INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL SEPHORA, ÅHLÉNS, SKINCITY, LYKO

Vår- och sommarsäsongen 2022 är på ingång och nu förväntas vi äntligen kunna leva utan restriktioner. Så vilka blir årets hetaste sminktrender? Och vad driver skönhetsbranschen framåt nu när världen öppnar upp? Här har du dom viktigaste skönhetstrenderna SS22 om du frågar mig!


Jason Wu.  Bild lånad från @diane.kendal 

Vad driver skönhetsindustrin framåt?

Ingen kan ha undgått att begreppet hälsa och välbefinnande har påverkat hela skönhetsindustrin från starten av pandemin, det kunde man tydligt se på skönhetstrenderna 2021. Den “rena” skönhetsaspekten har hunnit bli en djupt rotad trend hos oss och den kommer garanterat stanna kvar när pandemin avtagit. Branschen tvingas därför bli ännu bättre på:

1. Att utbilda konsumenten

Kunskapstörsten ökar eftersom vi som konsumenter har blivit ännu bättre på att göra research innan vi handlar. Vi vill tex veta hur aktiva ingredienserna är i produkten innan vi köper den eftersom vi vill ha effektiva resultat. Skönhetsmärken kommer därför behöva hitta fler kreativa sätt att ge konsumenterna snabb och transparent information inför köpet.

2. Skräddarsy produkter

Konsumenten efterfrågar allt fler lösningar och produkter som är mer riktade och specifikt framtagna för att behandla just deras skönhetsbehov. Räkna med att se allt fler personliga skönhetsprodukter och förpackningar, anpassningsbara formulas och göra-det-själv-kit.

3. Hållbarhet

Hållbarhetstänket kring skönhetsprodukter har blivit vardagsmat och står fortfarande högst upp på kravlistan för många konsumenter. Dessutom granskas allt fler varumärken i hur deras åtaganden ser ut för tex mångfald och rättvisa såväl som hur deras etiska metoder i leveranskedjan ser ut. Konsumenten vill handla med ett gott samvete och därför blir transparensen allt viktigare!

Förvänta er därför ännu fler hybridprodukter som mixar smink och hudvård, utmanande formulas/texturer och förpackningar i olika refillformat som värnar om planeten!

Anna Sui SS22 Bild: Getty Image 


Vilka blir vårens och sommarens största sminktrender 2022?

Baserat på nya lanseringar, sociala medier & bilder från Fashion Week har jag fokuserat på 6 skönhetstrender som jag tror på SS22!
(Samtliga runway-bilder nedan är tagna av Imaxtree, Getty, Shutterstock hittade via medier som Harperz Bazaar, Allure, Vogue & Elle )

 


MAKEUP TRENDER SS 2022

 

Fr.Vänster: Blue marin, Tom Ford & Lovechild 1979

#1. Bas – Gyllene glow, luminous och bronzer

Förutom silkeslena baser, tonade fuktkrämer och hälsosam lyster som kommer dominera så kan man faktiskt ana en “soft sculpting” trend 2022. Vi pratar fortfarande om effortless makeup, så skippa dom där hårda kontrasterna och satsa på en mjuk skulptering bara för att framhäva dragen i ansiktet. Tänk dig en touch av ett solpuder under kindben och panna tillsammans med ett par luminous droppar i din foundation bara för att få fram ett gyllene glow i basen. I hyllorna kommer vi hitta fler bronzing produkter än tidigare, mycket guld och nya roliga texturer och formulas!
Produkttips:

1. Extra dimension skin finish Lunar luck, Mac cosmetics (limited edition) | 325 kr på Maccosmeticsnordics.se
2.  Illuminator Original, ICONIC London  | 455 kr på Lyko.se
3. Natural Glow Skin Tone Perfector, Lumene | 129 kr på Lyko.se
4.Warm wishes effortless bronzing stick, Rare beauty | 339 kr på Sephora.se

Läs också: Så fixar du No Makeup Makeupen

Fr.Vänster: Rabens saloner, Anna Sui & Helen Anthony

#2. Bas – Bold Blush lek med formen

När det kommer till rouge så ska du inte vara rädd för att experimentera med formen i år. På både catwalken och i sociala medier ser vi att rougens placering har hamnat lägre ner än tidigare men också högre upp mot tinningen likt en draping effekt som inte allt för sällan går ihop med ögonmakeupen. Lite old school, vilket känns coolt!

Färgmässigt skiljer sig inte trenden särskilt mycket från förra året så satsa på allt från de rosa nyanserna till dom lite varmare grapefrukt tonerna. Produktmässigt fortsätter 2021’s stora trend av multifunktionella sminkprodukter och det väller in olika krämrouger i nya spännande formulas än tidigare!

rouge trend

Produkttips

1. Matte monoi butter blush, Physicians Formula | $12,99 på Physicians Formula hemsida
2. Butterfly Babe Blush, Too Faced | 379 kr på Sephora.se
3. Multi-stick, Ilia Beauty| 429 kr på Skincity.se
4. Divine Blush + Glow Trio, Pat McGrath | 699 kr på Sephora.se


Fr.Vänster: Dior, Koche & Emilia Wickstead

#3. Ögon – Dagger liner & Grafisk dubbelvinge 

Dags att vässa dina eyeliner kunskaper! Förra året förhöjde vi den neutrala looken med en nätt uppåtgående vinge, både genom flytande eyeliner men framför allt med hjälp av färgglada kajalpennor. I år står den flytande eyelinern mer i fokus och formen har skiftat en aning till en så kallad Dagger liner, en något längre och skarpare vinge som med fördel kan tonas uppåt också med hjälp av ögonskugga. 2022 kommer vi också få se den urtjusiga dubbelvingen – Double eyeliner – som skänker 60 tals-vibbar, något som Dior förespråkade tydligt på catwalken. Räkna med en uppdatering i eyeliner hyllorna där ute, då fler och fler varumärken uppdaterar till long-lasting formulas och intensiv svärta.

 

Produkttips:
1. Liquid Liner Long Lasting Intense, Artdeco | 199 kr på Lyko.se
2. Lash Idôle Liner, Lancôme | 285 kr på Lyko.se
3. Clean Line Liquid Liner, Ilia Beauty | 359 kr på Skincity.se


Fr.Vänster: Altuzarra, Chanel &  L Saha

#4. Ögon – Multi funktionellt och krämigt

En av mina favortitrender från AW21 var den mjukt sotade vardagslooken i färger som Mauve, Taupe, Terracotta och Dusty Peach. Redan då hintade jag om att det skulle vara en bra investering eftersom nyanserna funkar utmärkt vid övergången från varmare till svalare säsonger och tvärtom. Färgerna hänger alltså med in i SS22 och du får gärna matcha både läppar och rouge med samma färg.
Räkna med att krämögonskuggorna kommer explodera i olika multifunktionella format. Du kommer hitta nyheter i allt från tuber till så kallade eye shadow sticks. Som jag längtar!

Produkttips

1. Beauty Eyelight Cream Eyeshadow, RMS | 300 på Lyko.se
2. Aqua Resist Smoky Shadow, Makeupforever | 269 kr på Sephora.se
3. Mini Biba, Natasha Denona | 319 kr på Sephora.se
3. Bitter Peach Eye Color Quad, Tom Ford |  840 kr på Åhlens.se


bryntrend ss22
Fr.Vänster: Giambattista Valli, Etro & Lanvin 


#5. Ögonbryn – Lifted brows

I vår handlar det återigen om Soap brows, ni vet när brynen borstas uppåt med hjälp av tvål eller vaxliknande produkter. Den här säsongen kan man däremot se att att looken är mycket mjukare än tidigare. Hårstråna ska fortfarande se något separerade ut men istället för att du borstar dom rakt upp för att få volym borstar du dom något vertikalt. Dom ska med andra ord inte lyftas för mycket. På skönhetsmarknaden släpps fler och fler ögonbrynsprodukter för just detta syfte och produkterna är både lättare och håller bättre än tidigare!
lyx vs budget bryn Produkttips!
För att få till brynen optimalt så se till att skaffa dig en bra spoolie brush (om det inte följer med förpackningen du köper). Den kan du använda för att både lägga hårstråna till rätta och för att borsta ut dina brynprodukter i fall du får för mycket!

1.  Brow Freeze, Anastasia Beverly Hills | 265 kr på Lyko.se
2. Brow Lift Soap, Rapide | 269 kr på Åhlens.se
3. Brow Lift Style And Decide Clear, Per Lei | 229 kr på Lyko.se
4. Brow Styling Soap, Brow game cosmetics | 199 kr på Lyko.se

Vill du lära dig hur du tar hand om dina ögonbryn hemifrån? Gå min populära ögonbrynskurs online!


Fr.Vänster: Anna Sui, Giorgio Armani & Versace

#6. Läppar – Glossigt, diffust och kontur á la 90-tal

Om 2021 handlade om matta läppstift i skräddarsydda nyanser av rött så kommer 2022 handla om läpprodukter med high-shine effekt. De senaste två åren har den glossiga looken legat och puttrat men det är först i år som vi börjar se effekt i produkthyllan. Förvänta dig läppglans, olika varianter av balm och läppstift med återfuktande egenskaper. Glossiga balm får med andra ord ett jätteuppsving samtidigt som den hippa 90-tals läppen med mörkare kontur hänger sig kvar. Självklart kommer den trendiga röda läppen också synas i vår.

Produkttips

1. Rouge Volupté Shine Lipstick 150, Yves Saint Laurent | 400 kr på Lyko.se
2. Milani Fruit Fetish Lip Oils | 189 kr på Lyko.se
3. Too Femme Heart Core Lipstick, Too Faced| 299 kr på Sephora.se
4. Lip Maximizer Gloss, Dior | 400 kr på Åhléns.se

Hoppas du finner inlägget inspirerande inför den nya säsongen! Kommentera gärna vilken trend du tycker bäst om 🙂
/Lina
Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar