Tagg

Frans – månad för månad

Browsing

Och så har det gått en månad till och vi har klivit in i den berömda 8 månadersfasen. Det har varit lite som att bli inkastad i en tvättmaskin igen men efter ett par dagar vande man sig vid det också. Den största skillnaden har varit att han verkar förstå att världen är ganska så stor nu och att alla intryck gjort sig mer påtagliga i sömnen.

Frans har hunnit passera 7 månader (!) så nu har vi fullt upp med att leka titt-tut här hemma. 🙂  Under de senaste veckorna har vi haft semester och hunnit med att flytta och under tiden har Frans tagit ett mega-skutt på den sociala fronten. Det har gjort föräldraskapet lite lättare samtidigt som vi utmanas på andra fronter.


Utveckling

Jorå! Nu finns det en vilja och nyfikenhet utan dess like som tittar fram mellan varven. Nu skrattas det åt allt som mamma och pappa gör och allt ska undersökas, gärna på egen hand utan hjälp. Sedan den sista uppdateringen har Frans dessutom börjat krypa och nästan direkt efter att han förstod det konceptet har han både börjat sitta och försöka ställa sig upp mot precis allt. Det har varit en riktig utmaning eftersom vi under den tiden bott bland flyttkartonger i väntan på den nya lägenheten.

Den här bärselen använder vi – den heter Easy Evening (länk nedan) och kommer från Najell.

Dessutom har alla rutiner utmanats en aning under semestern. Vi har varit runt och träffat familj och vänner mer än vanligt och besök lite olika platser så det har inte varit helt lätt att vara helt konsekvent med hans vanliga napp-tider. Frans somnar inte heller hur som helst i vagn eller i bil (ibland händer det) så vår grej har fått bli att använda mer bärsele (länk till Bonti) när vi velat varva ner. Det har funkat utmärkt! Här sitter han harmoniskt och somnar mer än gärna eftersom han älskar närhet. För övrigt har hans sociala sida fått blomma ut. Han älskar att vara bland folk och även om mamma och pappa blivit lite viktigare de senaste veckorna så gillar han att vara hos andra också. Det tror jag är en bra grej att vänja honom vid från start.

Läs också: Varför du inte vill vara utan en babyvakt med video

Världens sötaste lilla zebra upptäcker sand på stranden! Uvdräkt från Swimpy (länk apohem)

Mat

Som jag nämnde när Frans blev 6 månader så slutade vi amma och jag pumpade i stället ut och varvade med mjölkersättning sista tiden. Planen var egentligen att trappa ner amningen under en längre tid men jag slutade faktiskt från en dag till en annan pågrund av att Frans smittade mig med svamp på brösten fram och tillbaka . “Torsk” i munnen (svamp) på barn är jättevanligt och har man tur försvinner det ganska snabbt men i vårt fall höll det i sig så länge och jag blev bara sämre och sämre så till slut gick det inte mer. Det var tack och lov inga problem alls. Frans blev glad bara han fick närhet och flaska! Jag blev däremot lite snuvad på den där sista tiden vid bröstet men det kanske var lika tur det, blödig som man är.

Hormonspratten

Att sluta amma var i och för sig ingen dans på rosor rent kroppsligt innan det blev som vanligt igen. Hormoner och andra ämnen i kroppen har spökat en hel del så det har blivit snabba svängar mellan högt och lågt. De första två veckorna var jag så deppig!! Har läst i efterhand att det är jättevanligt att man får en sån dipp under tiden kroppen ställer om sig men där och då var det riktigt jobbigt. EFTER det däremot, kändes det som att jag fick livet tillbaka på riktigt. Jag fick tillbaka energi, lyster i ansiktet och jag började öka lite i vikt igen vilket kändes bra. Vilken resa puh!

Läs också:
5 Månader med Frans
Smarta formar till Smakportioner
6 produkter varje småbarnsmamma behöver i sin sminkväska
4 Månader med Frans
Ett av de smartaste baby hacksen!
Slutet på bebisbubblan
6 tips inför första tiden med bebis
6 Månader med Frans

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR IKEA & ÅHLENS.
INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR IKEA & ÅHLENS.

Nu händer det grejer! Om jag någon gång tyckt att tiden gått fort så är det nu. Idag blir Frans 5 månader och de senaste veckorna har nog varit den mest händelserika perioden hittills, både när det kommer till utveckling men också för oss generellt i familjen. Här kommer höjdpunkterna från de senaste veckorna.

Frans 5 månaderUtveckling

Nu märker vi stor skillnad på hur Frans rör sig och hur han kommunicerar med oss. Redan vid 4 månader började han rulla över till mage och visa tecken på att babygymmet var passé. Det var liksom inte så spännande att ligga på rygg längre och han visade tydligt att det inte heller var så lyckat att försöka åla runt på det mjuka babygymstyget. Vi beställde hem en lekmatta från Ikea och vips så blev livet bättre! Än så länge snurrar han bara runt från rygg till mage (åt ett håll) så han blir oftast liggandes på mage en längre stund. Han älskar det och när jag märker att han blir trött rullar jag över han så att han får vila. Han har inte riktigt kommit på hur han ska ta sig från mage till rygg än. Det har bara skett någon enstaka gång.

Sittdel och matstol

I takt med att han blivit starkare i mage och rygg så har vi också fått börja med både matstol och sittdel i vagnen. Liggdelen gick inte längre för han var alldeles för nyfiken på vad som hände utanför vagnen. Man såg verkligen hur han kämpade med att komma upp eller så försökte han mest snurra runt till mage hela tiden. När vi väl börjat med sittdelen insåg vi direkt fördelen med att låta han sitta och äta i matstol. Än så länge kör vi på en hedlig barnstol men vi börjar snegla lite åt en Tripp trapp från Stokke. De är så jäkla dyra bara!

Nätterna

Nätterna har varit en liten utmaning den här månaden eftersom han vänder sig till mage i sömnen. När han väl kommer runt får han panik för att han inte vet hur han kom dit eller hur han ska ta sig tillbaka. Ibland har han däremot kunnat fortsätta sova på mage efter att ha fått lite “gupp på rumpan”. Annars är vi varit gaaanska harmoniska på natten. Frans vaknar visserligen fortfarande var tredje timme och vill ha mat men än så länge funkar det för oss (tycker det är ganska så mysigt) men det kommer nog successivt förändras den kommande månad i takt med att vi ger honom lite vanlig mat. Det hade ju varit riktigt skönt att få sova en hel natt igen! 🙂

Nu har vi börjat med smakportioner!

Maten

Jag helammar fortfarande, dag som natt, men Frans intresse för vanlig mat har blivit så tydligt! Han har tex blivit mer ofokuserad när vi ammar och när vi äter stannar hela hans värld och han tittar intensivt på när vi äter varje tugga. Därför har vi sedan 4 månaders ålder börjat med både smaksensationer och lite mindre smakportioner (läs mer här). Dessutom har vi börjat ge honom några få teskedar gröt varje morgon och kväll för att försöka mätta honom lite mer inför natten. Det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad. Generellt är han väldigt glad i mat och hittills har han inte spottat ut något en endaste gång. Våran Mat-Frasse:)


Familjen överlag

Känns faktiskt bäst hittills. Nu har vi kommit iväg på ganska mycket aktiviteter och Frans älskar att följa med. Eftersom jag ammar så har ju Frans varit väldigt beroende av mig men nu har vi också kunnat lösa en hel del egentid för mig genom att pumpa ut mjölk och ge lite ersättning. Jag märker att jag får så otroligt mycket energi av det. Livet som mamma är fantastiskt på många sätt men jag älskar också den jag är när jag får jobba och göra saker själv. Dessutom får min sambo lite ensamtid med Frans vilket känns underbart!

Kroppen efter förlossningen

När det kommer till min kropp efter kejsarsnittet så måste jag säga att jag känner mig starkare och starkare för varje dag. Jag försöker att träna lite inre magmuskler hemma men jag har inte kommit iväg till gymmet än. Det får gå långsamt tänker jag. Däremot tänker jag knappt på att jag gjort snitt längre, trots att jag såklart kan känna av små begränsningar fortfarande. Går jag för långt blir jag tex supertrött i bäckenet.

En lite mindre rolig sak dock är att jag börjat tappa SÅ mycket hår (läs mer här). Det är ju en ganska så naturlig process som ter sig olika för alla mammor men för mig har det varit ganska så drastiskt. Jag har på riktigt tappat runt 40% av mitt hår vilket varit ganska så jobbigt. Det är tur jag fortfarande har små långa tussar kvar på överhåret så att jag kan “kamma över” flikarna, haha. Jag kommer skriva ett separat inlägg om det också!

Nu väntar ett par spännande veckor framför oss eftersom vi gör oss redo för semester och flytt i slutet av Juli. Hoppas ni vill läsa mer om det längre fram 🙂 Ta hand om er! Stor kram Lina

Tiden tickar på som småbarnsförälder men idag hade jag lite extra tid över för en liten 4 månaders reflektion. Frans är nu 3 månader och 22 dagar för att vara exakt och nu går det undan i utvecklingen kan jag lova. Sedan slutet på bebisbubblan så har det hänt massor här hemma.

Idag är Frans 3 månader och 22 dgr

Sedan Frans fyllde 3 månader har det handlat lite mer om att komma in i rutiner. Inga direkt strikta rutiner, han är ju fortfarande så pass liten, men vi slutade tex med baby nestet som vi haft i hans spjälsäng. Nu är han alldeles för stor för den och visar tydligt att han vill ha lite mer plats och även sova lite mer på sidan. Efter sista kvällsamningen vaggar vi honom till söms och sen lägger vi ner honom i sängen. Vill han sedan äta på natten (vilket han fortf vill 2-3 ggr) så bär jag upp honom, ammar honom och sen läger jag ner honom i hans säng igen. Det funkar oftast ganska så bra, förutom när jag somnar och har honom kvar ovanpå mig. Det är i och för sig väääldigt mysigt men jag försöker hålla mig vaken så ofta jag bara kan. 🙂

Läs också: Ett av de smartaste baby hacksen!

Det är inte heller förrän nu som vi fått in ca 4-5 lite längre nappar per dag också. Innan 3 månader har det varit totalt omöjligt att få honom att sova mer än 10 min i stöten. “Bebisar sover ju hela tiden”, sa man! Ja tjena, inte vårt barn i alla fall. Det har säkert berott på någon utvecklingsfas också men nu använder jag mig av en app som heter Napper vilket gjort att jag kan planera dagen lite mer utefter hans sömnmönster. Den skräddarsyr ett förslag på sovschema kan man säga efter hur morgonen/natten varit och hjälper en att tyda sovsignalerna lite bättre vilket gjort det lite bättre för oss. Man kan säga vad man vill om appar för barn men den här har hjälpt oss iaf!

Frans sätt att vara har också utvecklats massor. Nu är han liksom en stor liten person som skrattar, jollrar och ler mest hela tiden. Hans nacke har varit stadig ganska så länge men nu märker vi att han börjat vrida sig och försöker sitta upp allt oftare. Magträningen i babygymmet, som man rekommenderar minst 30 min om dagen, har börjat bli riktigt uppskattat helt plötsligt. Baby sittern vägrar han i stort sätt ligga i längre utan nu hänger han sig hellre upp och gnager på leksakerna som sitter på, haha. Det blir nog till att investera i en matstol inom kort. 🙂
Under den här perioden har vi också testat att vara ifrån Frans lite grann. Inga långa stunder eftersom jag ammar men 4-5 timmar för att få lite egentid. Det har gått hur bra som helst och jag har bara fått pumpa ur en påse på morgonen några dagar i streck för att kunna bunkra upp ett litet matförråd till honom när vi varit borta. Jag passade dessutom på att gå till frisören med vännen Mona som barnvakt för första gången sedan i December. På bilden ovan ser ni också en bild på min utväxt där man kan se en blond kant där håret varit ljusare än vanligt under en period då jag varit gravid. Det brukar kallas för Gravididitets-gloria eller hormon-gloria, vilket är ett typiskt fenomen när man varit gravid.

I övrigt har vi besökt Öppna förskolan regelbundet varje vecka vilket har varit så roligt för både mig och Frans. Det började med att vi signade upp oss på en spädbarns-massagekurs som hölls där på Måndagar och efter det har vi fortsatt för att Frans ska få träffa andra barn i ungefär samma ålder. Dessutom får han komma utanför hemmet och ta del av massor av roliga intryck i form av färg, musik och rörelse vilket har varit ganska kul för mig också.

Nu väntar 4 månaders dagen … Då ska vi börja med små smakportioner och annat roligt. Ser så mycket fram emot det! /Lina

Gillade du inlägget? Läs också:
Ett av de smartaste baby hacksen!
Säg hejdå till bebishår!
Slutet på bebisbubblan