Tiden tickar på som småbarnsförälder men idag hade jag lite extra tid över för en liten 4 månaders reflektion. Frans är nu 3 månader och 22 dagar för att vara exakt och nu går det undan i utvecklingen kan jag lova. Sedan slutet på bebisbubblan så har det hänt massor här hemma.

Idag är Frans 3 månader och 22 dgr

Sedan Frans fyllde 3 månader har det handlat lite mer om att komma in i rutiner. Inga direkt strikta rutiner, han är ju fortfarande så pass liten, men vi slutade tex med baby nestet som vi haft i hans spjälsäng. Nu är han alldeles för stor för den och visar tydligt att han vill ha lite mer plats och även sova lite mer på sidan. Efter sista kvällsamningen vaggar vi honom till söms och sen lägger vi ner honom i sängen. Vill han sedan äta på natten (vilket han fortf vill 2-3 ggr) så bär jag upp honom, ammar honom och sen läger jag ner honom i hans säng igen. Det funkar oftast ganska så bra, förutom när jag somnar och har honom kvar ovanpå mig. Det är i och för sig väääldigt mysigt men jag försöker hålla mig vaken så ofta jag bara kan. 🙂

Läs också: Ett av de smartaste baby hacksen!

Det är inte heller förrän nu som vi fått in ca 4-5 lite längre nappar per dag också. Innan 3 månader har det varit totalt omöjligt att få honom att sova mer än 10 min i stöten. “Bebisar sover ju hela tiden”, sa man! Ja tjena, inte vårt barn i alla fall. Det har säkert berott på någon utvecklingsfas också men nu använder jag mig av en app som heter Napper vilket gjort att jag kan planera dagen lite mer utefter hans sömnmönster. Den skräddarsyr ett förslag på sovschema kan man säga efter hur morgonen/natten varit och hjälper en att tyda sovsignalerna lite bättre vilket gjort det lite bättre för oss. Man kan säga vad man vill om appar för barn men den här har hjälpt oss iaf!

Frans sätt att vara har också utvecklats massor. Nu är han liksom en stor liten person som skrattar, jollrar och ler mest hela tiden. Hans nacke har varit stadig ganska så länge men nu märker vi att han börjat vrida sig och försöker sitta upp allt oftare. Magträningen i babygymmet, som man rekommenderar minst 30 min om dagen, har börjat bli riktigt uppskattat helt plötsligt. Baby sittern vägrar han i stort sätt ligga i längre utan nu hänger han sig hellre upp och gnager på leksakerna som sitter på, haha. Det blir nog till att investera i en matstol inom kort. 🙂
Under den här perioden har vi också testat att vara ifrån Frans lite grann. Inga långa stunder eftersom jag ammar men 4-5 timmar för att få lite egentid. Det har gått hur bra som helst och jag har bara fått pumpa ur en påse på morgonen några dagar i streck för att kunna bunkra upp ett litet matförråd till honom när vi varit borta. Jag passade dessutom på att gå till frisören med vännen Mona som barnvakt för första gången sedan i December. På bilden ovan ser ni också en bild på min utväxt där man kan se en blond kant där håret varit ljusare än vanligt under en period då jag varit gravid. Det brukar kallas för Gravididitets-gloria eller hormon-gloria, vilket är ett typiskt fenomen när man varit gravid.

I övrigt har vi besökt Öppna förskolan regelbundet varje vecka vilket har varit så roligt för både mig och Frans. Det började med att vi signade upp oss på en spädbarns-massagekurs som hölls där på Måndagar och efter det har vi fortsatt för att Frans ska få träffa andra barn i ungefär samma ålder. Dessutom får han komma utanför hemmet och ta del av massor av roliga intryck i form av färg, musik och rörelse vilket har varit ganska kul för mig också.

Nu väntar 4 månaders dagen … Då ska vi börja med små smakportioner och annat roligt. Ser så mycket fram emot det! /Lina

Gillade du inlägget? Läs också:
Ett av de smartaste baby hacksen!
Säg hejdå till bebishår!
Slutet på bebisbubblan

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

Skriv en kommentar