Vår- och sommarsäsongen 2021 är här och med det följer nya spännande sminktrender! Men vad händer när sminkrutinerna inte är dem samma? Vad inspireras vi av när världen lamslås av en pandemi? Här har du skönhetstrenderna SS21 som du behöver veta om!


Bild: Chanel spring/summer 2021. © Photos Benoît Peverelli. 

Skönhetstrender under en pågående pandemi

Fashion week har alltid varit en stor ursprungskälla för alla kommande skönhetstrender. Det är där de stora modehusen florerar och utifrån vad som visas på catwalken inspireras vi och bildar våra egna trender i vardagslivet. Detta reflekteras sedan tillbaka till modevärlden som så ivrigt inspireras av det vi delar på sociala medier. Så vad händer när världen lamslås av en pandemi? 

Jo, behovet av att ta hand om sig själv och att värna om sina egna rutiner har blivit viktigare än någonsin! Skönhetsrutinen blir liksom till en slags ritual för att kunna hämta ny kraft när omgivningen är sig olik. Hudvården har därför skjutit i höjden och skönhetsstegen har ökat i steg hos dem flesta!

När det kommer till vår sminkrutin försöker en del av oss göra så lite som möjligt av vad som krävs för att se anständigt ut i ett Zoom-samtal, medan andra tar chansen att experimentera och lära sig ha kul med ett nytt utseende i en ny situation.

Kort och gott, vi lägger mer tid och pengar på skönhet i olika former utan att känna oss det minsta ytliga!


Bild: Stas Komarovski. Viktigt att nämna … en trend innebär inte att du måste eller förväntas kopiera den rakt av. Du kan såklart sminka dig precis som du vill och använda inspirationen nedan så att den passar dig!


Vilka är vårens och sommarens största sminktrender 2021?

Baserat på nya lanseringar, sociala medier och bilder från Fashion Week har jag fokuserat på 8 skönhetstrender som jag tror på inför SS21!
(Samtliga runway-bilder nedan är tagna av Imaxtree, Getty, Shutterstock hittade via medier som Harperz Bazaar, Allure, Vogue & Elle )

 


MAKEUP TRENDER SS 2021


Dewy skin trend 2021
Fr.Vänster: David Koma, Prada & Brock Collection

#1. Dewy Skin – Fokusera på din hudvård 2021!

Med tanke på att det är många som inte burit smink på flera månader så kommer nog inte den här trenden som en överraskning. Enligt Harper’s Bazaar var den naturliga huden det som gällde på majoriteten av alla modevisningar. Glossiga punkter var noga utvalt på näsryggen och i ögonvrån medans man fokuserade mer på #glass-skin looken på kinderna. Spana även in den nya benämningen av glass skin på sociala medier: #dolphinskin 😉

Produkttips!
Fake it until you’ll make it! En bra hudvårdsrutin behöver du ta tag i (om du inte redan gjort det) MEN kom ihåg att du med enkla medel kan få till en glowig lyster ändå genom att tex använda ett glowigt balm eller en essens.

1. Niacinamide Re-Texturising Toner, Beautyact | 179 kr
2. Glow Drops, Dr. Barbara Sturm | 1470 kr
3. Vitamin E + Hyaluronic highlighter Duo, Makethemake | 249 kr
4. I dew, I dew Hydrating Face Serum Mist, Budgie | 149 kr
5. Futurist Aqua Brillance Watery Glow Primer, Estee Lauder | 450 kr
6. Cellularose Brightening Cc Lumi Serum, By Terry | 659 kr
7. Invisible Illumination Nordic Light Instant Illuminizer, Lumene | 299 kr

Produkt som trendar 2021: Återanvändningsbara Bomullsrondeller  -> 1. Micellar reusable eco pads| 2. HD Reusable Makeup Remover Pads | 3. Lastround

 

Läs också: Steg för steg | Så fixar du rätt glow

Fr.Vänster: Dior, Victoria Beckham & Jason Wu

#2. Tunna Baser – Tinted & Sheer foundations dominerar

Vår kärlek till hudvårdande makeup under 2020 tillsammans med användandet av mask och skydd överlag har gjort oss mindre fästa vid ett tjockt underlag. Detta leder oss in på en annan bastrend som kommer vara dominerande 2021.

Med ledord som “Din hud fast bättre” och “Smink utan ansträngning” kan vi förvänta oss ett jätte uppsving av tunna basprodukter med vattenliknande konsistenser, närande ingredienser och barely-there finish. Tonade fuktkrämer och BB-krämer som kommer innehålla produktnamn som “sheer” el “tinted” kommer dominera i hyllorna. Ett säkert kort för dig som vill låta huden synas!

Produkttips:

1. Luminous Sheer Foundation SPF 15, Sensai | 525 kr
2. Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream SPF 30, Bareminerals | 455 kr
3. Even better Clinical Serum, Clinique | 450 kr
4. Fluid Sheer, Giorgio Armani Beauty  | 380 kr

Tips! Föredrar du en glansfri hud med en subtil glöd? Satsa på ett Finishing Powder på toppen av makeupen. Precis som ett setting powder är dem transparenta men ger en mjukare finish och lägger sig som en tunn slöja över den tunna basen vilket resulterar i ett semi matt resultat!

Budget: Mineral Finishing Powder Light/Medium, 89 kr
Lyx: Candleglow sheer perfecting powder, 419 kr

Läs också: Så fixar du No Makeup Makeupen

 

Fr.Vänster: Erdem, Ulla Johnson & Jason Wu

#3. Rouge – Multi-tasking makeup på väg

Med tanke på att många har fått hålla sig inne under större delen av 2020, kanske det inte är så konstigt att makeuptrenden med rosiga kinder kommit tillbaka och definitivt blir en av 2021’s bästa. Den här säsongen står dock inte bara rouget i fokus utan det är uppenbart att varumärken, designers och makeupartister har pushat för multifunktionella produkter som går att använda till mycket mer än bara kinder.

Multifunktionella produkter har varit i ropet tidigare men precis som med hudvårdsprodukter (som tex  trendar och mer än ofta kombinerar en essens, toner och fuktighetskräm i ett) får multi-tasking makeup samma uppsving 2021. En smart produkt som är ett resultat av behovet av en snabb-fix för ett sista minuten Zoom-samtal.

Läs också: Hur sminkar man sig rätt inför ett videosamtal?

 


De smarta multifunktionella sticken kan användas både på kinder, läppar och ögon. Bild lånad av Byredo.com

Färgmässigt så kommer den matta, rosa nyansen göra entré och appliceras ganska så lågt på kinderna och närmare mitten av ansiktet. För dig som föredrar en varmare look så såg man lika mycket av persiko-toner som nästan slog lite mot gult!

Produkttips

1. Multiple Riviera, NARS  | 470 kr
2. Colour stick Flower Play, Byredo | 290 kr
3. Nudies All Over Blush & Bronze – Bare back eller Cherry Blossom, Nudestix | 319 kr
4. Peach Bloom Color Blossoming Lip & Cheek Tint, Too Faced |  $25 (I Sverige inom kort)
5. Omega liquid, Makethemake | 249 kr


Fr.Vänster: Salvatore Ferragamo, Valentino & Freck Beauty

#4. Eyeliner – Vinge och färg blir en grej

“Hemma looken” eller en “Naturlig glam” som består av ytters lite ansträngning kommer säkerligen att dominera det första halvåret men en liten detalj som förhöjer hela looken 2021 är den uppåtgående vingen! En kajal eller flytande eyeliner i det yttre hörnet av fransarna lyfter blicken och ger en fin definition till ögat.

Kikar man på nyanserna på kajaler och eyeliners kan man även se att dem långsamt men säkert blivit mer färgglada och avviker från dem traditionellt bruna och svarta färgerna (Spana in Freck Beauty så rätt i tiden med sina produkter). Applicera tex en stilren eyeliner i rött eller varför inte byta ut din svarta nyans till någon som är något svalare i blått? Vill du experimentera mer kan du tom lägga en dubbeleyeliner i två olika färger!

Utöver nyanserna kan man även se förändringar i formuleringarna då man fokuserar på att göra produkterna ännu mer long-lasting då vi vill slippa bättra på och peta oss i ansiktet!
Produkttips:
1. Frosted Firework Powerpoint Duel Ended Eyeliner, MAC Cosmetics | 185 kr
2. 24/7 Eye Pencil Electric Empire, Urban Decay | 225 kr
3. Electric cake liner, Anastasia beverly hills | 379 kr
4. Epic Wear Liner Sticks, NYX Professional Makeup | 99 kr


Fr.Vänster: Harlem Fashion row, Tom Ford &  Zero + Maria Cornejo

#5. Ögon – Multi Chromatic och bright 80-tal kompletterar masken

Det är inte bara eyeliners som ökar i färg. Under pandemins lock down har makeupvärlden experimenterat med dramatiska färger på ögonen för att enkelt förhöja glädjen i vardagen! Ett bra komplement till masken, när färgstarka läppar inte varit ett alternativ. 80-tals vibbarna (jag skippar axelvaddarna) är extremt påtagliga i form av olika nyanser av blått och lila tillsammans med mycket fuschia och neon! Den här trenden handlar om att sticka ut i en folkmassa!


Getty Images / Prada

Den dubbelfärgade ögonskuggan / multi-chromatic skuggorna (tänk de olika färgerna i en oljefläck) gör också entré på riktigt efter att ha smugits in under 2020. Med en krämig textur, sveper man skuggan snabbt över locket vilket ger en magisk finish av skimrande färger i olika toner över locket. Resultatet ser avancerat ut, sitter länge och sätter en färgglad prägel på looken utan att ta över! Älskar!
Produkttips:
1. Eye Tint Liquid Eye Shadow-prussian blue, Giorgio Armani Beauty | 330 kr
2. Interstellar Multi-use eyeshadow, LH Cosmetics | 349 kr
3. Chromium Liquid Eyeshadow, Natasha Denona | 369 kr
4. NORVINA® Pro Pigment Palette Vol.4, Anastasia | 799 kr


Fr.Vänster: Rodarte, Stas Komarovski & Savage x Fenty

#6. Fransar – Ta hand om dina fransar

Då den naturliga “finanskris produkten” (historiskt sett ökar alltid läppstift under kriser, “The Lipstick effect”) inte riktigt funkar lika bra under en mask har fokus flyttats över till fransarna vilket väcker olika typer av fransprodukter till liv!

Mascaran har därför blivit det nya “kris-läppstiftet” och är en av dem produkterna som kompletterat den naturella hemma-looken allra bäst! Det som kommer trenda i skönhetshyllorna 2021 är däremot en snällare mascara, med formler som är helt naturliga men effektiva i sitt pigment! Det ska vara vårdande och gärna få fransarna att växa och må bra! Därför har även fransserumet fått en megaskjuts på marknaden och företagen jobbar stenhårt för att ta fram versioner som är fria från irriterande ämnen.

Den långutdragna Lash Extension-trenden såg ut att dö innan pandemin började (äntligen tänkte jag) men med tanke på allt fransfokus vände trenden och istället har ögonfransförlängningar återigen fått ett lyft! MEN det är långt ifrån dem “fladdrande fransarna” med massor av volym som trendar! Det är ett naturligt resultat med naturella fransar som gäller!
Produkttips:
1. Cils Booster Lash Revitalizing SerumTM, Lancôme | 520 kr
2. Strength & Length Serum Infused Mascara, Bareminerals | 335 kr
3. Serum, Sweedlash  | 799 kr
4. Beautiful lash vegan care mascara, Sephora | 169 kr
5. PRO Eyelash Serum, Xlash |  699 kr

Fr.Vänster: Acne, Chanel & Christopher John Rodgers

#7. Ögonbryn – Fluffigt och vaxigt i fokus

Tittar man in i spåkulan för 2021 så förväntas “Brow lift trenden” hänga sig kvar ytterligare ett år.  Ögonbrynen ska vara fluffiga, hårstråna separerade och gärna peka i uppåtgående riktning. Glödhett! Den semi permanenta behandlingen (som får dina bryn att peka uppåt i några veckor) kommer med all säkerhet finnas kvar men då utbudet av vaxliknande brynprodukter släpps på marknaden kommer det bli allt lättare och smidigare att styla eller få till dina bryn på samma sätt fast på egen hand hemma. Brynlinern som tog plats i hyllorna under 2020 kommer också få en fortsatt ökning och med största sannolikhet komma i ännu fler förbättrade versioner under året.


Bild: Getty Images Frazer Harrison

Utöver detta kommer blekta ögonbryn tillbaka och det rakade hacket i ena brynet gör entré igen! Ett så kallat #Brow slits eller “Cuts” är för dig som missat en riktigt 90-tals trend som blev väl synlig uppe på hip hop scenerna back in the days. Trenden var på den tiden ett tecken på en upprorisk ungdomskultur, så att trenden kommer tillbaka i rampljuset nu under 2021 när läget är som det är känns ju inte helt ologiskt!

Produkttips:
1.  Brow Freeze, Anastasia Beverly Hills | 265 kr
2. Power Brows Maximum Hold Tinted Brow Gel Taupe, LH Cosmetics | 259 kr
3. Infinity Power Brows Brow Gel & Mascara Clear, LH Cosmetics | 259 kr
4. Shape & Shade Brow Tint, MAC Cosmetics  | 200 kr

Fr.Vänster: Balmain, Hermes & Versace

#8. Läppar | Färgglatt i rätt nyans

Goda nyheter på läppfronten!
Läppstiftet kommer förhoppningsvis göra en efterlängtad comeback 2021, då allt mask-bärande förra året såg till att 2020 blev ett ganska så icke befintligt läppstiftsår. Den trendigaste färgen att bära? Ett skarpt rött läppstift med varm/orange underton i en matt finish, nude, fuschia eller en rosa neon färg! Temat på nyanserna är nostalgi, som man kopplar till allt tv-serie tittande under pandemins lock down. 

Men vilken nyans ska man välja? Idag är vi otroligt medvetna om att en nyans av nude eller rött inte räcker till oss alla. Trots det har det varit  svårt att hitta rätt! Därför känns det lite extra spännande att fler och fler skönhetsvarumärken kommer satsa på att ta fram nyanser efter hud- och läppton 2021! Sen gäller det ju bara att de lyckas förmedla vilken ton som passar vem. I vilket fall så kommer det bli väldigt intressant då det utlovas större läppstiftssortiment under SS21, speciellt när det kommer till nude och rött!
Produkttips:
1. Fantastick Multi-use Lipstick SPF15 POP, LH Cosmetics | 199 kr
2. Retro Matte Lipstick Dangerous, MAC Cosmetics | 200 kr
3. Velvet Ribbon Lisa Eldridge | £260
4. Amore Matte Lip Creme Striking, Milani | 159 kr
5. Matte trance lipstick, Elson, Pat Mcgrath | Lanseras i Sverige i April läs mer här

Hoppas du finner inlägget inspirerande inför den nya säsongen!
Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar