INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR IKEA & ÅHLENS.

Nu händer det grejer! Om jag någon gång tyckt att tiden gått fort så är det nu. Idag blir Frans 5 månader och de senaste veckorna har nog varit den mest händelserika perioden hittills, både när det kommer till utveckling men också för oss generellt i familjen. Här kommer höjdpunkterna från de senaste veckorna.

Frans 5 månaderUtveckling

Nu märker vi stor skillnad på hur Frans rör sig och hur han kommunicerar med oss. Redan vid 4 månader började han rulla över till mage och visa tecken på att babygymmet var passé. Det var liksom inte så spännande att ligga på rygg längre och han visade tydligt att det inte heller var så lyckat att försöka åla runt på det mjuka babygymstyget. Vi beställde hem en lekmatta från Ikea och vips så blev livet bättre! Än så länge snurrar han bara runt från rygg till mage (åt ett håll) så han blir oftast liggandes på mage en längre stund. Han älskar det och när jag märker att han blir trött rullar jag över han så att han får vila. Han har inte riktigt kommit på hur han ska ta sig från mage till rygg än. Det har bara skett någon enstaka gång.

Sittdel och matstol

I takt med att han blivit starkare i mage och rygg så har vi också fått börja med både matstol och sittdel i vagnen. Liggdelen gick inte längre för han var alldeles för nyfiken på vad som hände utanför vagnen. Man såg verkligen hur han kämpade med att komma upp eller så försökte han mest snurra runt till mage hela tiden. När vi väl börjat med sittdelen insåg vi direkt fördelen med att låta han sitta och äta i matstol. Än så länge kör vi på en hedlig barnstol men vi börjar snegla lite åt en Tripp trapp från Stokke. De är så jäkla dyra bara!

Nätterna

Nätterna har varit en liten utmaning den här månaden eftersom han vänder sig till mage i sömnen. När han väl kommer runt får han panik för att han inte vet hur han kom dit eller hur han ska ta sig tillbaka. Ibland har han däremot kunnat fortsätta sova på mage efter att ha fått lite ”gupp på rumpan”. Annars är vi varit gaaanska harmoniska på natten. Frans vaknar visserligen fortfarande var tredje timme och vill ha mat men än så länge funkar det för oss (tycker det är ganska så mysigt) men det kommer nog successivt förändras den kommande månad i takt med att vi ger honom lite vanlig mat. Det hade ju varit riktigt skönt att få sova en hel natt igen! 🙂

Nu har vi börjat med smakportioner!

Maten

Jag helammar fortfarande, dag som natt, men Frans intresse för vanlig mat har blivit så tydligt! Han har tex blivit mer ofokuserad när vi ammar och när vi äter stannar hela hans värld och han tittar intensivt på när vi äter varje tugga. Därför har vi sedan 4 månaders ålder börjat med både smaksensationer och lite mindre smakportioner (läs mer här). Dessutom har vi börjat ge honom några få teskedar gröt varje morgon och kväll för att försöka mätta honom lite mer inför natten. Det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad. Generellt är han väldigt glad i mat och hittills har han inte spottat ut något en endaste gång. Våran Mat-Frasse:)


Familjen överlag

Känns faktiskt bäst hittills. Nu har vi kommit iväg på ganska mycket aktiviteter och Frans älskar att följa med. Eftersom jag ammar så har ju Frans varit väldigt beroende av mig men nu har vi också kunnat lösa en hel del egentid för mig genom att pumpa ut mjölk och ge lite ersättning. Jag märker att jag får så otroligt mycket energi av det. Livet som mamma är fantastiskt på många sätt men jag älskar också den jag är när jag får jobba och göra saker själv. Dessutom får min sambo lite ensamtid med Frans vilket känns underbart!

Kroppen efter förlossningen

När det kommer till min kropp efter kejsarsnittet så måste jag säga att jag känner mig starkare och starkare för varje dag. Jag försöker att träna lite inre magmuskler hemma men jag har inte kommit iväg till gymmet än. Det får gå långsamt tänker jag. Däremot tänker jag knappt på att jag gjort snitt längre, trots att jag såklart kan känna av små begränsningar fortfarande. Går jag för långt blir jag tex supertrött i bäckenet.

En lite mindre rolig sak dock är att jag börjat tappa SÅ mycket hår (läs mer här). Det är ju en ganska så naturlig process som ter sig olika för alla mammor men för mig har det varit ganska så drastiskt. Jag har på riktigt tappat runt 40% av mitt hår vilket varit ganska så jobbigt. Det är tur jag fortfarande har små långa tussar kvar på överhåret så att jag kan ”kamma över” flikarna, haha. Jag kommer skriva ett separat inlägg om det också!

Nu väntar ett par spännande veckor framför oss eftersom vi gör oss redo för semester och flytt i slutet av Juli. Hoppas ni vill läsa mer om det längre fram 🙂 Ta hand om er! Stor kram Lina

Författare

Lina Ekh 37 år – Makeup Artist sedan 18 år tillbaka i skönhetsbranschen. Jag driver MakeupbyLina AB och vänder mig mot både privatpersoner och företag med allt från sminkuppdrag till utbildningar.

4 Kommentarer

    • Lina Reply

      Vi flyttar inte allt för långt. Liljeholmen! 🙂

Skriv en kommentar