INLÄGGET ÄR ETT BETALT REKLAMSAMARBETE FÖR LYKO OCH INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR TILL LYKO.SE

En av hemligheterna bakom en hållbar makeup? Använd en puderpuff! Denna lilla men kraftfulla makeup-accessoar är en smart del av makeuprutinen, oavsett om du är makeupartist eller bara vill ha en perfekt bas. Så här använder du puderpuffen rätt för en perfekt finish.

Puderpuffen –  Ett appliceringsverktyg som används för att applicera, fixera och jämna ut puderprodukter på huden.

Vad är en puderpuff och vad ska du använda den till?

En puderpuff används främst för att applicera en jämn mängd puder för att matta ner och fixera makeupen samtidigt som den absorberar överskottsolja och sebum från huden. Den kan komma i olika material som bomull, siden eller syntetiska fibrer och är särskilt effektiv i t-zonen och under ögonen för att ge makeupen bättre hållbarhet och jämnhet. Tack vare TikTok, som spridit detta beauty-hack, har puderpuffen fått sig ett rejält uppsving 2023! Som Makeup Artist har jag använt puderpuffen flitigt i snart 20 år, oftast i en kombination med sminkborstar eftersom resultatet av dem blir lite olika.

Sminkborste vs puderpuff?
Använder du endast sminkborsten för att applicera puder finns risken att produkten lägger sig på toppen av den andra produkten istället för att de sjunker in i varandra. Det finns också risk att du råkar flytta basprodukten när du försöker borsta in pudret ordentligt. Skulle du istället endast använda puderpuffen finns risken att den kladdiga basen suger åt sig för mycket av pudret och lagret blir tjockare.

Så här använder du puderpuffen rätt!
Det bästa är att använda penslar och puff i en kombination.  Ex. Om du ska fixera en basprodukt (foundation, concealer) rekommenderar jag först att du sveper över puder med en borste för att mätta den kladdiga ytan. Sedan går du in med puderpuffen på utvalda ställen för att badda/klappa ihop produkterna.

Använder du puderpuffen rätt får du en mjuk, mer airbrushad-effekt på huden, speciellt runt och under ögonen.

  • Förberedelse: Se till att dina bas- eller krämprodukter är jämnt applicerade på huden.
  • Applicering: Ta upp en liten mängd puder på puderpuffen genom att pressa den lätt mot pudrets yta. Klappa sedan försiktigt puffen mot handryggen för att få en jämn yta och jobba lätt från mitten av ansiktet och ut.


Smarta tips när du använder en puderpuff:

– Under ögat. Se till att jobba in och släta ut din concealer under ögat ordentligt så att den inte ligger i linjerna. Annars finns risken att linjerna syns tydligt när du fixerar med en puderpuff.

– Efter att du doppat din puderpuff i puder, se till att jobba in pudret i puffen ordentligt genom att stryka puffen mot handryggen alternativt gnugga puderpuffens sidor mot varandra. Det ser till at du får en jämnfördelning av pudret på puffen.

– Puffa eller klappa alltid in produkter lätt med puderpuffen. Jobbar du med svepande rörelser finns risken att du flyttar produkterna som ligger under.

Vilken puderpuff ska du satsa på?

Här kommer mina bästa puderpuffstips i olika prisklasser:
*reklamlänkar till lyko

1. Maria Åkerberg Powder Puff* smink | 29 kr
2. Nude Beauty Triangle Powder Puff Duo* | 99 kr (reklamlänk till lyko)
3. LH cosmetics, The Powder Puff* | 99 kr (reklamlänk till lyko)
4. Real Techniques, 2 in 1 Miracle Powder Puff* | 123 kr (reklamlänk till Åhléns)
5. Laura Mercier Velour Puff* | 185 kr


Kan man tvätta en puderpuff?
Ja, det kan du! Se till att rengöra din puderpuff noggrant en gång i veckan. Detta för att det inte ska samlas sminkrester, oljor och bakterier i puffen. Är puffen ofräsch kan det påverka både din sminkning och din hud till det sämre.

Så här tvättar du en puderpuff:
1. Börja med att puffa ut så mycket produkt som du kan mot ett papper eller en handduk.
2. Fyll sedan en skål med varmt vatten och häll i lite diskmedel eller tvättmedel.
3. Doppa puffen och låt den suga åt sig vatten i 1-2 minuter. Krama sedan försiktigt ur alla rester ur puffen.
4. Skölj sedan puderpuffen under varmt rinnande vatten tills all tvål är borta. Klappa den mot en handduk för att ta bort överflödigt vatten och lägg den sedan för att plantorka.

Det går även att tvätta dem i tvättmaskin men se då till att lägga puderpuffen i en tvättpåse och kör ett skonsamt program utan centrifugering. Annars kommer materialet i puffen att knöla ihop sig.

Använder du en puderpuff? Om inte, testa! Lycka till! /Lina

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar