändliga då de kommer i alla möjliga former och konsistenser. Detsamma gäller alla nyanser! Om du är helt ny på läppar kan det vara smart att börja med en produkt som innehåller mycket fukt med lite mindre pigment, gärna en nyans som ligger nära din egen ton (om du inte vill ha starkare såklart!).

Budget: Color Riche Shine MyLipsButBetter (642) | L’Oréal Paris 119,25 kr [Ord.pris 149 kr]
Lyx: Phyto Lip Twist 11 Litchi |
Sisley 425 kr

Tips! Om du äger ett lite starkare läppstift kan du använda dig av fingertopparna vid applicering av produkten och lite lätt badda över läpparna. Då blir det inte lika skarpt.

 


 

Kom ihåg!

Makeup ska vara roligt och endast förbättra din naturliga skönhet – inte täcka den! Håll det enkelt och verkligt och ge dig själv tid till att leka runt med produkterna för att lära dig mer! Ett stort lycka till!

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

3 Kommentarer

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Åh, vad glad jag blir! Tack för att du tog dig tid och läste! <3 Kram Lina

  1. Otroligt fint formulerat på ett mycket vackert strukturerat sätt och språk ,
    När man väll läser det du skriver och berättar så vill man bara läsa mer mer ,
    Många nybörjare kan ta del av allt du berättar ,Samt förklara
    Riktigt bra att du tar upp olika priser inom smink produkter , för människor ska kunna förstå och få en slags uppfattning om att vissa saker är bra att investera lite extra på , vissa kan man investera lite mindre på om man vill det
    💕

Skriv en kommentar