Varför har man så mycket kläder men aldrig något roligt att ha på sig? Jag bestämde mig för att göra en riktig garderobsrensning och kontaktade Sarah, en av mina brynkunder, som arbetar som personlig stylist. Tillsammans har vi rensat, kommit fram till en röd tråd och förnyat hela min garderob genom att behålla rätt plagg. Wow vilken upplevelse! Så här gick det till …

Varför anlita en personlig klädstylist?
Min stil har hittills varit ganska så spretig eftersom jag oftast väljer kläder efter dagens känsla. Och trots en full garderob slutar det nästan alltid med lite samma typ av klädkombinationer. Efter graviditeten har jag dessutom fått ett helt annat tänk på vad som känns snyggt och bekvämt på kroppen. Så nu när det var dags att handla nytt visste jag inte ens hur jag skulle tänka eller vad som behövdes kompletteras. Shoppa är inte heller en favoritsyssla så att anlita en personlig stylist kändes både välbehövligt, kul och spännande.

“Mitt mål med att anlita en personlig stylist var att få till en bra basgarderob med få och användbara plagg som täcker alla tillfällen och som går att kombinera till flera olika outfits.”

Stilbyrån Sthlm stylist

Sarah, som hjälpt mig att styra upp garderoben, driver Stilbyrån Sthlm och är en kär brynkund till mig sen ett par år tillbaka.

Hur går det till att anlita en personlig stylist?
Ibland behöver man bara någon som styr upp en och kan se en lite mer objektivt. Därför ryckte jag i mina kontakter och anlitade Sarah Nordström från Stilbyrån som jobbar som personlig stylist! Vi började med ett samtal och bokade in ett datum för hembesök. Efter det skickade jag ett par bilder på stilar och outfits som jag gillade via pinterest (se mina inspirationsbilder här). På så sätt var det lite enklare för Sarah att börja spåna på vad min röda tråd skulle vara och vad vi skulle satsa på vid rensningen. 

När Sarah väl var på plats la vi upp följande plan:

Steg 1 | Ta ut allt från garderoben (inkl sommarkläderna på vinden)
Steg 2 | Förbered 3 högar – Spara, skänka, sälja
Steg 3 | Testa varenda plagg – Diskutera

Många skratt på vägen blev det. Allra mest för att jag hade årtal och en historia bakom typ varenda plagg jag ägde, haha.

Varenda plagg ska testas 
Man kan tycka att det är ganska så utlämnande och klä av sig till bara underkläder och testa alla plagg som man äger framför någon man inte känner så bra. I början kändes det lite naket kanske men Sarah var så professionell och fick mig snabbt att känna mig bekväm och fokusera på det vi skulle göra. Varje plagg skulle nämligen både testas och diskuteras. Så otroligt lärorikt!

Ett av mina bästa basplagg i garderoben som jag faktisk inhandlade i våras tack vare ett tips på Sarah’s instagram. Älskar plagget! >>Hittas här på arket<<

Efter runt 20 plagg började det bli lättare att förstå vilka klädesplagg som skulle få skänkas, säljas och sparas. De plagg som vi var osäkra på fick testas igen och då fick behovet av plagget avgöra. Hade jag tex 4 snarlika plagg fick en av dom ryka. De plagg som enkelt fick stanna kvar blev dom plagg som tillförde mig något och som faktiskt passar den personen jag är idag. Resten fick skänkas eller säljas.

“Min vita klassiska skjorta, som jag aldrig känt mig bekväm i, hade en helt fel skärning under armarna för min kroppstyp. Inte konstigt att den fått mig känna mig större än vad jag är. Jag har dessutom haft olika längd på nästan alla mina byxor.”

Snacka om utrensning! 7 påsar kläder skänktes och 1 stor påse gick till försäljning.

Sammanställning och komplettering av garderob
När allt var sorterat och klart vek vi tillsammans in allt i garderoben och såg till att alla plagg låg smart och tillgängligt. Känslan som infann sig då var obeskrivlig. Jag var så lättad när jag såg att min garderob, trots rensning, var full av kläder som jag verkligen gillar och mår bra av. Det visade sig också att jag ägde mer användbart än vad jag trodde. Jag hade tex massor av bra basplagg som inte använts för att de inte synts. Dock kom vi fram till en hel del som jag också saknade och som behövde kompletteras på sikt.

1. Höga skinnbyxor (Zara) 2. Skjortklänning (Zara) 3. Vit skjorta (Arket) 4. Oversized bikerjacka (Hm) 5 . Oversized Cotton jacket (& Other stories)

Ett par dagar efter rensingen återkom nämligen Sarah med ett uppföljningsmail och en slags sammanställning innehållandes massor av matnyttig information. Där stod det bla vad jag ska satsa på, vilka färger jag ska dra mig mot och sen fick jag tips på en hel del plagg som skulle lyfta garderoben ytterligare. Klickade bla hem ett par skitcoola skinnbyxor som hon tipsade om (satt som ett smäck) och en laxrosa skortklänning som jag redan älskar! Dessa kommer funka fin fint att kombinera med mina tidigare plagg!

En av mina absolut bästa investeringar till garderoben är min steamer. Använder den oftast istället för att tvätta kläderna då. Precis bytt ut min gamla mot nyheten 7000 series från Philips! Den ska vara snäppet bättre!

Så känns garderoben efter rensning 

Ett par veckor efter rensningen så kan jag berätta att jag fått en helt ny respekt för mina kläder. Helt plötsligt slängs inte plaggen i en hög i fåtöljen i sovrummet utan jag viker faktiskt in allt och hänger upp plaggen varje dag (inget jag bara skriver)! Jag har dessutom börjat använda en av mina absolut bästa investeringar mer regelbundet – min älskade steamer från Philips! Deras senaste nyhet 7000 series är SÅ mycket bättre än den jag hade (större vattenbehållare tex). En steamer förlänger livslängden på alla plagg eftersom den ångar bort bakterier och lukt (utan att jag behöver tvätta dom) och dessutom är den praktisk och ser till att allt är skrynkelfritt utan att jag behöver ta fram strykbrädan (avskyr att stryka). Bästa garderobsverktyget!

Garderobsrensingen med en personlig stylist gav mig:

 • Ny respekt för mina kläder
 • Fler plagg som kan kombineras till olika outfit
 • Insikten av att jag har mer användbara plagg än jag trott
 • en mer definierad stil –
 • möjligheten att slippa göra felköp
 • en mer hållbar garderob

För att summera hela upplevelsen så kan jag varmt rekommendera att göra en garderobsrensing tillsammans med en personlig stylist. Det är inget jag hade en tanke på att göra förrän jag träffade på Sarah och SOM jag tyckte det var värt det. Detta var verkligen bland det bästa jag gjort både för mig själv men framförallt för min garderob! Tusentack Sarah för din kunskap. Jag hade så roligt!

/ Kram Lina

 

Användarens profilbild
Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

6 Kommentarer

 1. Så fin du va i den rosa skjortklänningen! Fullträff!

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Just det! Träffade ju på er när jag premiär-bar klänningen 😃 Tack söta du!!

   • Åh vad skönt att rensa! Jag har ist för lite kläder i garderoben just på grund av för mkt rensning. Så nu ska vi till Göteborg och shoppa och jag försöker också få till en röd tråd i garderoben och komplettera vad som fattas och behövs! 😁

    • Användarens profilbild
     Lina Reply

     Haha, ja det kan vara åt båda håll! Skönt ändå att du får tänka nytt och bara handla det du verkligen behöver. Lyx!

 2. Jag skickade precis ett meddelande till Stilbyrån för att boka upp ett möte/genomgång av min garderob. får detta i födelsedagspresent nu när jag fyller år den 19:e. Kommer börja på nytt jobb till hösten så garderoben behöver verkligen en genomgång. Tack för bra tips – ska bli mycket spännande!
  Ha en fin sommar!

  • Användarens profilbild
   Lina Reply

   Men åh så fantastiskt roligt att höra! Ett stort lycka till, det är så lärorikt och Sarah är så duktig 🙂 Återkom gärna när du rensat och berätta hur det gick!! Stor kram

Skriv en kommentar