Hur hittar man det perfekta solpudret till ansiktet? Jag har gjort ett stort test med några av marknadens bästa produkter och gjort en solpuder guide för olika typer av behov. Så vill du lära dig hur du lägger en bronzer rätt? Läs guiden nedan och hitta den rätta bronzern för dig som ger det bästa resultatet i din sminkning!

Bäst i Test | Vilket är det bästa solpudret?

Vad är ett solpuder och varför ska man använda det?

Ett solpuder (bronzer) är oftast ett lite mörkare puder som ger din hud en något solkysst känsla om den appliceras där solens strålar naturligt träffar ansiktet.  Ett solpuder kan hjälpa dig att:

  • Ge huden en vacker glow och lyster
  • Fuska fram en solkysst känsla trots att du inte varit i solen
  • Pigga upp huden och få den att se fräsch och hälsosam ut

Läs också: Bäst i test – Lär dig allt om highlighter!

bronzer flytande textur

Hur ser en bronzing produkt ut?

I dag finns det solpuder och bronzing produkter i många olika former och finishar. De kan vara i flytande form, kräm, pulverformat eller i det lite mer traditionella puderformatet. De kan vara matta, skimrande, glowiga eller glittriga med massor av lyster

Läs också: 6 sminktips som får dig att se piggare ut

bronzer före och efter

Är det någon skillnad på solpuder och bronzer?

Nej, det är ingen skillnad. Solpuder eller Terracottapuder (som man sa förr) är bara den Svenska benämningen på produkten. På Engelska kallas det vanligtvis för Bronzer.

bästa bronzern 2019

Vad är skillnaden på Contouring vs Bronzing?

Det är lätt att se likheterna mellan solpuder/bronzing och contouring eftersom båda används för att göra huden lite mörkare. De används dock på lite olika sätt och för olika ändamål:

Countouring: “Konturering” gör man med hjälp av smink för att skapa en illusion av skuggor på huden för att skulptera fram, omstrukturera eller definiera ansiktet. Man kan tex skapa skarpare konturer, smala av/dämpa eller rätta till genom att applicera en mörkare konturskugga på områden som du vill dra bort uppmärksamheten från. Oftast vill man fuska fram en så naturlig skugga som möjligt och då underlättar det om man väljer produkter som är helt matta eller går i en svalare nyans med en kall eller gråaktig underton.

Bronzing: En Bronzer används främst för att ge en illusion av en solkysst hud eller för att framhäva din solbränna. Ett solpuder läggs för att ge huden värme och glöd vilket är ett utmärkt sätt att få huden att se strålande och hälsosam ut. Bronzingprodukter är i regel mycket varmare än contouringprodukter och används mer utspritt än definierat på ett ställe.

borstar till solpuder

Hur använder man ett solpuder?

Du kanske är en utav dem som undvikit solpuder för att du är rädd för att se orange eller smutsig ut? Det kanske känns lite skrämmande men om du lär dig att använda ett solpuder rätt kan det ge många fördelar i din makeup-rutin! Innan vi börjar…

Vilka är de vanligaste missarna när man lägger solpuder?

  • Du väljer en för mörk färg – Gå max två färger mörkare än din egna hudton!
  • Du använder solpudret som ett vanligt puder – Vill du ha mer färg i ansiktet är det bättre att satsa på en bra brun utan sol.
  • Du använder bronzer som contour – Som jag skrev ovan. Ett solpuder ska inte vara markant. Var lätt på handen när du applicerar.
  • Du använder samma borste till allt – Ha en borste till ditt rouge och en separat till ditt solpuder. Bara det gör skillnad!

bra borstar solpuder bronzer

Vilken pensel ska du använda till ditt solpuder:

Då ett solpuder, till skillnad mot contouring, inte behöver vara så definierat väljer jag en lite rundare och fluffigare borste när pudret är matt eller ”sheer” i texturen. Då kan jag snabbt och enkelt svepa över ansiktet. Vill jag blanda ut färgen lite mer väljer jag en Kabuki-borste som ser till att färgen blandas ut jämt på huden. Använder jag glittriga och skimriga produkter använder jag en Fan Brushdå jag behöver vara lättare på handen och kontrollera hur mycket jag lägger.

Tips på bra borstar till Solpuder /Bronzer:

The One Perfecting Brush – Becca | 597 kr
Face & Body Kabuki Brush 160 – Fenty Beauty | 385 kr
Stor puder borste – Idun Minerals | 249 kr
Kabuki brush – Idun Minerals | 199 kr
Bronzing brush – Isadora | 189 kr
Brush, Fan 812 -Make Up Store | 100 kr (Ord.pris 125 kr)
Mini Multi Task Brush – Real Techniques | 79 kr
All-over Face Brush – Åhléns | 74:25 (Ord.pris 99)

så lägger du solpuder

Så här använder du ett solpuder / bronzer:

Steg 1. Dra borsten över bronzern och skaka av överskottet.  Applicera solpudret i lite samma form som en 3:a med fokus på panna, kindben och käklinje – de platser som solen träffar först. Börja med att svepa solpudret i lite av ett upp och ner vänt C över panna/hårlinje.

Steg 2. När du kommer till kindbenet applicerar du bronzern från öra till kindens äpple/högsta punkt och blanda försiktigt ut färgen med små svepande rörelser i stället för att dra fram och tillbaka i en hård rörelse.

Steg 3. Nyckeln till en naturlig bronsingeffekt är att rama in ansiktet. Fortsätt därför ner under käklinjen. Se till att du jämnar ut kanterna så att man inte ser några linjer. 😉

Steg 4. Fortsätt med solpudret ner på halsen! Resultatet blir mer realistiskt om det matchar ditt ansikte. Undvik däremot mitten av halsen då man gärna vill framhäva den. Lägg även lite färg på axlar och nyckelben!

Steg 5. Dra ett mjukt svep vid sidan av näsan för att få upp lite färg i mitten av ansiktet. Undvik mitt på då du inte vill ha resultatet alltför heltäckande.

bronzig sommarlook

Guide: Så här väljer du det perfekta solpudret!

Alla har vi olika smak och tycke när det kommer till vilka produkter vi vill använda men generellt när du väljer ett solpuder kan du tänka på två saker som leder dig till rätt bronzer:

vilken nyans på solpuder

1. Vilken nyans på solpuder ska jag välja?

  • Då ställer jag frågan: Vad har du för hudton?

Dark/ Deep Skin tone – Leta efter en bronzer med mer shimmer och glitter då det ger en fantastiskt fin effekt och förgyller färgen du redan har!
Medium/Tan Skin tone – Välj en lite kopprig-ton, det ger en fin värme och glöd utan att bli för mörk.
Light/Medium Skin tone – Undvik orange:a färger och välj i stället en nyans som går mer åt guld, taupe blir också snyggt!
Fair Skin tone – Välj max två färger mörkare än din egen ton. Ett solpuder med en mix av brunt och lite rosa/peach färgade toner blir fint!

Överkurs deluxe: Egentligen är det din underton som bestämmer hur naturlig bronzern ser ut på din hud.

– Har du en varm underton? – Passar oftast bäst i guld, får lätt färg i solen, tydligare ådror i olivton
– Har du en neutral underton? – Lite svårare att bestämma då du oftast klär i både varmt och kallt samt blir varken lätt bränd eller lätt brun.
– Har du en kall underton? – Passar oftast bäst i silver, bränner dig ganska lätt i solen, har lite tydligare ådror i blått.

Vilken typ av solpuder

2. Vilken typ av solpuder ska jag välja? Flytande, pulvrig eller kompakt? Matt eller shimmer?

  • Då ställer jag frågan:  Vad har du för hudtyp och vad vill du att solpudret ska göra?

Din hudtyp ger dig alltid en hint om vilken formula du ska välja men det kan såklart skifta efter säsong och humör. Inget är skrivet i sten!

Har du blandhy/fet hud – leta efter ett solpuder med talgabsorberande ingredienser eller som är oljefritt då din hud kanske mår bättre av det. Kanske bör du välja ett matt puder så att din makeup håller bättre?

Har du torr/mogen hud – Idag är de flesta solpuder ganska så fuktgivande men kanske passar en flytande variant bättre för dig? Satsa på en nyans som ger lyster och glow till huden.

Har du en normal/blandhy – Välj fritt! Kanske vill du kombinera olika? Ett lite mattare puder i pannan blir fint medan ett lystergivande puder på kinderna lyfter ännu mer?

Solpuder med lyster

Söker du ett naturligt solpuder med diskret färg och lyster?

  • Matte Radience Bronzers, bronze 03 – Laura Mercier | 450 kr
    En av favoriterna då den är anpassad till känslig hy (dermatologiskt testad), är en long-lasting produkt och samtidigt tunn! Oxiderar inte och ger en superfin finish på huden!
    [För den känsliga]
  • Multi-Usage Compact Bronzing Powder, Nuxe | 395 kr
    En utav mina all time favoriter! Doftar utomlands, har en fantastisk nyans som även de med ljushudton bär upp utan problem. Magi för både kropp och ansikte!
    [Semesterkänsla deluxe]
  • Bronze Goddess Powder Bronzer, 01 medium – Esteé Lauder | 380 kr (ord.pris 475 kr)
    Omtalat puder, dermatologiskt testad och extra omtyckt då den passar riktigt bra för dig med acne/fetare hy (helt oljefri). Den är lätt i täckning och man får mycket för pengarna!
    [För den oljiga]
  • Murumuru butter bronzer deep bronzer, Physicians formula | 189 kr
    En budgetlyx-produkt som blivit en megafavorit hos mig både för sin fantastiska “kokosdoft” och för att det ger en diskret finish med massor av lyster! Mumma!
    [En privat favorit]


Läs också:  Min tidigare recension av Butter bronzer

matta bra solpuder

Vill du ha ett bra solpuder som är matt men effektfullt?

  • Terracotta Bronzing Powder, Guerlain | 550 kr
    Terracotta, det första kompakta solpudret på marknaden, sedan 1984. Marknadsledande inom solpuderkategorin och finns i 10 nyanser som är fukt- och pigmentrika! 009 Intense är en must-have för mörkare hudtoner)
    [Marknadsledande]
  • Bronzing Powder Matte Bronze, MAC Cosmetics | 280 kr
    Supersnyggt solpuder som är en av Mac’s bästsäljare. Ger en matt fin färg som passar i stort sätt alla och finns även i en lätt lystrig version. Ett säkert kort. [En av Macs bästsäljare]
  • Faux Tan, Bareminerals | 435 kr
    En av mina all time favoriter! Den har en otroligt fin formula som med hjälp av mineraler ska blurra ut porer. Doftar speciellt, en blandning mellan kaffe och sol, typ. Har den perfekta kalla nyansen!
    [En privat favorit, Faux tan är den perfekta kalla nyansen]
  • Hoola Matte Bronzer, Benefit  | 435 kr
    En utav de mest hajpade och prisade solpuderna på marknaden någonsin. Den är älskad av så många och därför stiger priset markant varje år (tumme ner för det då det snart går till en överdrift). Så poppis!
    [En av de mest hajpade] 
  • Nars ikoniska solpuder Laguna som älskas av både makeup-artister och skönhetsredaktörer! Ger en fantastisk fin glöd till huden och är en bästsäljare och ett måste när man pratar solpuder.
    [Makeup Artist Favorit]

  • Bronzing powder, Saddle – Anastasia beverly Hills | 375 kr
    Byggbart solpuder i matt finish som finns i 6 olika nyanser! Väldigt pigmentrika samt härliga och jobba med!
    [Pigmentrikt]
  • Chocolate Soleil, Too faced | 325 kr
    En utav världens mest populära bronzers! Den doftar ljuvligt av choklad, är hållbar, matt och gyllenbrun i tonen. Har varit en trogen tjänare hos mig i många år! Älskar!
    [En privat favorit]

solpuder skimmer glow

Vill du ha ett bra solpuder som ger skimmer, lyster eller glow?

  • Ambient Lighting Bronzer, Luminous Bronze Light – Hourglass | 525 kr
    Fantastiska bronzepigment som ger otroligt fin lyster till huden. Gyllene glow med djup men naturlig karaktär! Så fin på och enligt nätets alla recensioner så gör den sällan någon besviken! Finns i 4 nyanser.
    [Omtyckt naturlig finish]
  • Mini Shimmer Brick Bronze, Bobbi Brown | 270 kr
    Jättefint skimmer utan att ge en för glasig look. Innehåller en unik och innovativ sammansättning av puder och mikropärlor. Lätt att arbeta med och ger huden en naturlig glöd.
    [För dig som gillar shimmer framför glow]
  • All Over Face Colors, Faux tan – Bare Minerals | 410 kr
    Tips för den känsliga! Multifunktionell produkt som består av 100 % naturliga mineraler i pulverform, men blir krämig när den appliceras på huden. Har en lugnande och vårdande verkan (SPF 20) och slätar ut. Finns i flera nyanser men Faux Tan är supersnygg som bronzer då den ger så fin lyster!
    [Flytande form lanseras i Juni]
  • BioMineral Healthy Glow Sun Powder, sheer shimmer – Estelle & Thild  | 299 kr
    Ett ekologiskt solpuder som är 100 % naturligt! Det är näringsrikt och innehåller naturliga mineraler som ger huden ett naturligt skimmer som anpassar sig till din hudton för ett jämnt resultat!
    [Ekologisk]

flytande glow

Vill du ha en bronzer i flytande form / krämform?

budget bronzer

Vill du ha ett bra “budgetvänligt” solpuder?

  • Bronzing Powder Bahama Mama, bronzer – The Balm | 149 kr – En utav de finaste i “budgetkategorin” då nyansen är sval och perfekt om man även vill jobba med contour! Matt, silkeslen utan orangea undertoner, passar de flesta och har ett fint innehåll!
    [Utan orangea undertoner]
  • Bronzing powder, 07 Beach Tan – Isadora | 189 kr
    Ny bronzer för i år med praktisk förpackning med stor spegel i locket. Stort format med en mjuk textur som ger ett snabbt mjukt resultat efter ett par svep i dosan. En klassiker!
    [Semi-transparent klassiker]
  • California Beamin – Nyx Professional | 139 kr
    Sprillans ny bronzer som inte kommit upp i hyllorna riktigt än. Riiiiktigt bra! Testat den några gånger redan och den är både pigmentrik och glowig som bara den. Vilken textur, smälter nästan på huden! Ett stort plus för att den finns i 6 nyanser!
    [Bronzig glöd som smälter in på huden]
  • Natural Bronzer, Sun Bronze – Rimmel | 99 kr
    Vattenfast bronzingpuder som innehåller SPF15. Något shimrig i sin finish! Superfin!
    [Solskydd i budgetklass – SPF15]
  • Color icon Bronzer Ticket to Brasil, Wet N Wild | 89 kr  – Dermatologiskt testad och oljefri bronzer som smälter in med din hudton och ger en jämn finish. SPF15.
    [Oljefri]

 

bästa solpuder

Dessa är bara förslag för att du lättare ska hitta rätt i djungeln;) Vissa utav dem använder jag flitigt på mina kunder, andra är personliga favoriter medan andra är bästsäljare som man inte får missa när man pratar solpuder!

Kom däremot ihåg! Utgå alltid från din egen hud och din egna önskemål av finish om du vill vara nöjd med den du väljer. DET är viktigast <3
Lycka till!

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

8 Kommentarer

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Vad kul att du gillade det Angelica och igen tack för senast på kursen! Så kul att få träffa dig!

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Tack så mycket Josefine <3 Glad att du gillade det!

Skriv en kommentar