Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Igår testade jag Elixir Niactil 4 %,  en hajpad och populär hudvårdsprodukt, som gjort underverk på många. Inte på mig, tyvärr! Idag vaknade jag uppsvullen och röd då jag fått en allergisk reaktion på produkten.

Sånt här kan ju ske när man testar nya produkter och då tycker jag det är minst lika viktigt att lyfta det som när man rekommenderar och lyfter produkter som funkar. Särskilt i ett sånt här fall då det blev så extremt.

Jag var på en föreläsning med grundarna till Elixir (två gulliga kvinnor från Norge) för några veckor sedan och fick då med mig produkten hem som ett arbetsprov. I research-syfte googlade jag i helgen runt på produkten innan jag testade den och kunde då bara läsa om fantastiska recensioner och om stora influensers som skrivit att produkten är det bästa som hänt dem i princip.

Jag har velat testa den länge då många runt omkring mig rekommenderat den också.

Vad är Niactil 4% för något?

Detta är alltså en typ av dagkräm som blivit Elixirs storsäljare! Den kommer i geléform och innehåller 4% koncentrerad niacinamid (vitamin B3), glycerin (återfuktande) samt en låg dos på 0,5% BHA (salicylsyra).

Produkten ska passa alla hudtillstånd. Den ska motverka fina linjer och ojämn pigmentering. Den verkar lugnande på huden och ska motverka rodnad. Det som den verkar fått mest beröm för i olika recensioner är också…

…dess förmåga att reducera stora porer och ge en jämnare hudyta. Dessutom ska den vara toppen till en hud med rosacea!

Hur ska den användas?

Produkten kan användas två gånger dagligen som en dagkräm men vad jag förstår är det väldigt många som har den som ett serum (innan dag/nattkräm) då de behöver lägga på mer fukt ovanpå.

Pris | 360 kr Du hittar mer information om den >>här<<

Resultatet på mig efter en natt?

Ja ni, katastrof! Jag vet med mig att jag kan vara något känslig men efter att jag läst om den och kikat runt på vem den rekommenderas till så kändes det lugnt. Paula’s Choice klassiker, 2% BHA liquid, är tex lite för stark för mig men då den här skulle vara mycket svagare så tänkte jag att den trots allt skulle funka fint.

Jag använde den som en ansiktskräm igår innan jag gick och la mig. Runt ögonen la jag ingenting såklart utan där fick det vara tomt. Sedan vaknade jag i morse och kunde knappt öppna ögonen! Paniken när jag tittade mig i spegeln och såg att både ögon och kinder var uppsvullna. Det svider som eld och ögonområdet är kaos.

Tur i oturen så hade jag både allergitabletter och kortison hemma så förhoppningsvis lindras det inom kort. Så skumt att jag reagerade så starkt!

Tanken med inlägget är inte att svärta ner produkten för den fungerar ju uppenbarligen bra på många MEN för mig och min hud var den inte alls bra. Det är så viktigt att informera om sånt här också då det är viktigt att komma ihåg att alla produkter inte är fantastiska för alla! Bara för att det står massor av lovord i recensioner på nätet behöver det inte innebära att produkten är rätt för dig. Jag undrar dock vad jag reagerade på?

Jaja, överlag ska man alltid vara lite vaksam när det kommer till produkter med syror i och det vill jag påminna dig om. Kommentera gärna om du testat den!

 

Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

12 Kommentarer

 1. Jag har den och vill aldrig vara utan den igen. För mig är den verkligen allt det där fantastiska som man hört om, tänk så olika det kan vara från person till person.

  • Lina Reply

   Ja, tänk! Det var därför jag skrev inlägget för det kan vara sååå olika och det är viktigt att komma ihåg det innan man köper populära produkter:) Tusentack för att du läste och kommenterade <3 Kram Lina

 2. Jag gjorde en kemisk peeling i fredags och är högst troligt allergisk mot salicylsyra. Puh vad jag ser ut! Jag läste ovan att du tog allergitabletter och använde kortison, hur länge behövde du göra det? Och hur många tabletter tog du. Jag har lust att ta hela kartan för att bli av med klådan!
  Tack!

  • Lina Reply

   Hej Johanna! Usch, va trist att höra att du är allergisk! Du är ju hudterapeuft så du om någon har ju koll på vad som är vad! <3 Syror kan ju ibland trigga alla möjliga grejer i kroppen så huden säger ju verkligen ifrån på sitt sätt också. Jag tog ca 3 allergitabletter totalt under två dygn (haha ta inte hela kartan) och smörjde med kortison i 5 dagar. Undvek makeup och försökte vila huden rejält efter det. Svullnaden försvann efter en vecka men det tog Ca två veckor innan huden var som vanligt igen. Under andra veckan var jag bara brutalt torr och "stel". Hoppas det lägger sig på dig snabbt <3

   Tack snälla för att du tog dig tid att skriva här. <3 Så bra att dela denna typ av händelser med varandra! Kram Lina

   • Åh nej ska jag behöva vänta så länge!? Jag som har brudsminkningar i helgen..haha jag kommer ju skrämma alla! Härlig marknadsföring för mig och min salong också ? Men tusen tack för rådet!

    • Lina Reply

     Haha, ja hälsan först eller hur;) Huden behöver sin tid till att läka men shit va otålig man kan bli. Håller tummarna för att huden mår bättre inför helgen så att du kan lyxa till det med lite smink för att dölja det röda iaf:) Kram på dig

 3. Jag använda den på hela ansiktet, och fick allergisk reaktion som du. Fast bara i pannan! Kinderna var helt lugna så fattar inte riktigt grejen

  • Lina Reply

   Jaha! Där ser man …de sägs att det ska va en på 1000 som reagerar på det sättet så vi får bilda klubb du och jag, haha. Tack för att du delar!

 4. Hej
  Jag var på en ansiktsbehandling i veckan och köpte hem en sådan. Använt den två gånger men första dagen på kvällen kändes min hy konstigt som om det låg ett lager på huden. Funderade lite vad det kunde vara men ta på nytt elixir. Vaknade upp senare och mitt ansikte var oxå röd och svullen. Blev oxå jätte rädd vad det skulle vara. Har aldrig regerat då på mina andra produkter så det måste vara elixir. Googlade och fick fram ditt inlägg. Blev en lättnad att får svar att det var på grund av salvan.

  • Lina Reply

   Hej Emma! Vad tråkigt, då är du säkert en av dem (som jag) som inte klarar av den då det blir för starkt för ansiktet. Hoppas svullnaden la sig fort och att du hittade något annat som passade bättre! Tack för att du delade /Kram Lina

 5. Opplevde akkurat det samme som deg! Tørr ikke bruke den mer. Dritt, siden jeg kjøpte 2 produkter og dem er svindyre 🙁

Skriv en kommentar