För några veckor sedan så fick jag åka ner till Lyon, Frankrike, på en pressresa tillsammans med L’Oréal Paris och några journalister från olika platser i Europa. Det var en snabbvisit och hela syftet med min resa var att jag, som L’Oréal Paris ambassadör, äntligen skulle få lära mig mer om Episkin.
Känner på ett exemplar av episkin

*Viktigt innan ni läser vidare: Det här inlägget kan anses och tyckas vara partiskt då inlägget, i viss form, sker i samarbete med L’Oréal MEN ni som känner mig och min blogg vet att så inte är fallet utan jag granskar alltid all information med ett kritiskt öga innan jag väljer mina åsikter, det finns ingen prislapp på dessa. I detta fall har jag tagit ställning och detta innebär att jag både respekterar mina egen och andras åsikter även om de skiljer sig mot mina.

Ja, håll i er nu för nu ska jag grotta ner mig i ett par coola innovationer och processer som egentligen är väldigt mycket mer invecklade för att man ska kunna förstå allt i ett enda blogginlägg. Nörderi och en känsla för kemi krävs för att förstå allt men jag ska försöka beskriva det så ”enkelt” som möjligt trots mina brister inom de egenskaperna, för det här är något alldeles extra som har kommit att betyda mycket för skönhetsbranschen och det är så många som inte ens vet om att det finns!

 

Episkin center lyon
Utanför det första Episkin Centret i Lyon, Frankrike.

Viktig bakrund så att du hänger med!

EU införde ett totalförbud på djurtestade produkter och ingredienser 2013 och sedan dess har ni säkert inte missat den ständiga debatten kring hurvida folk anser att en del varumärken, L’Oréal Paris bla, fortfarande bidrar till att djurtester utförs. L’Oréal testar INTE sina produkter eller ingredienser på djur däremot importerar de sina produkter till länder som tex Kina, som kräver att vissa produktgrupper från utländsk kosmetika ska djurtestas (idioti Kina!). Därför hamnar dessa företag på *PETAs lista över företag som utför djurtester. Det finns därför en ganska så hetsig debatt kring de olika ställningstagande man kan göra, det märkte jag ganska tydligt när jag skrev inlägget: L’Oréal Paris testar inte sina produkter på djur (Länk)


*(People for the Ethical Treatment of Animals)


föreläsning episkin
Under besöket fick vi en teoretisk genomgång innan en rundtur i centret.

Jag själv delar L’Oréals värderingar annars hade jag aldrig kunnat tacka ja till min roll som Ambassadör och Officiell Makeup Artist i Sverige. Jag tror inte att en bojkott kan förändra Kinas värderingar trots att det skulle rör sig om extremt stora summor som försvinner från deras marknad om L’Oréal koncernen dra sig ur landet. Det jag däremot tror på är att man behöver jobba på att förändra Kinas värdering genom att aktivt presentera alternativ och lösningar, förmedla fakta om att djurtester är oacceptabelt och betydelselösa i dagens forskning samtidigt som man kanske tyvärr måste kompromissa under processen tills man når en hållbar lösning för båda parter.

L’Oreal jobbar hårt för att uppnå en förändring och ett utav resultaten av detta är Episkin!


Vad är Episkin

Vad är Episkin för något?

Förenklat så är Episkin en rekonstruerad mänsklig hud (epidermis) som odlats fram med hjälp av mänskliga hudceller tagna från rester från skönhetsoperationer. Den rekonstruerade huden används främst av skönhetsindustrin som säkerhetstest av nya produkter och ingredienser. På så sätt kan man bla. testa produkten/ingrediensens tolerans, effektivitet och säkerhet. Man kan tex testa om UV-filtret i en produkt skyddar huden effektivt mot UV exponering osv.

Odling av mänsklig hud
En liten del historia i L’Oréals framtagande av olika Episkin modeller.

Odling av mänsklig hud – ett alternativ till djurtester

Ja vet, det låter taget som från en film men det har tagit L’Oréal över 30 år att faktisk framställa rekonstruerad hud, en revolutionerande uppfinning som verkligen banar väg för att djurtester en gång för alla ska försvinna inom skönhetsindustrin! Att testa produkter och ingredienser på rekonstruerad mänsklig hud räddar inte bara tusentals med djur utan är även ett tillvägagångssätt som ger både säkrare resultat för oss människor och dessutom går det snabbare och sker under etiska former.


Olika modeller för att inkludera alla

Episkin kommer i flera olika modeller som har tagits fram genom åren. Utöver vanlig hud som vi tex har i ansiktet och på kroppen har även Vaginal och Oral hud tagits fram. Dessutom så har man kunnat framställa både åldrad hud, kaukasisk, asiatisk och pigmenterad hud för att kunna ta fram så närliggande resultat som möjligt för alla olika hudtyper och toner.

episkin testalternativ kosmetika
Det var exalterade ögon bakom de där skyddsglasögonen kan jag lova!

Det är en sak att läsa och höra talas om det här men att få se det med egna ögon genom att besöka forskningscentret nere i Lyon var såklart en helt unik upplevelse.  Att få träffa forskare som brinner för detta och som jobbar med detta varje dag för att föra forskningen framåt är ju ganska så mäktigt. Att dessutom få möjligheten att känna på ett exemplar var helt fantastiskt!

episkin modell

Så här framställs Episkin innan den är redo för användning
Det tar ca 2 veckor att odla fram Episkin (så coolt!) på sättet som ni kan se ovan. För mig är det här bokstavligen grekiska men för er som är intresserade och vill läsa mer om detta så kan jag hänvisa till deras hemsida -> Episkin.com

kosmetika testas på rekonstruerad hud
Så här kan det se ut när produkter testas!

På plats visade en utav forskarna, väldigt förenklat, hur processen går till när de testar krämer, smink och ingredienser på den rekonstruerade huden.
Episkin hudmodeller
Ovan ser ni Episkin hudmodeller redo för att testas tillsammans med en ny produkt. En liten mängd (2-10 mg / cm²) appliceras på ytan av vävnaden och sprids med en liten pensel. Detta inkuberas sedan vid 37 ° C under en specifik tid (från 10 minuter till 6 dagar). Ovan kan du se ett test som där produkten/ingrediensen inte påverkade huden positivt och på så sätt fått huden att svartna.
episkin analyseras för olika mätningar
Efter en tid tar man ut Episkin-testet varefter det ”hyvlas” i supertunna skivor för att kunna analyseras för olika mätningar. Som sagt detta är väldigt förenklat då det är hur många säkerhetstester och kontroller som ska göras men när dessa är klara och produkten/ingredienserna blivit godkända får de börja prodcuceras.

 

episkin center lyon färdiga
Undrar vart dessa exemplar kommer att hamna ute i världen?

Här har ni färdiga Episkin som genomgått väldigt strikta säkerhetstester och som är färdigpackade redo för att transporteras vidare ut i värden! För trots att det är L’Oréal som tagit fram Episkin delar de uppfinningen med resten av världen, konkurrenter som samarbetsparner för att föra forskning framåt. Den har hittills exporterats till 130 länder, självklart till försäljning då man måste finansiera hela projektet. Pris? En modell av Episkin, alltså i ungefär lika stor stlk som en kontaktlins, kostar runt 60€!! Ett företag köper vanligtvis in mellan 100-1000 stycken Episkin, vilket resulterar i en megabusiness såklart och vad gör väl det när pengar fortsätter att läggas på mer forskning?! Genialiskt!

 

human full thickness skin model

Vart i processen är L’Oréal med Kina idag?

En viktigt fråga! Det finns inget kort svar på detta men för att sammanfatta så har de alternativa testmetoderna som L’Oréal tagit fram varit erkända av den Kinesiska myndigheten sedan 10 år tillbaka. L’Oréal har alltså sedan länge lagt sin själ i att arbeta tillsammans med myndighet och forskare för att få Episkin erkänd som en testmetod i Kina. Målet är att få dem att utveckla sin kosmetikförordning mot en total och bestämd eliminering av djurförsök.

RESULTATET av detta är att det 2014 öppnades ett Episkin Center i Shanghai så att L’Oréal har kunnat producera rekonstruerad hud på plats i Asien och på så sätt gjort Episkin mer tillgänglig.

Detta har fantastiskt nog lett till att ”icke-funktionella” produkter, såsom schampo, duschkräm och smink som idag säljs i Kina inte längre testas på djur (i alla fall inte när det kommer till L’Oréals Produkter)! Samtliga produkter som säljs via e-handel testas inte heller på djur.

De Kinesiska myndigheterna insisterar däremot fortfarande (suck!) att testa funktionella produkter på djur (dvs hårfärg, solskydd och hårborttagningsmedel) vilket gör att L’Oréal fortsätter ett aktivt arbete mot att sätta stopp för alla djurtester i Kina, oavsett produktgrupp!


Förstår verkligen inte Kinas envishet i denna fråga alls och det går absolut för långsamt! Det är däremot härligt att se att det trots allt sker en förändring och att det verkligen går att påverka aktivt. Därför betydde besöket i Lyon extra mycket för mig då jag fick se det med egna ögon! Det är ett känsligt ämne och vi är många som tycker olika om hur målet av att förhindra djurtester ska uppnås men trots allt strävar vi ju mot samma mål. /Lina

 

Källor: Faktan ovan har jag fått genom intervjuer med L’Oréal internt, Episkin Centret nere i Lyon samt via deras hemsida där man kan läsa uppdateringar (Se Här) 

 

Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar