INLÄGGET ÄR ETT BETALT REKLAMSAMARBETE FÖR LYKO OCH INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR TILL LYKO.SE

Att markera ögonen med en kajalpenna kan göra stor skillnad i din vardagliga sminkrutin men hur lägger man kajalen snyggt om man vill markera ögats underkant? Blir det inte för hårt? Idag får du tips och tricks för att skapa en mjuk men effektfull sminklook i höst.
En kajal med färg under ögonen kan både framhäva och förstora ögonen om du lägger RÄTT!

Gör inte en kajal under ögonen att ögonen ser mindre ut?
Myten om kajalpennan … En klassiker. Det beror helt på hur du lägger den! Använder man en mörk kajal endast längs vattenlinjen (i ögat) då förminskar man delvis ögat MEN om du ser till att applicera färgen både på vattenlinjen, direkt i fransraden samt under ögat, så får du ett helt annat resultat. Det kan snarare förstora ögonen samtidigt som du förhindrar looken från att se hård ut. Tekniken kan kallas för under-eye eyeliner.

Vilken typ av kajalpenna passar bäst under ögat?
Det bästa eyeliner- eller kajalalternativet beror helt och hållet på din skicklighetsnivå och vilken effekt du önskar. Mina krav är att den ska vara mjuk, vattenfast/hållbar och vara enkel att sudda ut. Ska du lägga en kajal på vattenlinjen så har jag tipsat en hel del om riktigt bra inliners i ett tidigare inlägg men söker du efter en penna som du kan använda på samtliga tre ställen och som samtidigt ska vara enkel att sudda ut och behärska så tipsar jag om några favoriter längre ner!

Läs mer: Inliner guide | Hur fungerar kajal längs vattenlinjen?

 

Matcha ögonfärgen med samma färg på sminket eller lägg en färg som ger kontrast till ögat! 

Steg för steg | Så lägger du kajal snyggt under ögat

 1. Börja med det övre ögonlocket om du tänkt markera med kajal även där. Börja från ögats mitt och dra en rak linje så nära den övre franslinjen som möjligt, följ kurvan på ögat till ögats yttre hörn. Dra sedan en linje från det inre hörnet till ögats mitt.
 2. Applicera kajalen på den nedre fransraden, direkt i fransarna. Börja med det yttre hörnet till mitten. Sudda sedan ut kajalen i och något under fransraden med hjälp av en snedställdpensel eller en smudge brush. För en djärvare look, rita linjen två eller tre gånger till i fransraden, så att den blir hårdare än det utsuddade nedantill.
 3. Slutför linjen. Det är valfritt om du vill lägga hela kajalen på hela nedre fransraden. Om ja, fortsätt måla kajalen från fransradens mitt till ögats inre hörn.
 4. Gör en inliner/tightline. Applicera en linje i vattenlinjen tätt mot fransarna för en effektfull look. Vattenlinjen är området mellan ögat och den nedre fransraden. Dra ned huden under ögat för att helt komma åt området och lägg kajalen i vattenlinjen. Använd en penna eller gel-eyeliner för detta, flytande eyeliner fäster inte lika bra. Följ vattenlinjen noga och låt din kajal röra dina fransar så att du inte lägger mot själva ögat.
 5. Avsluta looken med mascara. Applicera mascara på både övre och nedre fransarna efter att du har applicerat eyeliner för att sammanfoga looken.
 6. Rensa bort smet under ögat. Om ditt smink under ögat känns för tjockt eller fläckigt kan du doppa en tops i lite concealer alternativt sminkborttagning och finjustera sminket.

 

3 kajalpennor som gör hösten roligare

Om du använder kajal regelbundet så kan jag nästan slå vad om att du använder en nyans i brunt, svart eller grått. Kanske det kan vara dags att utmana sig lite med en ny färg i höst? Jag har tips på 3 bra nyanser som inte sticker ut allt för mycket men som ändå ger en ny effekt i vardagsrutinen!

1. Babor, Gel Eyeliner Pencil Polar Lights | 210 kr (länk lyko)
En ny, supermjuk ögonpenna i en trendig skimrande isblå nyans. Supersnygg på dig som antingen vill matcha ögonen eller för dig som helt enkelt snöat in dig på kalla färger. Den gelbaserad formulan ger en smidig applicering, glider lätt längs med ögat och blir även snygg över hela locket. Sitter länge och kladdar inte!

2. Nyx, Epic Wear Liner Sticks All Time Olive | 119 kr (länk lyko)
En favorit sedan många år! Pennan är vattenfast, smetar inte ut och sitter där den ska i upp till 24 timmar. Nyansen går i en guldshimrig olivfärgad ton och är perfekt för dig som inte vill gå så lång bort från den bruna-skalan.

3. By terry, Crayon Blackstar Brown Stellar | 289 kr (länk lyko)
En mjuk brun, guldshimrig nyans med mycket pigment som ger en delikat effekt under ögonen. Även denna är vattenfast men utöver det är den också berikad med anti-age ingredienser!

Brukar du använda kajalpenna under ögat? / Lina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

4 Kommentarer

 1. Hej Lina!
  Mycket vacker ögonmakeup. Vad är det för färger och produkter som använts på ögon och ögonbryn?

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Hej Jessica! Vad glad jag blir, så kul att du gillar makeupen! Det är faktiskt ett par år sedan jag gjorde just den här makeupen så jag minns tyvärr inte exakta produkter. Vet att jag i alla fall använde en favoritnyans från Sephora som dessvärre utgick. Hoppas du kan inspireras att hitta något liknande!

 2. Hej
  Ja sitter och läser dina bra tips hur man ska lägga en bra li je med kajal. Ja använder alltid kajal under ögat, men får aldrig någon bra kajalpenna tycker ja. Så vilken sort o märke rekommenderar du?Ja använder svart färg.
  Mvh Christina

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Hej Vad kul att du hittat hit! Spana in By terrys penna ovan i inlägget, den finns i svart. Vill du ha ett budget alternativ spana in Nyx-kajalpenna i svart (även den rekommenderas ovan). Lycka till!

Skriv en kommentar