INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, APOTEKET

Att peela huden kan vara en bra idé nu när vi går in i en ny årstid då värmen byts ut av kyla. Om man har en känslig hy är det då verkligen bra att peela huden? Ja! Idag rekommenderar jag mina enzympeeling favoriter!

Varför ska man peela ansiktet?

Kort och gott så är det bra att peela huden från döda hudcellar så att nya celler kan produceras. Detta gör huden automatiskt då död hud förlorar sin fukt efter ett tag och trillar av. Därför kan man ibland uppleva huden en aningen yttorr, glåmig eller mindre spänstig. En peeling hjälper huden på traven att snabbare få upp fräscha celler till ytan så att fuktnivån i huden ökar och förbereder huden på att bättre ta upp näringen i krämer som du använder.

Resultatet av en peeling på olika hudtyper:

Torr hy  – hjälper dig att få bort torr och fnasig hud så att din fuktkräm verkligen återfuktar.
Fet hy – luckrar upp och rensar tilltäppta porer så att du får mindre pormaskar.
Mogen hy – tar bort den gråglåmighet och ökar lystern.
Känslig hy – stärker din hud, om du väljer rätt sort (tex enzympeeling)

Hur ofta ska jag peela huden?

Den här biten är viktig för man ska absolut inte överexfoliera sin hud! Här gäller det att följa produktens instruktioner och ha sin hudtyp i åtanke. Generellt brukar man säga 1-2 gånger i veckan men för mig kan det vara för tok för mycket! Använder man syror ska man även vara extremt noga med solskydd!

Vad är skillnaden mellan en mekanisk peeling och en kemisk peeling?

En mekanisk peeling innehåller korn som du masserar runt i ansiktet. Olika storlekar på kornen slipar olika hårt. En kemisk peeling (syra- eller enzympeeling) har inga korn och verkar mer som en ansiktsmask då en kemisk reaktion sker på huden och på så sätt tar bort de döda hudcellerna. Kanske låter läskigt men nej det finns verkligen en bra kemiskpeeling för alla!

Vilken syra passar vem?

AHA-syror (Alpha hydroxy acids) – Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Dessa hjälper främst huden att binda fukt och har bra anti age-egenskaper. Vattenlösligt!

Ex på Aha:
Glykolsyra (glycolic acid)
– går längst ner i huden, grym mot solskador och rynkor. Kan ibland vara lite stark för känslig hud.
Mjölksyra (lactic acid) – väldigt snäll för alla
Mandelsyra (mandelic acid) – effektiv på aknebenägen hud.

BHA-syra (Beta hydroxy acid) – Ett annat namn för Salicylsyra. Den är exfolierande men också antiinflammatorisk. Fettlöslig och toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Mindre irriterande än AHA syror så funkar även på rosacea-hud.

PHA-syra (Poly hydroxy acid) – Fungerar som aha, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud.

Ex på Pha:
Laktobionsyra (lacto-bionic acid)
 används flitigt av hudvårdsmärket Exuviance som jag använder mycket.

 


För att ta bort masker och peelingar använder jag just nu Amelie Soie’s Beauty Towels. Fukta med ljummet vatten.

Vad är en enzympeeling?

Idag har jag valt att fokusera på min favorit, enzympeeling, som är en mild variant av peeling. När man är känslig eller har tunn hud är det absolut det bästa alternativet! Oftast är den utan korn och innehåller enzymer från frukt. Den verkar dessutom bra på akneärr, pigmentförändringar och ytliga blodkärl.

Jag har testat fram 3 enzympeeling favoriter i 3 olika prisklasser!
(Testats under ett år)

Enzympeeling | Apoliva

En mild exfolierande krämpeeling med granatäppleextrakt och naturlig salicylsyra, som avlägsnar döda hudceller effektivt och skonsamt. Vårdande ämnen stärker och lugnar huden samt skyddar huden mot yttre faktorer. Oparfymerad.

Min recension:
Så enkel, så prisvärd, så effektiv! En utav de bästa produkterna jag äger och den åker snabbt fram varje gång jag har fnasig hy under en förkylning tex. Är det första gången du testar den här typ av produkt rekommenderar jag den här från botten av mitt hjärta!

Pris |
 99 kr / 75 ml  >>Du hittar den här<<

Treatment Enzyme Peel | Emma S.

“En effektiv enzympeeling med AHA- och BHA-syror med salicylsyra som på bara en minut tar bort döda hudceller, löser upp pormaskar och ger din hy ny lyster och förbättrad fuktbalans. Fräsch doft”

Min recension:
Samma här, väldigt effektiv! Har lite fler ingredienser än Apolivas ovan och doftar gott. Pirrar lite på huden och man kan bli lite smått röd efteråt vilket är naturligt vid användande av den här typen av produkt. Har fått så mycket fina recensioner på nätet och är väldigt omtyckt bland flitiga enzympeeling-användare!

Pris |
299 kr / 75 ml  >>Du hittar den här<<

Papaya Enzyme Peel | Elemis

“Exfolierar och rengör en trött hud som saknar lyster. Innehåller papayaenzymer, ananasextrakt och har en unik aktiv bas med blåstång, porphyridium, E-vitamin och B3 som återfuktar.”

Min recension:
För den rutinerade så kan jag rekommendera Elemis produkter! Peelingen är otroligt lyxig, effektiv och doftar solklart bäst av alla tre med sin papaya doft! Jag själv upplever att den är något starkare men det kan jag bara fått för mig då den är hyfsat lik produkterna ovan. Huden känns super ren och skön efteråt!

Pris |495 kr / 50 ml>>Du hittar den här<<

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar