Tagg

Livet som mamma

Browsing

Och så har det gått en månad till och vi har klivit in i den berömda 8 månadersfasen. Det har varit lite som att bli inkastad i en tvättmaskin igen men efter ett par dagar vande man sig vid det också. Den största skillnaden har varit att han verkar förstå att världen är ganska så stor nu och att alla intryck gjort sig mer påtagliga i sömnen.

Frans har hunnit passera 7 månader (!) så nu har vi fullt upp med att leka titt-tut här hemma. 🙂  Under de senaste veckorna har vi haft semester och hunnit med att flytta och under tiden har Frans tagit ett mega-skutt på den sociala fronten. Det har gjort föräldraskapet lite lättare samtidigt som vi utmanas på andra fronter.


Utveckling

Jorå! Nu finns det en vilja och nyfikenhet utan dess like som tittar fram mellan varven. Nu skrattas det åt allt som mamma och pappa gör och allt ska undersökas, gärna på egen hand utan hjälp. Sedan den sista uppdateringen har Frans dessutom börjat krypa och nästan direkt efter att han förstod det konceptet har han både börjat sitta och försöka ställa sig upp mot precis allt. Det har varit en riktig utmaning eftersom vi under den tiden bott bland flyttkartonger i väntan på den nya lägenheten.

Den här bärselen använder vi – den heter Easy Evening (länk nedan) och kommer från Najell.

Dessutom har alla rutiner utmanats en aning under semestern. Vi har varit runt och träffat familj och vänner mer än vanligt och besök lite olika platser så det har inte varit helt lätt att vara helt konsekvent med hans vanliga napp-tider. Frans somnar inte heller hur som helst i vagn eller i bil (ibland händer det) så vår grej har fått bli att använda mer bärsele (länk till Bonti) när vi velat varva ner. Det har funkat utmärkt! Här sitter han harmoniskt och somnar mer än gärna eftersom han älskar närhet. För övrigt har hans sociala sida fått blomma ut. Han älskar att vara bland folk och även om mamma och pappa blivit lite viktigare de senaste veckorna så gillar han att vara hos andra också. Det tror jag är en bra grej att vänja honom vid från start.

Läs också: Varför du inte vill vara utan en babyvakt med video

Världens sötaste lilla zebra upptäcker sand på stranden! Uvdräkt från Swimpy (länk apohem)

Mat

Som jag nämnde när Frans blev 6 månader så slutade vi amma och jag pumpade i stället ut och varvade med mjölkersättning sista tiden. Planen var egentligen att trappa ner amningen under en längre tid men jag slutade faktiskt från en dag till en annan pågrund av att Frans smittade mig med svamp på brösten fram och tillbaka . “Torsk” i munnen (svamp) på barn är jättevanligt och har man tur försvinner det ganska snabbt men i vårt fall höll det i sig så länge och jag blev bara sämre och sämre så till slut gick det inte mer. Det var tack och lov inga problem alls. Frans blev glad bara han fick närhet och flaska! Jag blev däremot lite snuvad på den där sista tiden vid bröstet men det kanske var lika tur det, blödig som man är.

Hormonspratten

Att sluta amma var i och för sig ingen dans på rosor rent kroppsligt innan det blev som vanligt igen. Hormoner och andra ämnen i kroppen har spökat en hel del så det har blivit snabba svängar mellan högt och lågt. De första två veckorna var jag så deppig!! Har läst i efterhand att det är jättevanligt att man får en sån dipp under tiden kroppen ställer om sig men där och då var det riktigt jobbigt. EFTER det däremot, kändes det som att jag fick livet tillbaka på riktigt. Jag fick tillbaka energi, lyster i ansiktet och jag började öka lite i vikt igen vilket kändes bra. Vilken resa puh!

Läs också:
5 Månader med Frans
Smarta formar till Smakportioner
6 produkter varje småbarnsmamma behöver i sin sminkväska
4 Månader med Frans
Ett av de smartaste baby hacksen!
Slutet på bebisbubblan
6 tips inför första tiden med bebis
6 Månader med Frans

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL MEDS, JOLLYROOM, AMAZON & ÅHLÉNS
INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR TILL MEDS, JOLLYROOM, AMAZON & ÅHLÉNS

6 månader! Vart tar tiden vägen? De här månaderna har gått i raketfart och det är först nu som jag har börjat förstå att den där bebis-fasen snart är över. Tur att tiden fylls med nya fina minnen så att tankarna över det kommer i skymundan. De senaste veckorna har det hänt så mycket och vi har investerat i en hel del smarta grejer. Det här är vad som skett sedan sist …

Utveckling

Det slog mig att det känns lite sorgligt att bebistiden snart är över. Den här tiden kommer liksom aldrig komma tillbaka igen. Han är ju såklart fortfarande pytteliten men i takt med att han blivit så medveten och lär sig mer och mer så glöms den första tiden bort lite grann. De senaste veckorna har det hänt massor. Från att endast ha kunnat vrida sig över på mage från ett håll har han inte bara lärt sig hur han tar sig tillbaka till rygg utan nu har han börjat utforska balansen på alla fyra och ålar runt över hela golvet – mest bakåt i början. Den senaste veckan har han däremot knäckt koden i hur han tar sig framåt och den gungande positionen på alla fyra har börjat bytas ut mot små knähopp framåt. Det är bara en tidsfråga innan den här lilla mannen börjar krypa!

Kommunikationen blir tydligare och tydligare vilket gör honom lättare att förstå sig på. 🙂 Han känns så mycket mer “med” nu än innan och har tom lärt sig vinka (mamman är stolt haha). Det är så kul att se att han börjat ta kontakt och bli lite mer medveten kring andra barn också. Vi är en grupp föräldrar som träffas från öppna förskolan sen start. Så kul att se dom växa tillsammans!

Tänder

I slutet av maj började vi också ana hans första tand! Längst fram i underkäken tittade den upp och kort där efter tittade en andra tand upp. Vi har gjort oss redo för en gnällig period men hittills har vi inte hört ett pip från honom. Det kommer säkert men hittills har vi varit förskonade.

Mat – slutet på amningen

Fram tills nu har vi helammat här hemma men sedan två veckor tillbaka har vi fått pausa amningen av lite olika anledningar. Istället har jag fått pumpa ut bröstmjölk som vi gett på flaska och sedan har vi successivt gått över till ersättning. Frans verkar faktiskt inte bry sig om förändringen särskilt mycket så övergången har gått mycket smidigare än vad jag trodde att den skulle göra. Att pumpa ut bröstmjölk har inte heller varit några problem. Tidigare, när jag pumpat ut mjölk vid enstaka tillfällen, så har jag använt en manuell bröstpump från Mam (länk Meds) men nu när det blivit oftare så skaffade jag mig en smidigare bröstpump från Philips Avent (länk bonti). Den har varit lättare att ta med och ha i väskan eftersom den är lite mindre! Sen har den en bättre utformad pump som nästan masserar ut mjölken vid pumpning. Den känns mer behaglig och har passat mig bättre nu när jag pumpat så mycket.

Flaskorna vi använder är också från Philips Avent. Det har varit  är skönt att använda samma eftersom de är kompatibla med pumpen och Frans började använda den lilla flaskan tidigt och har gillat den. Sen har de specifika flasknappar med olika flöden som är anpassade efter barnets ålder. De har ett jättebra startkit (länk Meds) som vi har använt och det innehåller både stlk 1 och 2. Frans har använt storlek 2 ganska länge men vid 6 månaders ålder rekommenderades storlek 4 för att få ett snabbare flöde. Jag köpt hem den (hoppade över stlk3) i samband med att jag ändå skulle beställde flaskställ (länk Amazon) och doseringsburk (länk Meds) . Det var inte poppis så antar att han fortfarande är för liten för att uppskatta den. Vi fortsätter med 2:an.

I övrigt så har intresset för mat ökat markant! Vi testar oss fram bland olika maträtter och Frans har börjat få större och större smakportioner vid lunch (i kombination med ersättning). Vi försöker vänja hans mage långsamt och hittills har vi klarat oss utan några större magknip. Han äter även gröt morgon och kväll – en mysig rutin som han verkar älska.

Sömn och smarta prylar

I takt med att det blivit lättare att kontrollera hur mycket Frans får i sig så har han också börjat sova bättre! Vi har gått från 3-4 amningar per natt till 1-2 matningar med flaska och nu får han inte heller panik över att han rullar över till mage i sömnen eftersom han numera kan vända sig tillbaka själv. Nu sover han flera timmar i streck vilket känns jättelyxigt så hoppas att det håller i sig. Målet är att snart vänja av honom från att äta på natten men vi känner ingen stress över det.

Frans nappar ungefär 3 gånger på dagen just nu men han vaknar lätt och är inget jättefan av att somna i vagn (!). Det har lett till att vi äntligen investerat i en Sleepytroll (Jollyroom), en så kallad baby rocker som automatiskt gungar vagnen åt dig. Vi har velat fram och tillbaka om vi skulle köpa den eller inte. Delvis för att vi inte riktigt visste om vi skulle ha behov av den men till slut bestämde vi oss för att köpa en och hittade en begagnad på blocket. Nu i efterhand kan jag säga att den varit värd varenda krona eftersom Frans sovit längre nappar tack vare den. I Juni har vi också börjat använda en baby monitor men den vill jag testa lite längre innan jag skriver mer om den. 😉

 

Nu väntar en period fylld med spännande saker. I Juli går tex flyttlasset till en ny lägenhet i Liljeholmen 🙂 Men innan dess ska vi få njuta av Frans första sommar tillsammans. Vi hörs igen vid nästa uppdatering! /Lina

Läs också:
5 Månader med Frans
Smarta formar till Smakportioner
6 produkter varje småbarnsmamma behöver i sin sminkväska
4 Månader med Frans
Ett av de smartaste baby hacksen!
Slutet på bebisbubblan
6 tips inför första tiden med bebis

 

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR IKEA & ÅHLENS.
INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR IKEA & ÅHLENS.

Nu händer det grejer! Om jag någon gång tyckt att tiden gått fort så är det nu. Idag blir Frans 5 månader och de senaste veckorna har nog varit den mest händelserika perioden hittills, både när det kommer till utveckling men också för oss generellt i familjen. Här kommer höjdpunkterna från de senaste veckorna.

Frans 5 månaderUtveckling

Nu märker vi stor skillnad på hur Frans rör sig och hur han kommunicerar med oss. Redan vid 4 månader började han rulla över till mage och visa tecken på att babygymmet var passé. Det var liksom inte så spännande att ligga på rygg längre och han visade tydligt att det inte heller var så lyckat att försöka åla runt på det mjuka babygymstyget. Vi beställde hem en lekmatta från Ikea och vips så blev livet bättre! Än så länge snurrar han bara runt från rygg till mage (åt ett håll) så han blir oftast liggandes på mage en längre stund. Han älskar det och när jag märker att han blir trött rullar jag över han så att han får vila. Han har inte riktigt kommit på hur han ska ta sig från mage till rygg än. Det har bara skett någon enstaka gång.

Sittdel och matstol

I takt med att han blivit starkare i mage och rygg så har vi också fått börja med både matstol och sittdel i vagnen. Liggdelen gick inte längre för han var alldeles för nyfiken på vad som hände utanför vagnen. Man såg verkligen hur han kämpade med att komma upp eller så försökte han mest snurra runt till mage hela tiden. När vi väl börjat med sittdelen insåg vi direkt fördelen med att låta han sitta och äta i matstol. Än så länge kör vi på en hedlig barnstol men vi börjar snegla lite åt en Tripp trapp från Stokke. De är så jäkla dyra bara!

Nätterna

Nätterna har varit en liten utmaning den här månaden eftersom han vänder sig till mage i sömnen. När han väl kommer runt får han panik för att han inte vet hur han kom dit eller hur han ska ta sig tillbaka. Ibland har han däremot kunnat fortsätta sova på mage efter att ha fått lite “gupp på rumpan”. Annars är vi varit gaaanska harmoniska på natten. Frans vaknar visserligen fortfarande var tredje timme och vill ha mat men än så länge funkar det för oss (tycker det är ganska så mysigt) men det kommer nog successivt förändras den kommande månad i takt med att vi ger honom lite vanlig mat. Det hade ju varit riktigt skönt att få sova en hel natt igen! 🙂

Nu har vi börjat med smakportioner!

Maten

Jag helammar fortfarande, dag som natt, men Frans intresse för vanlig mat har blivit så tydligt! Han har tex blivit mer ofokuserad när vi ammar och när vi äter stannar hela hans värld och han tittar intensivt på när vi äter varje tugga. Därför har vi sedan 4 månaders ålder börjat med både smaksensationer och lite mindre smakportioner (läs mer här). Dessutom har vi börjat ge honom några få teskedar gröt varje morgon och kväll för att försöka mätta honom lite mer inför natten. Det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad. Generellt är han väldigt glad i mat och hittills har han inte spottat ut något en endaste gång. Våran Mat-Frasse:)


Familjen överlag

Känns faktiskt bäst hittills. Nu har vi kommit iväg på ganska mycket aktiviteter och Frans älskar att följa med. Eftersom jag ammar så har ju Frans varit väldigt beroende av mig men nu har vi också kunnat lösa en hel del egentid för mig genom att pumpa ut mjölk och ge lite ersättning. Jag märker att jag får så otroligt mycket energi av det. Livet som mamma är fantastiskt på många sätt men jag älskar också den jag är när jag får jobba och göra saker själv. Dessutom får min sambo lite ensamtid med Frans vilket känns underbart!

Kroppen efter förlossningen

När det kommer till min kropp efter kejsarsnittet så måste jag säga att jag känner mig starkare och starkare för varje dag. Jag försöker att träna lite inre magmuskler hemma men jag har inte kommit iväg till gymmet än. Det får gå långsamt tänker jag. Däremot tänker jag knappt på att jag gjort snitt längre, trots att jag såklart kan känna av små begränsningar fortfarande. Går jag för långt blir jag tex supertrött i bäckenet.

En lite mindre rolig sak dock är att jag börjat tappa SÅ mycket hår (läs mer här). Det är ju en ganska så naturlig process som ter sig olika för alla mammor men för mig har det varit ganska så drastiskt. Jag har på riktigt tappat runt 40% av mitt hår vilket varit ganska så jobbigt. Det är tur jag fortfarande har små långa tussar kvar på överhåret så att jag kan “kamma över” flikarna, haha. Jag kommer skriva ett separat inlägg om det också!

Nu väntar ett par spännande veckor framför oss eftersom vi gör oss redo för semester och flytt i slutet av Juli. Hoppas ni vill läsa mer om det längre fram 🙂 Ta hand om er! Stor kram Lina