INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL LYKO, REVOLVE,

Har du problem med att din sminkning blir fläckig, blank eller inte sitter? Att få sminket att hålla sig snyggt och fräscht en hel dag kan vara en utmaning. Med hjälp av ett settingspray kan du få ditt smink att sitta bättre och bli mer hållbart. Låt oss ta en kik på mina favoritspray och varför de kan utveckla din sminkrutin till det bättre.

bästa settingspray 2023

Låt mig börja med att säga att det kan bero på många anledningar till varför sminket inte sitter. Kanske är det så att:

 • din hudvårdsrutin brister?
 • du använder fel teknik eller fel typ av penslar?
 • dina produkter kanske inte är anpassade efter din hud?

Dock är ett settingspray aldrig fel att investera i, för fukt i kombination med den “barriäryta” den ger kan vara en fantastisk lösning om man vill hjälpa sitt smink på traven.

Läs också: Så får du ditt smink att hålla i sommarvärmen


Så vad är en settingspray?

En settingspray är en produkt som används för att “sätta” sminket på plats efter att det har applicerats. Den vanligaste formen är en sprayflaska som innehåller en formula som är utformad för att förlänga sminkets hållbarhet. Settingsprayer finns i olika varianter, till exempel mattifierande, återfuktande eller med ljusreflekterande egenskaper. Idag kan du dessutom välja ett settingspray som passar din hudtyp och dina specifika behov.

Hur får den sminket att sitta?
Settingspray fungerar genom att det skapar en tunn och osynlig barriär över ditt smink. När du applicerar sprayen över ditt färdiga smink hjälper den till att fixera produkterna på plats och förhindrar sedan att sminket smetas ut eller försvinner på grund av svettning, fukt eller beröring. Ett settingspray kan dessutom hjälpa till att minska överflödig olja, ge fukt till huden eller ge en naturlig lyster, beroende på vilken typ av settingspray du väljer.

Hur använder du ett settingspray?
Att använda en settingspray är enkelt och går snabbt! När du har applicerat ditt smink, håll flaskan med settingsprayet cirka 20-30 centimeter från ansiktet och spraya jämna, lätta rörelser över hela ansiktet. Var noga med att inte överdriva, en liten mängd är oftast tillräckligt. Låt sprayen torka naturligt eller använd en fläkt/solfjäder för att snabba på processen.

Vilka är mina settingspray favoriter?

För att sammanfatta vad jag tycker om settingspray generellt. Det är verkligen en mångsidig produkt som jag använder väldigt mycket MEN OLIKA beroende på vem jag har i stolen framför mig. Ibland använder jag settingspray innan smink för att prime:a innan bas, ibland endast för att återfukta och ibland för att fixera och kontrollera finish och hållbarhet. Därför har jag olika favoriter som jag jobbar med.  Dessa varvar jag med i frilansväskan. Varma rekommendationer!

Mina settingmist-favoriter:

 1. MAC Cosmetics, Prep + Prime Fix+ Primer And Face Spray | 265 kr på Lyko
  Letar du efter en settingspray-klassiker som aldrig gör dig besviken så ska du välja Macs Fix+. Har använt den i så många år. Den går både att grunda och fixera med men går också att blanda ut tillsammans med makeupprodukter för att få dem att sitta bättre. Spraya den tex på en makeupsvamp och dutta in din foundation i huden, sitter som berget! Dessutom finns den i flera dofter och olika finishar, så välj och vraka vilken som passar dig! Fix+ stay over är dessutom alkoholfri för den som är känslig!
 2. LANEIGE, Cream Skin Mist | 269 kr på Sephora
  Letar du efter en settingspray med främst fuktgivande egenskaper? Detta är en återfuktande mist som jag använder främst för att förbereda huden innan smink eftersom jag älskar hur den återfuktar och mjukgör huden nästan som om man använt en fuktkräm, därav namnet. Den är diskret i doft och funkar på alla. Ett måste i väskan!
 3. Urban Decay, All Nighter Makeup Setting Spray | 278 kr på Lyko
  Är man ute efter ren makeup-fixering som sitter som berget så har vi utan tvekan Urban decay’s holy grail mist, All nighter. Makeupen sitter som ett smäck och misten är verkligen en ikon inom settingspray-segmentet. Väldigt snarlik Fix+, lite mer doft, men jag skulle nog säga att denna är snäppet vassare om man har kraftigare makeup som ska fästas!
 4. LH Cosmetics, On set Prep, fix & refresh Setting Spray| 299 kr på Lyko
  En relativt ny produkt på settingspray-marknaden är Linda Hallbergs magiska settingspray. Den finns i två varianter, denna, som är en mer en all-round-spray och kan både användas för att förbereda huden innan smink, fixera slutresultatet eller som en återfuktande mist som fräschar upp sminkningen under dagen.  On-Set long lasting spray  är mer för endast fixering.
 5. Charlotte Tilbury, Airbrush Flawless Setting Spray | 28,00 £ på Revolve
  Det här är min lyxigaste favorit som jag använder främst vid bröllopsmakeup och fest. Den använder jag främst för återfuktning av basen för att få en snygg finish med lyxkänsla. Doften är något extra och kvalitén känns i allt från spray till innehåll.
 6. Elemis, Superfood Kefir-Tea Mist | 419 kr på Lyko
  Till sist min privata favorit med hudvårdande egenskaper som med lätta puffar både lugnar och ger fräsch lyster till huden. Den här misten använder jag främst för återfuktning och för att lugna en något rödare hud eftersom jag upplever att innehållet har en så snabb effekt. Ekologisk aloe vera, kokosvatten och naturlig prebiotika är några av de ingredienser som bidrar till balans i huden. Doftar naturliga ingredienser så en aning kryddigt till skillnad mot övriga sprayer. Använder regelbundet i min privata hudvårdsrutin morgon som kväll!

 

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar