Tänkte du använda lösögonfransar? Det kanske känns svårt men med rätt tips är det inte så knepigt som man kan tro. Lär dig mer om lösfransar och följ Steg för steg guiden nedan där jag visar hur du får lösögonfransarna att sitta.

 Så här sätter man fast lösfransar
Är du nybörjare eller ofta har problem med att lösfransarna släpper under kvällen? Läs tipsen nedan!

Varför ska man använda ett par lösögonfransar?

Att använda lösögonfransar kan vara ett bra alternativ för dig som tycker att dina egna fransar känns lite för korta eller glesa trots att du tagit hjälp av en mascara. På så sätt blir dina fransar fylligare och kan förvandla den enklaste makeupen till en megasuccé!

sätta fast fransar

Olika typer av kvalité och material

Idag är utbudet av lösögonfransar enormt och de finns tillgängliga i en mängd olika stilar, storlekar och material. Några utav de vanligaste materialen är syntet, silke, mänskligt hår eller mink. Hur bra kvalité det är på hår och hur genomarbetade fästena är skiljer naturligtvis budget från lyx vilket är bra att komma ihåg.

Det finns tre olika huvudtyper av lösögonfransar:

  • Remsor/helrad (strip lashes)
  • Individuella styckfransar (cluster/flare)
  • Individuella singelfransar (singel)

 

fransar nyårsafton

Remsor/Helrad (strip lashes) är den vanligaste typen av fransar som nog är enklast att börja med om man är nybörjare. Denna typ av frans är mångsidig då den kan trimmas så att den passar just dina ögon i både form och längd.

Individuella styckfransar (cluster/flare) används flitigt av många makeupartister och appliceras individuellt. Dessa kan tex vara dubblade eller tripplade och är till en stor hjälp när du vill öka volymen på fransarna genom att tex fylla i glesa områden. Styckfransar kommer vanligtvis i olika längder och kan appliceras uppepå varandra eller i hörnet av ögat för en mer “vippig” effekt.

Individuella singelfransar (Singel lashes) kommer antingen med en ”knut” eller ingen alls. Dessa ser väldigt naturliga ut, kommer i olika storlekar och används även vid permanent fransförlängning.

Vilka lösögonfransar ska man välja?

Vilka fransar man ska välja beror egentligen lite på vilken ögonform du har men vill du bara få hjälp med att komma igång så finns det ett bra nybörjarkit ovan som du kan starta med! Annars kan man tänka så här i generella drag:

fransar för mandelformade ögon

Har du Mandelformade ögon? – Välj i stort sett vilken frans som helst!

Denna något lite mer ovala form innebär att dina ögon kommer undan med i stort sätt vilken frans som helst. Här gäller det att välja fritt efter tycke och smak.

1.  NYX PROFESSIONAL MAKEUP Wicked Lashes Scandal | 89 kr
2. Eylure Luxe Lash Cameo | 119  kr
3. House of Lashes Classic Bambie | 159 kr

fransar djupt sittande ögon

Har du djupt sittande ögon? 
Välj längd/drama!

När ögonen sitter något djupare i ansiktet kan det skapa en illusion av att pannbenet blir mer framträdande. Välj därför ett par dramatiska fransar med rejäl längd i mitten, gärna med en fin böj, som ser till att lyfta fram ögonen.

1. Depend Perfect Eye Artificial Eyelashes Emma | 69 kr
2. Eylure Most Wanted – U want it | 129  kr
3. Huda Beauty Samantha #7 Classic Collection | 215 kr

fransar för hängande ögon

Har du Hooded eyes (hängande ögon) ? – Välj längd i mitten och avsmalnande ändar!

När globlinjen på ögat inte är så synligt vill man försöka öppna upp ögonen så mycket som möjligt. Undvik därför superdramatiska ögonfransar, som tenderar att få dina ögon att se mindre ut. Prova i stället en frans med tunn remsa som är längst i mitten och som sedan smalnar av på ändarna. Detta ger illusionen av ett djup.

1. Ardell Lash Lites Most Natural Styles 333 | 69  kr
2. MAC Cosmetics Lash, 33  | 145 kr
3. Maréna Beauté Eyelashes, 4 aminata  | 349 kr

fransar för runda ögon

Har du rundare ögon eller nedåtpekande ögon? – Välj vinge eller spetsiga fransar!

Ett par spetsiga ögonfransar med mer drama mot utsidan blir riktigt snyggt. Tänk en flirtig ”vinge” som förlänger ögat något eller ett par fransar som är lite lätt böjda i slutet då det ger en illusion av ett lyft i yttre hörnet! Korsade fransar ger också en fin effekt!

1. Ardell Faux Mink 811  | 89 kr
2. Sweed Lashes Tête à Tête| 149  kr
3. House of Lashes Lite Iconic | 189 kr


fransar utstående ögon
Har du utstående ögon?
Välj volym i botten av fransarna!

När ögonlocken är något utstående kan du pröva att fokusera på volymen i botten av dina fransar vilket ger en illusionen av att du ”trycker tillbaka dina ögon”. Jobba gärna med styckfransar annars kan jag även tipsa om dessa om du vill ha hela fransar.

1. Depend Perfect Eye Artificial Eyelashes Annica | 69 kr
2. Kiss
Trio short  | 110 kr
3. Sweed Lashes 
Nikki Cluster | 179 kr

bra fransar monolid

Har du Monolid / asiatisk form eller smalare ögon utan tydlig globlinje?  – Välj lätta, lite fluffiga fransar med tydliga spetsar!

Om du inte har något tydligt veck på ögonlocket har du en form som oftast passar bäst i ett par naturligare fransar. Välj gärna en frans med lite fluffiga ändar för att skapa ett så naturligt resultat som möjligt.

1.Ardell Lash Lites Most Natural Styles 334 | 69 kr
2. Sweed Lashes
Bom Dia | 129  kr
3. Duff lashes
Premium 3D Goal Digger | 279 kr


Vilket franslim ska man välja?

När du köper ett par lösögonfransar följer det ibland med ett franslim som ingår i förpackningen. Ska jag vara helt ärlig så är det inte ofta de kommer med en bra kvalité så jag rekommenderar varmt att investera i ett eget separat franslim som du kan använda vid flera tillfällen.

1. Duff lashes, DUFF Eyelash Glue Black | 159 kr (Lyko)
2. Ardell
DUO Quick-Set Striplash Dark| 99 kr (Lyko)
3. MAC Cosmetics Adhesives Duo Adhesive | 105 kr (Lyko) 
4. Sweedlashes,
Clear Adhesive  | 109 kr (Lyko)

latexfritt lim

Bra att veta:
Idag innehåller de flesta franslim latex vilket inte brukar vara något problem för dem flesta. Är man däremot känslig/allergisk mot latex så bör man vara uppmärksam på innehållsförteckningen alternativt använda ett utav de latexfria alternativen som finns på marknaden.

Tips på latexfritt franslim:
Adhesives Duo Adhesive Latex Free White/Clear | 84 kr

lösögonfransar

Sminkförberedelser innan du börjar:

Sminka klart hela din makeup, böj dina egna fransar lätt och lägg även mascara! Lägger du mascara först kan du i stort sätt skippa att lägga mascara på dina lösfransar efter applicering. På så sätt håller dem sig fräschare!

Tänkte du ha lite mindre makeup? Lägg då en tunn fransmarkering (utsuddad kajal längs med franskanten) för att få ett så bra och naturligt resultat som möjligt. Då undviker du att få ett glapp mellan dina egna fransar och lösfransen.

behöver du för att sätta fast lösögonfransar

Det här behöver du för att sätta fast lösögonfransar:

steg för steg lösfransar

Steg för Steg – Så här fäster du lösögonfranser

  1. Mät
    En viktig punkt om du ska lyckas med lösfransarna är att fransen måste ha rätt längd. De flesta lösögonfransar är för långa och måste kortas av en bit. Detta är ett utav de vanligaste misstagen, att man bär en för lång frans! Håll lösögonfransen mot fransraden för att se om storleken känns rätt.
  2. Klipp
    Om fransen är för lång klipper du bort en bit av ytterkanten på fransen, INTE innervrån då den oftast kan skava om den klipps. Se till att du kommer så nära din längd som möjligt men klipp hellre lite i taget och mät igen om du blir osäker så att den varken blir för lång eller för kort.
  3. Korrigera
    Om du råkar klippa för mycket? Ingen fara, hellre för kort än för lång. Om fransen är för lång så lossnar den lätt i kanterna eller så glappar den i mitten på ögat. Spara alltid det du klipper bort så kan du sätta fast de lösa delarna separat om du behöver.
  4. Mjuka upp fransen
    Innan du applicerar limmet kan du mjuka upp lösögonfransen genom att linda den lite lätt runt fingret och böja den försiktigt. På så sätt blir den inte lika stel efter att ha suttit i förpackningen och det blir lättare att få den att lägga sig perfekt på fransraden!applicera lösfransar
  5. Ögonfranslim
    Lägg en tunn strimma franslim på din fransförpackning eller din handrygg. Doppa försiktigt lösögonfransen i limmet längs hela kanten. Akta så att det inte kommer ut lim på stråna.
  6. Låt torka till rätt konsistens
    Låt limmet torka till i ca 20 sekunder innan applicering. Om limmet är för blött så fäster det inte och man kletar ofta ner makeupen då man tvingas sätta om fransen när den lossnar. Konsistensen ska vara mer kladdigt än rinnig! Exakt hur lång tid du ska vänta beror lite på vad du har för lim men om du är osäker så kan du känna lite försiktigt på limmet innan du testar.
  7. Ett alternativ
    Om du inte vill doppa fransen i lim ser du här ett alternativ till hur du kan applicera limmet. Håll fransen och applicera limmet direkt från tuben.lösfransar hur fäster man
  8. Applicering
    Använd dig av en pincett, fransapplikator eller fingrar för att komma åt ordentligt. När du tittar i spegeln så kan du böja huvudet lite bakåt samtidigt som du tittar neråt in i spegeln, då ser du fransraden tydligt.
  9. Mitten först
    Försök att få mittenpartiet på fransen att hamna i mitten på ögats övre franskant. Fransen ska sitta så nära dina egna fransar som möjligt, men fästa direkt på huden. Undvik att fästa fransen direkt på stråna.
  10. Jämna ut
    Kontrollera nu att fransen sitter bra längdmässigt. Du kan dra fransen mot både den inre vrån och den yttre vrån om den inte hamnat i mitten. Om fransen råkat hamna för högt upp på mittenpartiet så kan du vara snabb och trycka ner den lite med pincetten innan limmet hinner torka.fusk fransar
  11. Yttre vrån
    Fäst sedan fast den yttre vrån med hjälp av ditt verktyg. Kläm ihop fransen med dina egna fransar lite lätt med fingrarna.
  12. Inre vrån
    Fäst sedan den inre vrån på samma sätt.
  13. Kontrollera
    Titta på dig själv i spegeln och känn efter så att ingenting skaver. Fransar ska inte göra ont!
  14. Böj ihop fransarna 
    Det sista steget är att få ihop fransarna så att de blandas med varandra. Detta kan du göra genom att lite lätt böja fransarna med hjälp av en fransböjare och sedan använda pincetten för att reda ut några strån som kanske hamnat på sniskan. Avsluta sedan med ett lager mascara om du vill få mer effekt (behövs inte alltid).

sweedlashes ramina

Så här tar du bort lösögonfransar:

Ta av fransarna från ögonens yttre hörn genom att försiktigt skala av limmet som har fastnat vid kanten. Oftast följer limresterna med fransarna när du försiktigt drar av dom då latex har en förmåga att bli som gummi. Om du har limrester kvar på ögonlocket kan du enkelt ta bort det med en makeuprengöring.

Så här återanvänder du dina lösögonfransar:

Ett par fransar med bra kvalité ska man kunna återanvända upp till 10 ggr men detta kräver att du tar hand om dem! Rengör fransen genom att försiktigt dra bort limrester och förvara dem i dess ask. Undviker du att applicera mascara direkt på fransarna så håller de sig fräschare ännu längre.


Ett stort Lycka till!

Fler tips inför Nyårsafton!

Del 1 – 5 Smarta sminktips | Så lyckas du med Nyårsmakeupen
Del 2 – Så här fäster du lösglitter
Del 3 – Nybörjarguide | Så här fäster du lösögonfransar!
Del 4 –  Tips på bra Glittersmink till Nyår
Del 5 –  Snygg sminkning till Nyår

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

2 Kommentarer

  1. Hej Lina! Stort tack för din artikel ovan! 🌟

    Vet inte om du har tid att svara på ”vanliga” frågor men känner att jag behöver fråga en specialist… Min svägerska har tappat allt hår på kroppen (huvud och ögon inkluderat).

    Kan man sätta lösögonfransar på ögon som inte har egna fransar? Vilket märke/modell skulle du isf rekommendera? Stort tack på förhand!!

    • Användarens profilbild
      Lina Reply

      Hej Gabriella,

      Vad roligt att du hittat till bloggen! Och självklart vill jag försöka ge dig lite tips till svägerskan. Det går absolut att sätta lösfransar på ett öga utan fransar, däremot kan det vara lite trixigt i och med att inget “tar emot” när du sätter fransen på huden. Mitt absolut bästa tips är att först och främst måla en kajalpenna längs med hela övre fransraden inkl den översta vattenlinjen och sen använda en lösfrans med en så tunn transparent botten som möjligt. De ska dessutom vara fjäderlätta!

      Tips på lite lättare fransar: Ardell light as air
      Tips på kvalitéfransar som kan användas flera gånger: Ramina (länk sweed) alt styckfransar som Cluster Flair Deras lim är bra och skonsamt dessutom!

      Vill också tipsa om ett par beauty hacks filmer på lookgoodfeelbetter’s hemsida. De har lång erfarenheter av deltagare som tappat håret: https://www.lookgoodfeelbetter.se/filmer-beauty-hacks

      Lycka till!

Skriv en kommentar